YEREL HABERLER - 13 Nisan 2012 Cuma 16:45

SAMSUN`A 50 MİLYON TL ALAN BAZLI FINDIK DESTEОİ

A
A
A
SAMSUN`A 50 MİLYON TL ALAN BAZLI FINDIK DESTEОİ

Samsun`da ``Alan Bazlı Fındık Desteklemesi`` için müracaat eden 22 bin 795 üreticiye 335 bin 681 dekar alan için ödenecek 50 milyon 352 bin 231 TL ödemelerinin başladığı açıklandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 26 Ağustos 2009 tarihinde yürürlüğe giren, ``Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Kararın Uygulamasına İlişkin 2009-50 sayılı Tebliğ`` ve 22 Nisan 2010 tarihte yürürlüğe giren ``Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 2010-15 sayılı Tebliğ`` gereğince fındık üreticilerine destek ödemesi yapılıyor.
Bu kapsamda Samsun`un Alaçam, Yakakent, Bafra, Atakum, 19 Mayıs, İlkadım, Canik, Tekkeköy, Çarşamba, Terme, Ayvacık, Salıpazarı ve Asarcık ilçelerinden 2011 yılı Alan Bazlı Fındık Desteklemesi için müracaat eden 22 bin 795 üreticiye 335 bin 681 dekar alan için 50 milyon 352 bin 231 TL ödeme yapılacak. Ödemelere başlandı.
Aynı proje kapsamında 2009 yılında 14 bin 194 üreticiye 245 bin 45 dekar alan için 36 milyon 756 bin 815 TL, 2010 yılında 20 bin 80 üreticiye 301 bin 829 dekar alan için 44 milyon 978 bin 616 TL ödeme yapılmıştı.
Fındığını sökerek yerine başka bir ürün yetiştiren üreticilere ödenen Telafi Edici Ödeme Desteği müracaatlarının 30 Haziran 2012 tarihine kadar devam ettiği belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Bilal Erdoğan Kütahya’da konuştu: "Büyük mesafeler katettik" İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Kütahya’da düzenlenen "Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" paneline katıldı. Kütahya Kadim Konağı’nda gerçekleştirilen Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi Genel Kurulu ve panel programına İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Ömer Türker, Prof. Dr. M. Sait Gökalp, Prof. Dr. Süleyman Elik, Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı. Panelde konuşan Bilal Erdoğan, Türkiye’nin 25 yıl önce 200 milyar dolar seviyesinde olan milli gelirinin bugün 1,6 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Kişi başına düşen milli gelirin ise 3 bin dolardan 18 bin dolara yaklaştığını ifade eden Erdoğan, bu ekonomik büyümenin toplumun beklentilerini de köklü şekilde değiştirdiğini dile getirdi. Ekonomik gelişmenin sivil toplumu da güçlendirdiğini vurgulayan Erdoğan, "Anne babalarımızın yaşadığı Türkiye ile bugün çocuklarımızın yaşadığı Türkiye aynı değil. Gelişen bir ülkede sivil toplumun büyümesi, taleplerin artması ve gönüllülüğün yaygınlaşması kaçınılmazdır" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ulaşım, sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda büyük mesafeler kat edildiğini belirten Bilal Erdoğan, geçmişte siyasetten beklentilerin ‘devlet baba’ anlayışı çerçevesinde şekillendiğini hatırlattı. Erdoğan, "Bugün Türkiye’de devletin sunduğu hizmetler birçok alanda gelişmiş ülkelerle yarışır hale geldi. Cumhurbaşkanımız siyasetin gerçekten bir şeyler yapabildiğini topluma gösterdi" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinin toplumsal dönüşümde belirleyici olduğunu ifade eden Erdoğan, "Toplumun önünde yürüyerek ezberleri bozdu. Değeri, elbette ki olmadığı zaman daha net anlaşılacak. Büyük liderlerden sonra bu hep yaşanmıştır" dedi. Sivil toplum kuruluşlarının sahaya daha fazla hakim olması gerektiğine dikkat çeken Bilal Erdoğan, sağlık, eğitim ve sanayi gibi alanlarda işi doğrudan yapanların çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bir hastalığı yaşayanlar, o hastalıkla ilgili en doğru çözümü siyasetçiye anlatmalı. Seramikten eğitime kadar her alanda, o işin erbabı siyasete yol göstermeli" ifadelerini kullandı. Kültür ve kimlik vurgusu da yapan Erdoğan, Türkiye’nin gelişmek için kendi değerlerinden vazgeçmek zorunda olmadığını belirtti. Erdoğan, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde görüldü ki gelişmek için kimliğimizi reddetmemiz gerekmiyor. Kendi kültürümüzle, kendi inancımızla da dünyanın zirvesine oynayabiliriz" dedi. Kendi kültürüne yaslanmadan başka kültürlerle sağlıklı ilişki kurulamayacağını söyleyen Erdoğan, "Köklerimizden ilham alarak dallarımızı her yere yaymamız gerekiyor. Kendi toprağında kök salmayanın başka yerlere uzanması mümkün değildir" şeklinde konuştu. Program, panel değerlendirmeleri ve genel kurulun ardından sona erdi.