YEREL HABERLER - 18 Temmuz 2017 Salı 11:43

Gürkan’dan başpehlivan Balaban’a Kırkpınar Almanağı

A
A
A
Gürkan’dan başpehlivan Balaban’a Kırkpınar Almanağı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Başpehlivanı İsmail Balaban’a Edirne Belediye Başkanlığı’nın, 1361 yılından bu yana 656 yıldır aralıksız sürdürülen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tüm bilgilerini bir araya getirdiği Kırkpınar Almanağını hediye etti.


656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde rakibi Orhan Okulu’yu finalde yenerek, altın kemerin sahibi olan İsmail Balaban, memleketine dönmeden önce Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirilen ziyarette konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656. Kırkpınar’ın yaklaşık 10-15 yılın en nitelikli güreşlere ev sahipliği yaptığını söyledi. 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde güreş seyircisinin de hep özlediği, arzu ettiği kıran kırana güreşlerin gerçekleştiğini ifade eden Gürkan, “Bu mücadeleyi bütün boylarda, bütün derecelerde gördük. Yağlı güreşlerin ruhuna ve felsefesine uygun: akıllarda en küçük bir şüphe dahi bırakmayacak bir nitelikte, kalitede tertemiz pırıl pırıl güreşler yapıldı” dedi.



“Kırkpınar çayırı her pehlivanın arzusu”


Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin dünyanın en büyük yağlı güreş organizasyonu olduğunu ifade eden Gürkan, “Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan; yağlı güreşlerin olimpiyadı olan Kırkpınar, Kırkpınar Çayırı ve Kırkpınar Başpehlivanı olmak yağlı güreş yapan her pehlivanın hayali, arzusu. İsmail Balaban dün bütün turlarda 6 tur güreş yaptı. Bütün turlarda puanla değil, yenerek kazandı. Kırkpınar’a çok yakışan güreşlerle çok yakışan bir başpehlivan oldu. Türkiye’nin başpehlivanı oldu. İnşallah temennimiz odur ki; bu başarısını sürdürür, bu çalışmasını sürdürür ve altın kemeri; cuma günü Seyfettin Selim’e ağalık altın kemerini ebedi olarak taktığım gibi, belediye başkanlığım dönemimde İsmail Balaban’a altın kemeri ebedi sahibi olarak takarım” diye konuştu.



“Kırkpınar’da tarihi rekor”


Kırkpınar’a pehlivan katılımı sayısında her yıl rekor tazelediklerini ifade eden Başkan Gürkan, “Göreve geldiğimizde 1924 pehlivan ile başlamıştık. Geçen yıl pehlivan sayısı 1969 oldu. Bu yıl 2200 pehlivan Kırkpınar’a katıldı. Bununla gurur duyuyoruz ama şunu da tartışmamız gerekiyor; yıl içerisinde hiçbir performans göstermeyen, başarılı olamayan pehlivan Kırkpınar Çayırı’na çıkmalı mı çıkmamalı mı? Çünkü o zaman biz güreşleri yarım saate sığdırmak zorunda kalıyoruz. Puanlamayı 5 dakikaya sığdırmak zorunda kalıyoruz. Oysa bu yıl izlediğimiz gibi bazen ben hatta bir ara Sayın Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a espri yaptım; korkarım başpehlivanlık güreşi bitecek ama başaltı güreşi bitmeyecek. O kadar uzadı ki. Şimdi o zaman bizim Kırkpınar ve Türkiye’deki yağlı güreşlere bazı kısımlarına yeni bir şekil vermemiz, disiplin etmemiz gerekiyor. Ama bu yağlı güreşin oyununa, ruhuna, felsefesine, geleneklerine dokunmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.



“Başarıları daim olsun”


Türkiye’de 100 ile 120 arasında yağlı güreşin yapıldığını ve bu güreşlerin yüzde sekseninden fazlasını belediyelerin gerçekleştirdiğini ifade eden Gürkan, yeni kurulan Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği ile öncelikle büyük güreşlerin tarih çatışmalarını önlemek gerektiğini anlattı. Her organizasyonun farklı tarihlerde olması gerektiğini belirten Gürkan, “Ve akabinde yıl içerisinde pehlivanlarımızın tüm boylarda katıldıkları güreşlerin istatistiklerini tutmamız gerekiyor. Onları derecelendirmemiz gerekiyor. Kim kaç güreşte ne kadar başarılı olmuş ne kadar kürsü yapmış, kaç tur atlamış, kaç yenilgi almış, kaç kez yenmiş? Ve sonuç itibari ile bunların tümünü yağlı güreşin olimpiyatı olan Kırkpınar’da da sonucunu görmemiz gerekiyor. Ben İsmail Balaban’ı tekrar kutluyorum. Allah güç kuvvet versin, Allah derman versin. Başarıları daim olsun. Altın kemerin de ebedi sahibi olsun” dedi.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür eden Balaban da “Kendime güvenerek sahaya çıktım. Hedefim altın kemeri kuşanmaktı. Hedefime ulaştım” sözlerine yer verdi. Trakya Üniversitesi’nden kendisine yüksek lisans yapması için teklif geldiğini belirten Balaban bu teklifi kabul edeceğini söyledi.


Gürkan daha sonra Balaban’a Edirne Belediye Başkanlığı’nın, 1361 yılından bu yana 656 yıldır aralıksız sürdürülen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tüm bilgilerini bir araya getirdiği Kırkpınar Almanağı’nı hediye etti. Gürkan, Balaban için imzaladığı almanakta şunlara yer verdi: “Sayın İsmail Balaban; 656. Kırkpınar Başpehlivanı, Ulu Önder Atatürk’ün ‘Ben sporcumum zeki, çevik ve ahlaklısını severim’ sözünü benimsemiş bir sporcu olmanızı canı gönülden kutluyorum. Başarıların daim olsun pehlivan”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.
Aydın Nazilli’de öğrenciler projelerini görücüye çıkardı Nazilli Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Bilim Fuarı törenle açıldı. Öğrenciler, hazırladıkları projelerini heyecanla protokol üyelerine anlattı. Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi’nde Bilim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Fuarda öğrenciler, hazırladıkları bilimsel çalışmaları davetlilere detaylarıyla anlattı. 17 projenin yer aldığı fuarda 13 tasarım, 4 inceleme, 1 de araştırma projesi yer aldı. Öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı çalışmalar, protokol üyelerinden tam not aldı. Fuarın tek araştırma projesi olan “Bukalemun Saha Çalışması” projesi dikkat çekti. Bukalemunların tanıtımını ve ekosisteme olan katkılarının öne çıkarıldığı çalışmada öğrenciler, köylerdeki vatandaşlara bukalemunlar hakkında bilgi verdi ve bu hayvanın ne kadar tanındığına dair araştırma yaptı. Alper Barlık danışmanlığında projeyi hazırlayan öğrenciler İlknur Atik ve Bahriye Çiftçi, bukalemunların öldürülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu projeyi hazırlamaktaki amacımız bukalemunların tanıtımlarını sağlamak ve bitki zararlıları ile mücadelesinde etkisini göstermek. Kıyı bölgelerinde daha çok varlık gösteriyor. Hassas bir hayvan oldukları için en ufak bir etkileşimde ölebiliyorlar. Bu yüzden insanlarımızı bilinçlendirmek amacıyla bu projeyi hazırladık. Soylarını devam ettirmek istiyoruz. İnsanlar bukalemunları yakalayıp öldürüyor, bazıları ilaç yapıyor. Tıpta böyle bir şeyin karşılığı yok ama halk arasında böyle bir inanış var. Arslanlı Mahallesini pilot bölge olarak seçtik. Mahalle sakinlerine bukalemunları tanıttık. Orada 100 kişi ile röportaj yaptık, 78 kişi bukalemunları tanımadığını söyledi. Kalanı ise tanıyıp öldürdüklerini söyledi. Biz de yararlarını anlattık” ifadelerini kullandı.