GENEL - 28 Eylül 2018 Cuma 12:37

Trakya Üniversitesi’nde Balkan Kardiyoonkoloji Günleri

A
A
A
Trakya Üniversitesi’nde Balkan Kardiyoonkoloji Günleri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoonkoloji Birimi’nin düzenlediği Balkan Kardiyoonkoloji Günleri kapsamında, “Kronik Hastalıklar ve Kalp Yetersizliği” toplantısı düzenlendi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoonkoloji Birimi’nin düzenlediği Balkan Kardiyoonkoloji Günleri kapsamında, “Kronik Hastalıklar ve Kalp Yetersizliği” toplantısı düzenlendi.


Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ve kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi sonucu ortaya çıkan kalp yetersizliğinin konuşulduğu toplantıya akademisyenler ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı.


Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının verdiği Balkan Ezgileri konseriyle başlayan programda, toplantı düzenleme kurulu adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yekta Gürlertop "Bize değer verip buraya gelen misafirlerimize ve vaktini, emeğini harcayarak bu toplantıya katkı veren hocalarımıza teşekkür ediyorum. Başarılı bir toplantı hazırlamak, farklı disiplinleri bir araya getirmek demektir. Bu toplantılar için yoğun çaba harcayan Doç. Dr. Cafer Zorkun Hocamıza da ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Yekta Gürlertop, Prof. Dr. M. Cem Uzal ve Prof. Dr. Yüksel Aksoy’un başkanlığında “Kronik Hastalıklar ve Kalp Yetersizliği I” isimli oturuma geçildi. Oturumda Prof. Dr. Meryem Aktoz “Güncel Kılavuzlar Işığında Kalp Yetersizliği”, Dr. Öğr. Üyesi Erdem Yılmaz “Kardiyomiyotoksisite Tanısı ve Seyrinde Kullanılan Görüntüleme Yöntemleri”, Prof. Dr. Gülay Durmuş Altun “Kardiyomiyotoksisite Tanısında Kullanılan Nükleer Yöntemler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.


Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Prof. Dr. Kenan Yalta, Prof. Dr. Gülay Durmuş Altun, Prof. Dr. Meryem Aktoz’un başkanlığında düzenlenen “Kronik Hastalıklar ve Kalp Yetersizliği 2” isimli ikinci oturumda, Prof. Dr. Kenan Yalta “Kardiyomiyotoksisite Tanımı, Proflaksi ve Tedavi Yöntemleri”, Doç. Dr. Cafer Zorkun “İmmun Checkpoint İnhibitörleri: Yeni Tedavi Yöntemleri ve Kardiyak Yan Etkileri”, Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Gürdoğan “Kalp Yetersizliği Tedavisinde Kullanılan Destekleyici Cihazlar” isimli sunumlarını gerçekleştirdi.


Kardiyoonkolojik kalp yetersizliği tedavisindeki yeniliklerin anlatıldığı sunumların ardından soru-cevap bölümüyle toplantı tamamlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-