KÜLTÜR SANAT - 17 Nisan 2024 Çarşamba 18:49

Temel sanat söyleşilerinde çizgi ve hareket konuşuldu

A
A
A
Temel sanat söyleşilerinde çizgi ve hareket konuşuldu

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Temel Sanat Söyleşileri-1 Çizgi ve Hareket” adlı programda, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Öğretim Görevlisi Volkan Karakaş Düzce Üniversitesi öğrencileriyle buluştu.


Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Nahide Yılmaz, 1970’lerden itibaren özellikle Fransa’da gelişen çizgi film sektörünün, daha sonra sinema filmleri olarak günümüze kadar geldiğini ifade etti. Gençlik dönemindeki kahramanların o dönemdeki bu çizgi film karakterleri olduğunu söyleyen Yılmaz, “Bizler; gücü, kuvveti, hızı, kibarlığı, nezaketi bu filmlerden öğrendik. Günümüzde ise Amerika Birleşik Devletleri ve uzakdoğuda özellikle Japonya’da bu sektör söz sahibidir. Günümüzde tam bir tüketim çılgınlığı algısı verilmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.


Öğretim Görevmlisi Volkan Karakaş ise konuşmasında animasyon eğitimin çok zor bir eğitim olduğunu belirterek, tarihsel süreçte çizgi film sektörünün dergi, kitap, mecmua ve gazetelerde yayınlandığını, film sektörünün gelişmesi ile sinemalarda gişe rekorları kıran animasyon filmlerinin yapıldığını dile getirdi. Dijitalleşmeyle birlikte yapılan filmler ile çocukların ve gençlerin beyinlerine farklı algılar ve roller verilmekte olduğunu söyleyen Karakaş, “Film sektörüyle birlikte yan sektörler de gelişti. Çizgi film kahramanından oyuncaklar, kıyafetler yapılmaya başlandı. Hatta satışları artırmak amacıyla bazen oyuncak için animasyon filmler yapılıyor. Amerikan çizgi filmlerine bakıldığında, takım elbise giyen düzgün kıyafetli sempatik, şirin görünümlü ve obez kahramanlara rastlarız. Aslında bu ABD’nin dünyaya vermek istediği algıdır” şeklinde konuştu.



Temel sanat söyleşilerinde çizgi ve hareket konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul KidZania İstanbul 10 yaşında KidZania İstanbul 10’uncu yıl kutlamaları kapsamında 28 Nisan’da tüm ziyaretçilerin katılımıyla coşkulu bir doğum günü partisi düzenledi. Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul, kapılarını açtığı günden bu yana çocuklara eğlenirken öğrenme hizmeti sunmaya devam ediyor. Bu yıl, 10’uncu yılını kutlayan Çocuklar Ülkesi, 2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı. 10’uncu yıl gururunu ziyaretçileriyle beraber yaşayan Çocuklar Ülkesi’nin rengarenk sokaklarında tüm gün büyük bir coşku vardı. 10’uncu yıl partisi saat kulesi dansı ile başladı Çocuklar Ülkesi, 28 Nisan Pazar günü gerçekleşen etkinlikler kapsamında, çocuklara unutulmaz anlar yaşattı. İçerikleri 10’uncu yıl kutlamalarına özel olarak yenilenen KidZania Gazetesi’nde 10’uncu yıl özel röportajları yer aldı. KidZania Radyosu’nda ise 10’uncu yıl özel yayını gerçekleştirildi. Kutlamanın en heyecan verici anlarından biri çocuklar tarafından yapılan KidZania 10’uncu yıl temalı kolletif çalışmanın, saat kulesine asılması oldu. Coşku, 10’uncu yıl pastasının şehir meydanında yerini alması, konfetiler ile balonların atılması ve Çocuklar Ülkesi doğum günü dansı eşliğinde doruğa çıktı. 10’uncu yıldan 15’inci yıla mektuplar Etkinlikler sadece kutlama ile sınırlı kalmadı. 10’uncu yıl hediye çekilişleriyle şanslı ziyaretçiler, sürpriz ödüller kazandı. Çocuklar ve aileleri geleceğe dair dilek ve hayallerini ifade ettikleri mektuplarını Çocuklar Ülkesi’nin 15’inci yılında açılmak üzere zaman kapsülüne koydu. Büyük ilgi gören zaman kapsülü etkinliği yıl boyunca devam edecek. “Çocuklar bildiklerinden ilham alır” KidZania İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ebru Timur, başarılarla dolu geçen 10 yılla ilgili şu ifadeleri kullandı: “10 yıl içinde, her sene güçlenerek, 2 milyonun üzerinde ziyaretçimize ev sahipliği yaptık. Ülkemizin en değerli markaları, üniversiteleri, okulları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumlarıyla yaptığımız iş birlikleri ve uluslararası bilgi, deneyim ile etki alanımızı her geçen yıl genişlettik. Biliyoruz ki ‘çocuklar bildiklerinden ilham alıyor’ Şehrimize gelen çocuklar, önce bildikleri aktivitelere yöneliyor: İtfaiyeci, polis, doktor Şehrimizde geçirdikleri sürenin sonunda ‘Ben de bilim insanı olabilirim, ben de sanatçı olabilirim, ben de kod yazabilirim Ben de yapabilirim’ duygusu ile şehrimizden ayrılıyor. Şehrimize gelen tüm çocukların, toplumun onlara biçtiği önyargılardan sıyrıldığı, herkesin eşit olduğu bir ortamda deneyim yaşamaları için çalışıyoruz. Şehrimizde geçirdikleri ortalama beş saatin sonunda her çocuğun hayal dünyasının KidZania’dan aldığı ilhamlar ile genişlediğini biliyoruz. KidZania İstanbul’dan yolu geçen tüm ziyaretçilerimize, amaç ortaklarımıza teşekkür ederiz.”
İstanbul Sempa Pompa’ya ihracat ödülü Sempa Pompa, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen 2023 İhracatın Liderleri ödül töreninde, En Çok Pompa ve Aksamları İhracatı Yapan Firma unvanını aldı. Türkiye’nin önde gelen pompa üreticilerinden Sempa Pompa, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde faaliyet gösteren İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen 2023 İhracatın Liderleri ödül töreninde, En Çok Pompa ve Aksamları İhracatı Yapan Firma unvanını aldı. Firma, Türkiye ve dünya genelindeki büyük ölçekli baraj ve termik santrallerin pompalama ihtiyaçlarını karşılamak için sunduğu çözüm odaklı yaklaşımıyla tanınıyor. Ödül, İSİB Başkanı Mehmet Şanal tarafından Sempa Pompa Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Ferahkaya’ya takdim edildi. Ferahkaya, "Bu ödül, Sempa Pompa ailesi olarak bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır. Müşterilerimize en iyi ürünleri sunma ve dünya genelinde liderliğimizi sürdürme misyonumuzu daha da güçlendirmeye devam edeceğiz" şeklinde açıklamalarda bulundu. Ödül töreni 18 Nisan 2024 Perşembe günü, Ankara’da bulunan Orta Anadolu İhracatçılar Birliği merkezinde gerçekleştirildi. Törene, İSİB yönetim ve denetim kurulu üyeleri, firmanın yönetim kurulu üyeleri, sektör temsilcileri ve profesyoneller katıldı. Firma, ürün yelpazesinde uçtan emişli pompalardan çok kademeli pompalara, atık su pompalarından in-line pompalara kadar geniş bir çeşitliliği barındırıyor. Şirketin ürün yelpazesi, Türkiye ve dünya genelindeki önemli baraj ve termik santrallerin yanı sıra çeşitli endüstriyel uygulamalarda da kullanılıyor.