YEREL HABERLER - 03 Aralık 2011 Cumartesi 13:21

ÇAN’DA ENGELLİLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

A
A
A
ÇAN’DA ENGELLİLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Çanakkale’nin Çan ilçesinde “Engelliler Günü” nedeniyle bir kutlama programı düzenlendi.
Sevim Bodur Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda Çan Zeynep Bodur Okyay İş Okulu tarafından düzenlenen Engelliler Günü programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda ilk olarak Zeynep Bodur Okyay İş Okulu Müdürü Mustafa Erhan Gözden günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Gözden, engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu olduğunu söyledi. Gözden, İş Okulunun “Eğitilebilir Zihinsel Engelliler Meslek Lisesi” olarak da bilindiğini ve ilköğretim sekizinci sınıfı bitirip diplomasını alan ve özel eğitime ihtiyacı olduğu tespit edilen öğrencilerin İl Rehberlik Araştırma Merkezinin de yönlendirmesiyle iş okulunda öğretime başladıklarını kaydederek, “Bizler de öğrencilerimizi eğitirken sadece algılama ve kavramada farklı konumda olduklarını biliyor ve görüyoruz. Bu farklılık da onların özel eğitim almalarını gerektiriyor. Onları kimseyle kıyaslamıyoruz. Kendilerinin tek rakibi yine kendileridir. Bunun bilincinde olan öğrencilerimiz, kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek amacıyla bu anlamlı günde, hazırladıkları bir etkinlikle sizlerin karşısına çıkma cesaretinde bulundular. Bu cesaretlerinden dolayı hem kendilerini, hem de eğitimleri konusunda büyük fedakarlık gösteren öğretmen arkadaşlarımı içtenlikle kutluyorum” dedi.
İnsanların engelli olmalarının çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkün olduğunu ifade eden Gözden, “Bu anlamda, engelli bireylere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine daha da önem verilmelidir” şeklinde konuştu.
Gözden’in ardından bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan ise, her insanın engelli ya da engelli yakını adayı olduğunu hatırlatarak, engelli konusunun herkesi yakından ilgilendiren, herkesin çözüm üretmede rol almasını gerektiren bir konu olduğunu söyledi.
Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu da yaptığı konuşmada, “Engeller aşılmak içindir. İstendiğinde her insan engelinden kaynaklanan sorunların büyük bölümünün üstesinden gelebilir. Toplumumuzda bu tür pek çok örnek vardır. Önemli olan, insanın içinde bu umudu hiç kaybetmemesi ve kararlılıkla bunun mücadelesini verebilmesidir” dedi.
Son olarak kürsüye gelen Kaymakam Hasan Gözen ise, engellilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin toplum içinde sağlanması ilkesinden hareketle engellilerin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kolaylaştırılması en önemli hedefler arasında olması gerektiğine işaret etti.
Gözen, “Dünyada engellilik konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Türkiye de nüfusunun yüzde 12.29’unu oluşturan yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımızın hakları başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslar arası sözleşmelerle ve güvence altına alınmıştır. Bu alanda ülkemizde engellileri ilgilendiren kurumsal yapı tamamlanmış engellilik alanında çağdaş dünyadaki gelişmeler ve evrensel ilkeler ışığında engellilerin sorunlarını çözümü için yeni sosyal politikalar İnsan Haklarına dayalı ayrımcılıkla mücadele eksenli olarak sürdürülmektedir. Bu düşüncelerle 3 Aralık Engelliler Günü’nü kutluyor, engelsiz bir Türkiye hedefine ulaşmak ümidiyle bütün engelli vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum” şeklinde konuştu.
Kutlama programı Zeynep Bodur Okyay İş Okulu öğrencilerinin hazırlamış oldukları şiir, tiyatro, şarkı ve gösterileri ile sona erdi. Etkinlik kapsamında Çan Sevim Bodur Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Konferans Salonu girişinde, okul öğrencilerinin atölye derslerinde hazırlamış oldukları ürünler sergilendi.
Kutlama programına AK Parti Çan Kadın Kolları Başkanı Aynur Deniz, Çan Öz-Kur Özel Çocuklar Koruma ve Geliştirme Derneği başkan ve yöneticileri, daire ve okul müdürleri ile davetliler katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa (Özel) Dükkan önünde duran köpeği önce sevdi sonra çaldı, o anlar kamerada Bursa’da bir kadın, hava alsın diye dükkanın önüne bağlanan köpeği önce sevdi sonra çaldı. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, Kestel ilçesi Bursa Caddesi üzerinde bulunan bir hırdavat dükkanının önünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Şaban Alper’e arkadaşı Jack Roussel Terrier cinsi Zeyna isimli köpeği hediye etti. Zeyna ile arkadaş olan Alper, işe giderken köpeğini de yanına aldı. Öğle saatlerinde hava alması için köpeğini dışarı bağlayan Alper, bir süre sonra hayatının şokunu yaşadı. Köpeği yerinde göremeyen Alper, hemen güvenlik kameralarını inceledi. Kameralarda, bir çocuk ile kadının köpeğin yanına geldiği, sonrasında kadının köpeği severken tasmasını söküp götürdüğü anlaşıldı. Durum üzerine Şaban Alper, polis ekiplerine haber verdi. Kestel İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, çalınan Zeyna isimli köpeği bulmak için çalışma başlattı. Öte yandan Şaban Alper, “Öğle saatlerinde bir müşteri içeri girerek yapıştırıcı sordu. Fiyat verdik, dışarıya çıkıp bir daha dükkana girdi. O esnada çalışanımız, ‘Abi köpek yok’ dedi. Çalışanım öyle deyince hemen dışarı çıktım, ancak bir şey göremedim. Kamera kayıtlarını aldım. Kameralarda bir kadın ile çocuğun köpeğin yanına geldiğini gördüm. Kadın köpeği severken, tasmasını çıkarıp kaçırıyor. Bu durum beni çok üzdü. Çünkü ben onu dükkanımın önüne bağlıyordum, herkes çok seviyordu. Onu sevmeleri benim daha çok hoşuma gidiyordu. Ama maalesef, öğle yemeğini yedirdim ve çalındı. Köpek benim için çok değerli. Maddi değeri önemli değil, bir can değeri var. O benim canımdı” dedi. Kestel İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kamera kayıtlarını alarak çalışma başlattı.