YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 16:47

ATLETİZM DE DERECEYE GİRENLERE MADALYA VE KUPALARI VERİLDİ

A
A
A
ATLETİZM DE DERECEYE GİRENLERE MADALYA VE KUPALARI VERİLDİ

Okullar arası Puanlı Atletizm İl Birinciliği müsabakaları sona erdi. İki gün süren yarışlar sonunda dereceye giren sporculara madalya, takımlara da kupaları verildi.
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü`nün düzenlediği Okullar arası Puanlı Atletizm İl Birinciliği yarışları sona erdi. İki gün süren ve büyük çekişmelere sahne olan yarışlar sonunda dereceye giren sporculara madalya takımlara da kupaları düzenlenen törenle takdim edildi. Atletizm il birinciliğinde minikler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde çeşitli branşlarda yarışlar yapıldı. İlköğretim minikler, yıldızlar ve liseli gençler kategorisinde bayan ve erkekler dalında yapıldı. Küçük Kızlarda 100 metre, 800 metre yarışlarının yanı sıra fırlatma topu, uzun atlama ve 4x100 bayrak yarışları yapıldı. Küçük erkeklerde ise 100 metre, 1000 metre top fırlatma topu, uzun atlama ve 4x100 bayrak yarışları yapıldı. Yıldız kızlarda 100 metre, 200 metre, 400 metre, 800 metre, bin 500 metre, 100 metre engelli, gülle atma, disk atma, yüksek atlama, uzun atlama, 4x100 bayrak yarışları yapıldı. Yıldız erkeklerde: 100 metre, 200 metre, 400 metre, 800 metre, 3 Bin metre, 100 metre engelli, gülle atma, disk atma, yüksek atlama, uzun atlama, üç adım atlama, 4x100 bayrak yarışları yapıldı. Genç bayanlarda 100 metre, 200 metre, 400 metre, 800 metre, bin 500 metre, 100 metre engelli, 200 metre engelli, yüksek atlama, sırıkla atlama, üç adım atlama, disk atma, cirit atma, gülle atma ve İsveç Bayrak yarışları yapıldı. Lise genç erkeklerde bu bunların yanı sıra 3 bin metre ve 110 metre engelli yarışları yapıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Atletizm Tartan Pistte yapılan ve Nefes kesen yarışlar iki gün sürdü. Yarışlar sonunda ilk üçe geren sporculara madalya takımlara da kupaları verildi. Sporcuların Madalyaları Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şefi Bülent Tilkidöğen, Atletizm İl Temsilcisi Zeyit Palabıyık, Milli Eğitim Müdürlüğü İl Koordinatörü Alpaslan Topçu ve diğer davetliler tarafından verildi. Atletizm İl Temsilcisi Zeyit Palabıyık, Erzurum`da yapılan Puanlı Atletizm İl Birinciliği Yarışlarında başarılı olan sporcuların performans değerlendirmelerine göre Türkiye yarı finallerine katılacaklarını belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Ocakoğlu: "Su, ortak geleceğimiz için daha verimli kullanılmalı" Tarsus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Ocakoğlu, Türkiye’nin son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşadığına dikkat çekerek, özellikle sanayideki kontrolsüz su tüketiminin büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Ocakoğlu, tek bir endüstriyel soğutma kulesinin günde yaklaşık 3 bin 300 kişinin bir aylık su ihtiyacına denk suyu tükettiğini açıkladı. Türkiye’nin 2025 yılına ciddi bir kuraklıkla girdiğini belirten Prof. Dr. Ocakoğlu, İstanbul’da baraj doluluk oranlarının yüzde 30’un altına düştüğünü, İzmir’de bazı barajlarda bu oranın yüzde 5’e kadar gerilediğini, Konya Ovası’nda ise obruk tehlikesinin arttığını hatırlattı. Çukurova Bölgesi için de benzer risklerin söz konusu olduğunu ifade etti. Ocakoğlu, su krizinin yalnızca yağış azlığından değil, yanlış ve plansız su yönetiminden kaynaklandığını vurguladı. Kuraklık tartışmalarında genellikle tarımsal sulamanın gündeme geldiğini belirten Ocakoğlu, sanayideki yüksek su tüketiminin ise çoğu zaman göz ardı edildiğini söyledi. Ocakoğlu, "Tek bir endüstriyel soğutma kulesi, günde yaklaşık 500 ton suyu buharlaşma ve atık suyla kaybediyor. Bu miktar, yaklaşık 830 ailenin yani 3 bin 300 kişinin bir aylık temel su ihtiyacına eşit" dedi. Adana, Mersin ve Tarsus hattında sanayinin büyük ölçüde yer altı sularını kullandığını belirten Ocakoğlu, bu durumun uzun vadede ciddi riskler doğurduğunu ifade etti. Ocakoğlu, "Kısa vadede ekonomik görünen kuyu suyu kullanımı, yer altı su seviyelerini hızla düşürüyor, tuzlanmayı artırıyor ve toprak yapısını bozuyor. Konya Ovası’nda 600’den fazla obruk oluştu. Benzer bir tehlike Çukurova için de söz konusu" diye konuştu. Sanayinin durdurulmasının değil, dönüştürülmesinin gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ocakoğlu, çözüm önerilerini ise şu başlıklar altında topladı: "Daha verimli ve kapalı devre soğutma sistemlerine geçilmesi, arıtılmış atık suların yeniden kullanılması ve sanayide yer altı suyu kullanımının sıkı şekilde denetlenmesi." Bazı firmaların modern sistemlerle yüzde 50’ye varan su tasarrufu sağladığını belirten Ocakoğlu, bu dönüşümün artık bir tercih değil zorunluluk olduğunu dile getirdi. Açıklamalarını ünlü astronom Carl Sagan’ın ’soluk mavi nokta’ benzetmesiyle tamamlayan Ocakoğlu, "Dünya, yedeği olmayan tek yuvamız. Gelecek nesillere susuz bir dünya değil, yaşanabilir bir mavi nokta bırakmak için şimdi harekete geçmeliyiz" diyerek kamuoyunu sorumluluk almaya çağırdı.
Trabzon Trabzonspor, Türkiye Kupası’nda Alanyaspor’u ağırlayacak Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası A Grubu ilk maçında yarın Corendon Alanyaspor’u ağırlıyor. Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında sahasında Beşiktaş ile 3-3 berabere kalan Trabzonspor, ligde yakaladığı çıkışı Ziraat Türkiye Kupası’na da taşımak istiyor. Bordo-mavililer, Ziraat Türkiye Kupası A Grubu’ndaki ilk maçında Alanyaspor’u konuk edecek. Karadeniz ekibi, Akdeniz temsilcisi karşısında sahadan 3 puanla ayrılarak hem iç sahadaki yenilmezlik serisini sürdürmeyi hem de zirve yarışındaki iddiasını kupada da güçlendirmeyi amaçlıyor. Fatih Tekke rotasyon yapacak Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, az süre verdiği oyuncularını Alanyaspor mücadelesinde değerlendirecek. Bordo-mavililer, 22 Aralık Pazartesi günü ise deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılaşacak. 21 Aralık-18 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek olan Afrika Kupası için ülkelerinin milli takım kamplarına katılan Onuacuh ve Oulai bordo-mavili takımdan ayrı kalacak. 22. randevu Trabzonspor ile Alanyaspor, 19’u lig ve 2’si kupada olmak oynanan 21 resmi müsabakada iki takım da birbirine üstünlük kuramadı. Ligdeki 19 maç ve kupada oynanan 2 karşılaşmada her iki takımın da 8’er galibiyeti bulunuyor. 5 müsabaka ise beraberlikle sonuçlandı. Karadeniz ekibi ile Akdeniz temsilcisi birbirlerine 33 gol attı. Bir kez final oynadılar Trabzonspor ile Alanyaspor, yarın yapacakları maçla birlikte kupada 3. kez karşılaşacaklar. Daha önce kupadaki 2 mücadelede kazanan taraf Trabzonspor olmuştu. 2019-2020 sezonunda finalde bordo-mavililer 2-0 galip gelerek 9. kez Türkiye Kupası’nı müzesine getirmişti. Geçtiğimiz sezon ise bordo-mavili ekip rakibini A Grubu’ndaki mücadelede 3-0 mağlup etmişti. Fatih Tekke, Süper Lig’de Alanyaspor’a kaybetmedi Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, Süper Lig’de Alanyaspor’a karşı çıktığı maçları kaybetmedi. Geçtiğimiz sezon bordo-mavililer, Tekke yönetiminde 4-3 kazanırken, 2022-23 sezonunda ise Fatih Tekke, İstanbulspor’u çalıştırdığı dönemde 2-1 yine galip gelmişti. Bu sezon Süper Lig’de oynanan karşılaşma 1-1 beraberlikle sonuçlandı.
Isparta Eğirdir Gölü’ndeki kuraklık tarımda yön değiştirdi Isparta’nın Eğirdir ilçesinde son yıllarda artan kuraklık, çiftçileri alternatif üretim modellerine yönlendirirken, bölgenin gözbebeği olan elma üretimi yerini susuz tarıma uygun zeytin, Arbeküm ve vişne gibi ürünlere bırakmaya başladı. Bu değişime Tepeli Köyü’nde öncülük eden muhtar Mustafa Kemal Demirekin, azalan su kaynaklarına dikkat çekmek amacıyla elma bahçeleri yerine vişne ve zeytin fidanları dikerek örnek bir üretim modelini hayata geçirdi. Küresel ısınma, azalan yağışlar ve su kaynaklarındaki ciddi gerileme, tarım sektörünü her geçen yıl daha fazla zorlarken, Isparta’nın Eğirdir ilçesinde üreticiler yeni arayışlara yöneliyor. Özellikle 2025 yaz sezonunda yaşanan kuraklık nedeniyle elma bahçelerini sulamakta büyük zorluk yaşayan çiftçiler, tankerlerle su taşımak zorunda kaldı. Bu süreçte Tepeli Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Demirekin, köyünde susuz tarıma geçiş sürecine öncülük etti. Demirekin, 2,5 dönümlük arazisinde daha önce yetiştirilen elma ve ceviz ağaçlarının yerine kuraklığa dayanıklı 70 adet vişne ile Arbeküm ve Gemlik türlerinden 70 adet zeytin fidanı dikti. Kuraklık çiftçiyi alternatif üretime zorluyor Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin her yıl düştüğüne dikkat çeken Demirekin, "Bu kuraklık nedeniyle biz çiftçiler olarak farklı üretim modellerine yönelmek zorunda kaldık. Tarım İlçe Müdürümüz ve personelinin önerileri doğrultusunda, bu şartlara uygun fidanları tercih ettik. Bölgemizde su kıtlığı yaşandığı için, az su isteyen bu ürünleri üretmek durumundayız. Arazim 2,5 dönüm ve bu alana 70 adet zeytin ile susuz yetiştirilecek 70 adet vişne fidanı diktik. İnşallah hepimiz için hayırlı olur" dedi. "Araziler boş kalmasın, çiftçi geliri korunsun" Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Ziraat Mühendisi Hasan Demirekin ise bölgede su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, amaçlarının arazilerin boş kalmaması ve çiftçinin gelirini koruyacak alternatif bir model oluşturmak olduğunu söyledi. Vişnenin kuraklığa dayanıklı yapısıyla iyi bir alternatif olduğunu belirten Demirekin, zeytinin ise deneme amaçlı dikildiğini, verim ve piyasa talebinin önümüzdeki yıllarda netleşeceğini kaydetti. Tepeli Köyü’nde başlatılan susuz tarım uygulamasının, Eğirdir ve çevresindeki üreticilere örnek olması beklenirken, fidan dikim çalışmalarına Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Taran ile teknik ekip de katılarak incelemelerde bulundu ve üreticiye teknik destek sağladı.
Şırnak AK Parti Şırnak Milletvekili Tatar: "2026 bütçesi Türkiye Yüzyılı’nın güçlü bütçesi olacak" TBMM Genel Kurulunda, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün 2026 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, "2026 bütçesi Türkiye Yüzyılı’nın güçlü bütçesi olacak" dedi. TBMM Genel Kurulunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün 2026 yılı bütçesi görüşüldü. AK Parti grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’nin kesintisiz 24’üncü bütçesinin görüşüldüğünü belirterek, siyasi istikrarın ekonomi, enerji ve savunma sanayii başta olmak üzere her alanda kalkınma istikrarını beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu başarının, milletin güçlü iradesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliğinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Tatar, 2026 bütçesinin tarihe "Türkiye yüzyılının güçlü bütçesi" olarak geçeceğini kaydetti. MTA’nın 90 yıllık köklü geçmişine dikkat çeken Tatar, kurumun yalnızca sondaj yapan bir yapı olmadığını, aynı zamanda yer bilimlerinde dünya standartlarında üretim yapan, teknolojiyi milli hedeflerle buluşturan stratejik bir kurum olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2020 yılında Karadeniz’de gerçekleştirdiği 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfini hatırlatan Tatar, günlük üretimin 8 milyon metreküpe ulaştığını, 3,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılandığını ifade etti. "Artık musluk değil, milli enerjinin vanasını açıyoruz" diyen Tatar, enerji bağımsızlığının altını çizdi. Enerji arama çalışmalarının kararlılıkla sürdüğünü belirten Tatar, Oruç Reis, Fatih ve Yavuz gemilerinin Karadeniz, Akdeniz ve Afrika’daki faaliyetlerinin Türkiye’nin Mavi Vatandaki güçlü duruşunun göstergesi olduğunu söyledi. 2024 yılında Gabar’da gerçekleştirilen tarihî petrol keşfinin, terörsüz Türkiye süreciyle birlikte huzur ve üretimin yükseldiği yeni dönemin en somut sembollerinden biri olduğunu dile getiren Tatar, Şırnak’ın artık eser ve hizmet siyasetinin merkezi haline geldiğini vurguladı. MTA’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürüttüğü jeotermal enerji arama çalışmalarına da değinen Tatar, 2025 yılı aralık ayı itibarıyla 13 bin 191 metre jeotermal sondaj gerçekleştirildiğini belirtti. Konuşmasının sonunda MTA’nın karada ve denizde Türkiye’nin yer altı zenginliklerini gün yüzüne çıkaran Türkiye yüzyılının en güçlü neferlerinden biri olduğunu ifade eden Tatar, MTA’nın 2026 yılı bütçesinin ve Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.