YEREL HABERLER - 12 Nisan 2012 Perşembe 17:29

TUR OTOBÜSLERİNE DENETİMLER ARTTI

A
A
A
TUR OTOBÜSLERİNE DENETİMLER ARTTI

Antalya`da girilen turizm sezonu öncesinde yaşanabilecek kazaların önüne geçebilmek için Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri yollardaki denetimlerini arttırdı.
Antalya ve çevresinde her turizm sezonunda meydana gelen kaza ve geçtiğimiz gün tur midibüsünün devrilmesi sonucunda meydana gelen kazayla ilgili Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme ekipleri yollarda denetimlerini artırdı. Denetimlerde ekipler, hız, evrak ve çalışma belgelerini kontrol ediyor. Denetlemelerin turizm sezonu öncesinde daha da arttığını belirten Antalya Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Vatan Zafer Koçak, uygulamaların özellikle sabah 05.00 ile 07.00 arasında daha sıklıkla yapıldığı söyledi. Sürücü ve araçları yoğun şekilde denetlediklerini kaydeden Koçak, ``Sürücülerin yorgun halde yola çıkıp çıkmadıklarını, takograf kontrollerini, süre ihlallerini, sürücülerin hız ihlali yapıp yapmadıklarını denetliyoruz. Ayrıca sürücüler üzerinde yapmış olduğumuz denetlemeler içerisinde alkollü halde trafiğe çıkıp çıkmadıklarını ve araçların lastiklerini kontrol ediyoruz" dedi.
SÜRÜCÜLER TURİZM KONUSUNDA ANTALYA`YI TEMSİL EDİYOR
2011 yılında 14 binin üzerinde denetim yaptıklarını ifade eden Şube Müdür yardımcısı Zafer Koçak, ``2012 yılının ilk dört ayında 4 bin 500 araç üzerinde denetim gerçekleştirdik. Sürücülere seslenmek istiyorum, dikkatli bir şekilde araçlarını kullansınlar, çünkü turizm konusunda Antalya`yı temsil ediyorlar, sıkıntılar olmaması açısından bütün kurallara uymalarını tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
Turist otobüslerinde yaşanan kazalardan sonra denetimleri daha da artırdıklarına değinen Koçak, Denetimleri belli bir program içinde yaptıklarını ve şu günlerde daha da arttırdıklarını vurguladı.
KAZALARI EN AZA İNDİRMEK İÇİN EОİTİM PROGRAMI UYGULUYORUZ
Geçtiğimiz günlerde Antalya`da İsviçreli turistlerin bulunduğu bir tur otobüsün yaptığı kazaya değinen Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kayabaş, Antalya`da istenmeyen bir olayın yaşandığını kaydetti.
Kazaları en aza indirmek için eğitim programı uyguladıklarını ifade eden Kayabaş, "İki gün önce bir toplantı düzenledik, sezon başlangıcının kazasız belasız geçirilmesi konusunda. Ama maalesef biz basın toplantısındayken kaza meydana geldi. İstenmeyen bir olay. Arkadaşlarımız bir hafta dinlenerek tur yapıyorlar. Bunların uykusuz kalmaları
mümkün değil. Her halde yoldan kaynaklanmıştı" dedi.
Dernek olarak kazaları eğitimli kaptanlarla en aza indirmeyi amaçladıklarını belirten Kayabaş, "Şu anda iyi bir yerdeyiz. Bizim her türlü önümüzü açıyorlar. Turizm ülkemizin en büyük gelir kaynaklarından birisi, Antalya bunun merkezi. Bu merkezin çekirdek kadrosunu oluşturan bir kurum olarak her kes bize sahip çıkıyor. Yapılacak tek şey mesleğimize sahip çıkmak. Kazaların olmaması için eğitim alıyoruz. Kendimize çeki düzen veriyoruz. Ama bizim bazı sosyal haklarımız var. Bunların giderilerek bizim beynimizin rahatlaması, rahat çalışmamızın sağlanması lazım. Otellerde bize
yer verilmesi, yemek verilmesi, bize insan muamelesi yapılması, ikinci sınıf insan sınıfından çıkarılması lazım. Çünkü kara taşımacılığının baş aktörleri biziz" dedi.
Yeni bir eğitim programı kapsamın simülasyon aracı ile eğitimlere başlayacaklarına değinen Orhan Kayabaş, "Bu aracın içerisinde bu arkadaşlarımız her türlü koşula göre yetiştirilecek. Yani simülasyon aracının çerisinde en kötü kaza anında ne yapılabilir buna karşı ne tepki olur, bir ölçüm yapılacak. Her kes bu eğitimden geçirilecek" diye konuştu.
DENETİMLER
Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından 2011 yılı ve 2012 Nisan ayına kadar olan denetleme sayısı şöyle:
2011 yılında kontrol edilen turizm taşımacılığı yapan araç sayısı 14 bin 743, ceza uygulanan araç sayısı bin 61. Turizmde çalışan sürücülere verilen eğitim sayısının 14. sürücü sayısı ise 373. 2011 yılında ölümlü kaza sayısı 2. Yabancı turist sayısı ise 1. 2012 yılında Nisan ayına kadar olan denetimlerde 4 bin 684 aracın
denetlendiği, yaralı yabancı sayısının 2 olduğu belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük AB tarafından tescillenen Yenice ıhlamur balı tanıtıldı Karabük’ün Yenice ilçesinde, Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenen Yenice ıhlamur balı için tanıtım programı düzenlendi. Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde Yenice Ihlamur Teras’ta gerçekleştirilen programa Karabük Valisi Oktay Çağatay, Kaymakam Mert Can Çanga, Belediye Başkanı Sertaş Karakaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, protokol üyeleri ve üreticiler katıldı. Programda ilk olarak Yenice ıhlamur balının tanıtım videosu izlendi. Programda konuşan Vali Çağatay, kentin sadece sanayisi ve tarihiyle değil, zengin doğal yapısıyla da öne çıktığını belirterek, "Karabük’ün muazzam bir tabiatı var. Bu coğrafyanın çok kıymetli ürünleri bulunuyor. Bunlardan biri safran, diğeri ise Yenice ıhlamur balı. Türkiye’nin birçok bölgesinde görev yaptım ve farklı balları tatma fırsatı buldum. Tadına en çok değer verdiğim ballardan biri Yenice ıhlamur balıdır" dedi. Yenice ıhlamur balının büyük bir değere sahip olduğuna dikkat çeken Çağatay, Türkiye’nin Avrupa Birliği tarafından tescillenen 43 ürününden 2’sinin Karabük’e ait olduğunu ifade ederek, "Bunlardan biri de Yenice ıhlamur balı. Bu bizim için son derece kıymetli" diye konuştu. Yenice Belediye Başkanı Sertaş Karakaş ise, üretim sürecinin her aşamasında kamu kurumlarının destek verdiğini belirterek, "Ihlamur balımızın üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar valiliğimiz, kaymakamlığımız ve belediyemiz tüm süreçte üreticilerimizin yanında yer alıyor. Bu desteklerle üreticilerimize sahip çıkacak ve ürünümüzün dünya pazarında hak ettiği yere ulaşmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı. Yenice ıhlamur balının tescil sürecine ilişkin bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Önder, "Yenice ıhlamur balı 22 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye coğrafi işaret tescilini aldı. Ardından yapılan başvuru sonucunda 20 Kasım 2025’te Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da tescillenerek uluslararası düzeyde koruma altına alındı. Safranbolu safranından sonra Yenice ıhlamur balımız da tescil edilen ürünler arasında yer aldı. Türkiye’de 43 ürün bulunuyor ve bunların 2’si Karabük’e ait. Bu ilimiz açısından önemli bir başarıdır" dedi. Konuşmaların ardından program üniversitelerden akademisyenlerin ve arıcıların katılımıyla gerçekleşen çalıştay ile devam etti.
Ankara Devir kararı verilen Mimar Kemal Ortaokulu öğrenci ve velilerinden tepki Ankara’nın Çankaya ilçesinde devir kararı verilen Mimar Kemal Ortaokulu öğrenci ve velileri, karara tepki gösterdi. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından devir kararı verilen Mimar Kemal Ortaokulu öğrenci ve velileri karara itiraz ederek, tepki gösterdi. Sabah saatlerinde herhangi bir ön bilgilendirme yapılmaksızın İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin okula gelerek, "Bu okul kapandı, artık burası bizim" dediği iddia edildi. Yetkililerin çocukların kullanmakta olduğu bilişim sınıfına kendi eşyalarını yerleştirdiği ve bu nedenle 5/A, 5/B, 5/C sınıflarındaki öğrencilerin derslerini işleyemediği öne sürüldü. "Bu karar bid asırlık eğitim kültürünün ve çocukların geleceğinin yok sayılmasıdır" Mimar Kemal Ortaokulu’nun bir eğitim kurumu olmaktan çıkarılmak ve hizmet binasına dönüştürülmek istendiğini belirten bir veli, "Bu karar sadece bir okulun kapatılması değildir. Bu karar 1 asırlık eğitim kültürünün, hafızanın ve çocukların geleceğinin yok sayılmasıdır. Saraçoğlu Projesi kapsamında binasını kaybeden Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çözümü bir okulu kapatmakta bulması kabul edilemez. Üstelik bu girişim ilk değildir. Haziran 2023’te de benzer bir niyetle okulumuz, öğrencilerimizin elinden alınmak istenmiş bugün ise aynı yaklaşım yeniden gündemi getirilmiştir. Kamuoyunda ve veliler arasında oluşturulan güçlü kanaat şudur ki, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Kızılay’da hizmet verme ısrarı ve personelinin bu bölgede çalışma isteği bu kararın arkasındaki temel nedenlerden biri olarak görülmektedir. Eğitim gibi hayati bir konuda idari konforun çocukların eğitim hakkının önüne geçmesi kabul edilemez. Son yıllarda bu kararın zemini bilinçli bir şekilde hazırlanmıştır. Sınıf mevcutları yapay olarak artırılmış, sınıflar boşaltılarak okul mevcudu az algısı oluşturulmuş, anasınıfı kapatılmış, bilişim sınıfı kaldırılmış, özel eğitim sınıfı bodrum katına taşınmış, okulun bakım ve iyileştirme çalışmaları bilinçli bir şekilde ihmal edilmiştir" diye konuştu. "Devlet okulunun güvenlik gerekçesiyle kapatılması inandırıcı değildir" Kapatma gerekçesinin Kızılay bölgesinin öğrenciler için uygun olmadığı iddiası olduğunu kaydeden veli, "Burası Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinin merkezi, en güvenli noktalarından biridir. Okulumuz bakanlıklara, resmi kurumlara ve güvenlik noktalarına birkaç yüz metre mesafededir. Yüzlerce özel okul ve eğitim kurumu aynı bölgede faaliyet göstermeye devam ederken, devlet okulunun güvenlik gerekçesiyle kapatılması inandırıcı değildir" ifadelerini kullandı.