EKONOMİ - 14 Nisan 2012 Cumartesi 11:08

DÜNYA TARIMINA YÖN VEREN 20 ÜRÜN

A
A
A
DÜNYA TARIMINA YÖN VEREN 20 ÜRÜN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya tarımına yön veren 20 ürünün toplam üretim değerinin 1 trilyon 470 milyar 286 milyon doları bulduğunu bildirdi. Bayraktar, Türk tarımında en önemli 20 ürünün üretim değerinin ise 24 milyar 920 milyon dolara ulaştığını açıkladı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü`nün (FAO) en son verisi olan 2010 rakamlarına göre, üretim değeri açısından ilk sırada buğday, mısır ya da pirincin akla geldiğini, ancak sanılanın aksine, dünyada da Türkiye`de de üretim değerinde ilk sırayı, inek sütünün aldığını; dünyada üretilen inek sütünün değerinin 179,2 milyar, Türkiye`de ise 3,9 milyar doları bulduğunu belirtti. Toplam 179,2 milyar dolarla dünyada ürün bazında değer olarak en büyük üretimin yapıldığı inek sütünü, 174,7 milyar dolarla pirinç, 167,9 milyar dolarla sığır eti, 167,7 milyar dolarla domuz eti, 121,6 milyar dolarla tavuk etinin izlediğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"2010 yılı verilerine göre, üretim değeri, buğdayda 81,2, soya fasulyesinde 64,9, mısırda 55,1, şeker kamışında 53,6, domateste 53,3, yumurtada 52,7, patateste 44,5, taze sebzelerde 40,7, üzümde 39, manda sütünde 36,4, pamukta (lif) 33,6, elmada 29,2, muzda 28,3, koyun etinde 23,4, mango, mangost, guavada 232,2 milyar doları buldu. 20 üründeki toplam değer 1 trilyon 470 milyar 286 milyon dolar düzeyinde. Her ne kadar inek sütü, ürün bazında ilk sırada olsa da sığır, domuz, tavuk ve koyun eti toplam üretim değeri 480 milyar 606 milyon dolar gibi çok büyük rakama ulaşıyor."
3,9 MİLYAR DOLARLIK İNEK SÜTÜ, 3,2 MİLYAR DOLARLIK DOMATES
Bayraktar, Türkiye`de inek sütünün 3,9 milyar dolarla üretim değerinde ilk sırayı aldığını, inek sütünü 3,2 milyar dolarla domates, 2,7 milyar dolarla buğday, 2,4 milyar dolarla üzüm, 2,1 milyar dolarla tavuk eti, 1,1 milyar dolarla zeytin, 1,1 milyar dolarla elmanın takip ettiği bilgisini verdi. Bayraktar, fındıkta 962, biberde 935, sığır etinde 867, şeker pancarında 772, patateste 720, koyun etinde 709, pamukta (lif) 673, yumurtada 614, kirazda 531, Antep fıstığında 420, çilekte 407, kuru soğanda 399, ayçiçeğinde 358 milyon dolarlık üretim yapıldığını kaydetti.
İLK 20 ÜRÜNDE TÜRKİYE`NİN PAYI
İlk 20 üründe, Türkiye`nin değer olarak fındıkta dünya üretiminin yüzde 67,54`ünü, kirazda yüzde 19,88, Antep fıstığında yüzde 14,03, şeker pancarında yüzde 8,37, çilekte yüzde 6,87, üzümde yüzde 6,23`ünü yaptığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
"Zaten ağırlıklı olduğu bu ürünler dışında, Türkiye, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1,1`ini oluşturuyor. Belli ürünlerde değer olarak dünya nüfusuna oranımızdan fazla üretim yapıyoruz. Örneğin değer olarak inek sütündeki payımız yüzde 2,17, domateste yüzde 5,93, buğdayda yüzde 3,38, tavuk etinde yüzde 1,72, elmada yüzde 3,77, patateste yüzde 1,62, koyun etinde yüzde 3,04, pamukta (lif) yüzde 2,01, yumurtada yüzde 1,17, soğanda yüzde 2,56 düzeyinde. Buna karşın Türkiye, çok önemli bir ürün olan sığır etinde nüfus ağırlığının çok altında, yüzde 0,52 paya sahip."
İnek sütünün ilk sırada yer almasının sütün ne kadar değerli bir ürün olduğunu ve sütte fiyat istikrarının hayatiyetini ortaya koyduğunu bildiren Bayraktar, resmi eğitim kurumlarının okul öncesi ve ilköğretimin ilk 5 sınıfında eğitim gören 7 milyon 63 bin 768 çocuğa her gün en az 200 milimetre uzun ömürlü süt dağıtılacağının açıklanmasını da bu açıdan önemsediklerini, dağıtımın süt üretimin artacağı bir döneme rastlamasının da zamanlama açısından uygun olduğunu ifade etti. Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği`nin talep ettiği et ve sütte fiyat istikrarını sağlamak için Et Balık Kurumu`nun (EBK) et ve süt müdahale kurumu halini almasının bu açıdan çok önemli bir işlevi yerine getireceğini de vurguladı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Vali Yılmaz Eskişehir Sempozyumu Gala Yemeği’ne katıldı Eskişehir Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, kentin potansiyelini ve geleceğini bilimsel bir perspektifle ele alan "Eskişehir Sempozyumu" kapsamında düzenlenen gala yemeğine katıldı. Eskişehir Valiliği himayelerinde; Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler, Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın da aralarında bulunduğu 10 paydaş kurumun iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyum, geniş bir katılımla başladı. Gala yemeğinde akademisyenlerle bir araya gelen Vali Yılmaz, sempozyuma katkı sağlayan isimlere teşekkür belgelerini takdim etti. "Kurumların güç birliği kritik öneme sahip" Programda açıklamalarda bulunan Vali Yılmaz, tüm kurumların el birliği içinde hareket etmesinin şehir vizyonu için taşıdığı öneme değindi. Eskişehir’in sanayi, eğitim ve havacılık alanlarında Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Burada bütün kurumlarımızın bir araya gelmesi, Eskişehirimizin dinamiklerini ve potansiyelini ortaya koymak adına çok önemli. Bilimsel bir bakış açısıyla hazırlanan bu çalışma, şehrimizi daha ileriye taşıyacak bilgilere ve belgelere ulaşmamızı sağlayacak. Buradan çıkacak sonuçlar ve öneriler, bizim çizeceğimiz vizyonda en sağlam rehberimiz olacak" ifadelerini kullandı. "Şehrin geleceğine ışık olacak" Sempozyumun bir yol haritası niteliği taşıdığını belirten Vali Yılmaz, "Eskişehir Sempozyumu, şehrimizi en iyi şekilde tanımamıza ve gelecekte en doğru yere taşımamıza yol gösterecek, ışık olacak. Bu anlamlı organizasyonun hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. Eskişehir’in gelişimine yönelik stratejik önerilerin ve akademik bildirilerin paylaşılacağı sempozyumun, ilerleyen günlerde farklı oturumlarla devam edeceği bildirildi.
Kütahya KUTSO’da iş sağlığı ve güvenliğinin denetim süreçleri ele alındı Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, iş sağlığı ve güvenliği alanında farkındalığın artırılması ve işyeri uygulamalarına yönelik bilgilendirme sağlanması amacıyla "İşin Yürütümü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Teftişleri Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından düzenlenen programın açılış konuşmalarını KUTSO 8. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Murat Aydın ile Bursa Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı Gökhan Kuzu yaptı. KUTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişleri Şerif Çetin ve Talha Bakırcıoğlu tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Program kapsamında katılımcılara, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın faaliyetleri, işin yürütümüne ilişkin teftiş süreçleri, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin kapsamı ile işyerlerinde sıklıkla karşılaşılan uygulama sorunları hakkında bilgiler verildi. Ayrıca denetim süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve mevzuata ilişkin değerlendirmeler paylaşıldı. Toplantıya, KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Semra Tozaraydın, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Sayar, Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Erdoğan Şahin, Bursa Rehberlik ve Teftiş Grup Başkan Yardımcıları Burcu Şenol ve Yasin Sezer ile iş dünyası temsilcileri katıldı.