YEREL HABERLER - 14 Nisan 2012 Cumartesi 11:57

GEDİZ`DE BİN 648 ÖОRENCİYE SİMÜLATÖRLE DEPREM EОİTİMİ

A
A
A
GEDİZ`DE BİN 648 ÖОRENCİYE SİMÜLATÖRLE DEPREM EОİTİMİ

Kütahya`nın Gediz ilçesinde, Türkiye`nin ilk 3 boyutlu G-Force "Deprem Simülatörü TIR`ırı"nda oluşturulan yapay depremle bin 648 öğrenci bilgilendirildi.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Aksigorta firması tarafından yürütülen "Hayata Devam Türkiye" projesi kapsamında Gediz Belediyesi önüne getirilen "Deprem Simülatörü Tırı"nda, İlçe Kaymakamlığı, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü personeli ile ilçe merkezinde bulunan 8 ilköğretim okulu ve 9 liseden bin 648 öğrenciye görevliler tarafından deprem öncesi ve deprem anında neler yapılması gerektiği anlatıldı.
Daha sonra tırda bulunan sabitlenmiş eşyalarla donatılmış "Güvenli oda" ile sabitlenmemiş eşyalar bulunan "Güvensiz oda"ya gruplar halinde alınan öğrencilere deprem öncesi hazırlık bilgileri verildikten sonra simülatörle 7,4 büyüklüğünde 45 saniyelik yapay bir deprem oluşturuldu. Depremin sarsıntısıyla "Güvenli oda"nın etkilenmediği, "Güvensiz oda"nın ise savrulduğu görüldü.
"Deprem Simülatörü TIR`ında Eğitmen Yeşim Melek Okyay, öğrenciler ve vatandaşlara binalardaki eşyaların sabitlenmesiyle deprem anında oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilebileceğini anlatmaya çalıştıklarını söyledi.
Sanal depremin ardından duvara sabitlenmiş eşyaların devrilmediği, sabitlenmeyen eşyaların ise insan hayatı için büyük tehlikeler oluşturduğunun gözler önüne serildiğini belirten Eğitmen Yeşim Melek Okyay, "Simülatörle meydana getirdiğimiz yapay depremle vatandaşlara deprem anı ve sonrası yaşatıldı. Öğrencilerimiz evdeki eşyaların mutlaka sabitlenmesi gerektiğini yaşayarak öğrendiler. Bu değerli bilgileri aileleri ile birlikte herkese aktaracakları için çok sevinçliyim. 2010 yılında başlayan ve 5 yıl sürmesi planlanan projenin 3. yıl programı kapsamında geldiğimiz Kütahya ve ilçelerinden sonra Muğla, Burdur, Isparta, Kayseri, Sivas, Erzincan, Yozgat, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Antalya`ya gitmeyi planlıyoruz" dedi.
Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Erdoğan Erik, Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Arpacı ve İlçe Emniyet Müdürü Haci Çağlar`ın da katıldığı deprem eğitim ve bilgilendirme çalışmasının ardından tüm öğrenciler ve vatandaşlara birer adet Afet Bilinci ve Önlemler El Kitabı dağıtıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arda Güler boş geçmedi, Real Madrid farklı kazandı İspanya La Liga şampiyonu Real Madrid, konuk ettiği Alaves’i 5-0 mağlup ederken, maça sonradan giren Arda Güler de 1 gole imza attı. La Liga’nın 36. haftasında Real Madrid, sahasında Alaves ile karşılaştı. Santiago Bernabeu’da oynanan müsakada ev sahibi 10. dakikada 1-0 öne geçti. Toni Kroos’un ortasında Jude Bellingham’ın arka direkten içeriye çevirdiği top doğrudan kaleye giderek filelerle buluştu. Eflatun-beyazlılar, ataklarını sıklaştırırken, 27. dakikada Camavinga ceza sahası içerisinde son çizgiye inerek çevirdiği meşin yuvarlağı Vinicius Junior tek dokunuşla topu ağlara gönderdi. Jude Bellingham’ın pasında ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Valverde sert şutunda gole imza attı ve ev sahibi bu golle soyunma odasına 3-0 önde girdi. 70. dakikada Vinicius Junior, Bellingham’ın pasında dar açıdan yaptığı vuruşta farkı 4’e çıkardı. Arda Güler’den ligde 4. gol Alaves karşısında 62. dakikada oyuna giren milli futbolcu Arda Güler, 81. dakikada fileleri havalandırdı. Sol kanattan topla ilerleyen Rodrygo, ceza sahasına girer girmez yaptığı vuruşta savunmadan seken topa düzgün bir vuruş yapan Arda, takımının 5. golünü attı. 19 yaşındaki futbolcu, 9 kez forma giydiği ligde 4. kez gol sevinci yaşadı. Real Madrid, üst üste 9. maçını kazanırken son 4 maçta kalesini gole kapattı. Carlo Ancelotti’nin öğrencileri puanını 93’e yükseltti. Bellingham 19, Vinicius 15. golüne ulaştı Real Madrid’in şampiyonluğunda önemli paya sahip olan Jude Bellingham, oynadığı son 3 lig maçında da fileleri havalandırdı. 20 yaşındaki orta saha, 27. maçında 19. golüne ulaştı. İngiliz futbolcu bu maçta 2 de asiste imza atarak 3 gole doğrudan katkı sağladı. Takımın en önemli hücum oyuncularından Vinicius Junior ise ligde 15. kez gol sevinci yaşadı. Brezilyalı futbolcu La Liga’da 25 karşılaşmada görev yaptı.