GENEL - 18 Nisan 2012 Çarşamba 17:33

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ, MERSİN`DE İKİ CAMİNİN AÇILIŞINI YAPTI

A
A
A
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ, MERSİN`DE İKİ CAMİNİN AÇILIŞINI YAPTI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, şehirler kurulurken insanların nefes alacağı şekilde kurulması gerektiğinin altını çizerek, insanların en güzel nefes alacağı yerin Allah`ın evi olacağını belirti. Camilerin devlet dairesi gibi belirli saatler içinde hizmet vermemesi gerektiğini de söyleyen Görmez, günün her saatinde insanların başvurabildikleri merkezler haline gelmesini istedi.
Mersin İl Müftülüğü`nün `Kutlu Doğum Haftası` etkinliklerine katılmak üzere Mersin`e gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, merkez Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde yeniden dizayn edilen iki caminin açılışına katıldı. Törenlere Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Müftüsü Ali Melek, siyasi parti temsilcileri ve daire amirleri de katıldı. Mezitli`deki Ayşe Arslan Camisi`nin açılışı öncesinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Görmez, öncelikle Kutlu Doğum
Haftası`nın bütün Mersinlilere kutlu olmasını diledi. Hafta içerisinde Mersin`de iki güzel olayın yaşanacağını belirten Görmez, "İki güzel mabedimizi hizmete açacağız. Cami inşa etmek ayrı bir şey, imar etmek ayrı bir şeydir. Şimdi inşasını bitirdik. Camiyi imar etmek de bizlere düşüyor. Cami imarı müminlerin camisi içerisindeki ibadetleriyle gerçekleşir. Bundan dolayı bu caminin yapılmasında emeği geçen bütün hayırseverlere teşekkür ediyorum. Allah onların hayırlarını kabul etsin" dedi.
Konuşmanın ardından işadamı Mahmut Arslan`ın annesi Ayşe Arslan adına tadilatını üstlendiği "Ayşe Arslan Camisi"nin açılışını gerçekleştiren Görmez, caminin bütün vatandaşlara hayırlı olmasını diledi. Katkılarından dolayı Mahmut Arslan`a plaket de veren Görmez, caminin aşağı kısmında bulunan Kur-an kursunun açılışını da gerçekleştirerek, sınıfları gezip öğrencilerle sohbet etti.
Buradan Yenişehir`deki Halilurrahman Camisi`nin açılışına geçen Görmez, caminin manevi olarak da Halilurrahman bereketine vesile olması, ebediyen müminlerin rahmana secde edecek bir mekan olarak devam etmesi temennisinde bulundu. 1950 yılından itibaren şehirleri sürekli büyüyen, hızla gelişen bir Türkiye olduğunu vurgulayan Görmez, ancak bu gelişmeler esnasında bir şeyi ihmal ettiklerini ifade etti. 100 bin kişilik şehirler kurarken insanların ibadet yerlerini ihmal ettiklerini dile getiren Görmez,
"Dünyaya cami mimarisini armağan etmiş, dünyaya Mimar Sinan`ı hediye etmiş bir ülkenin çocukları olarak gönül isterdi ki insanlarımız, yöneticilerimiz, mimarlarımız, üniversitelerimiz bir araya gelerek o geleneği Mimar Sinan`ın bıraktığı yerden devam ettirerek daha güzelini yapabilmelerini temenni ederdik. Bundan sonra geleceğe farklı bakmamız lazım. Bundan sonra şehirlerimizi kurarken şehirlerimizin nereden nefes alacaklarını düşünmemiz lazım. Müminin en güzel nefes alacağı yer Allah`ın evidir.
Mabetlerimiz nefes aldığımız yerlerdir" diye konuştu.
"CAMİLER AYNI ZAMANDA BİRLİK VE İLİM MERKEZLERİMİZDİR"
Camilerin sadece namaz saatinde açılıp, namaz bittiğinde kapanan mekanlar olmaması gerektiğine dikkat çeken Görmez, "Eğer böyle bir uygulama yapılırsa biz yeryüzünün en büyük israfını yapıyoruz demektedir. Camiler kadınların, çocukların, erkeklerin sadece namaz vaktinde değil, namaz vakti dışında da başvurdukları, gidip nefes aldıkları, kitap okudukları, ibadet ettikleri yerler olmalıdır. Camiler sadece bizim ibadet mekanlarımız değil, aynı zamanda birlik ve ilim mekanlarımız olmalıdır. Bundan sonra
camileri inşa ederken gençlerin oyun alanından çocuklarımızın odalarına kadar dizayn etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Bu toplumda engelli vatandaşların da olduğunun altını çizen Görmez, şöyle devam etti:
"Bu toplum içerisinde milyonları bulan ama en büyük engeli `biz` olan engellilerimiz var. Bu engelli vatandaşlarımızın düşünülmesi gerekir. Camilerimize bir rampa koymamışsız, bir asansör koymamışız. Gelecek asrın camilerini planlarken artık farklı planlamalıyız. Gençlerimizin, kadınlarımızın, erkeklerimizin başvurdukları bu merkezleri cazibeli hale getirmeliyiz. Resmi daireler gibi belirli saatler arasında açık olan yerler haline dönüştürdüğümüz gün biz peygamberimizin camiye yüklediği bütün
fonksiyonları ortadan kaldırmış oluruz. Bu camiye emeği geçen bütün kardeşlerimize teşekkür ederim."
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasının ardından Halilurrahman Camisi`nin açılışını gerçekleştirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Avcılar’da inşaat çalışması sırasında vinç devrildi, facianın eşiğinden dönüldü Avcılar’da inşaat çalışması sırasında toprağın çökmesi sonucu vinç, park halindeki otomobilin üstüne devrildi. Aracın yanındaki 2 kişi kıl payı kurtulurken, vincin devrilme anı güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Olay, saat 17.00 sıralarında Avcılar Merkez Mahallesi Fırın Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre, inşaat çalışması sırasında vincin tekerlerinden birinin altındaki toprakta çökme yaşandı. Bunun üzerine vinç yana doğru devrilirken, vincin bir kısmı park halindeki 34 VVT 58 plakalı otomobilin üstüne düştü. Olay sırasında otomobilin yanında bulunan bir kız ve adam kıl payı kurtuldu. Otomobil ağır hasar alırken, ihbar üzerine sokağa polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada çökme sebebiyle yere düşerek yaralanan bir inşaat çalışanı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alan güvenlik şeridi ile kapatılırken, polis ekipleri konu ile ilgili çalışma yaptı. Vinç başka bir vinçle düzeltilerek kaldırılırken, aracın üstüne düştüğü o anlar ise sokaktaki bir binanın güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. “Bir facia olabilirdi” Olayla ilgili konuşan esnaf Ramazan Özkan, “Yanımızda inşaat yapılıyor. Toprağın altı kazıdan dolayı biraz çökmüş. Vincin ağırlığına dayanmadı ve lastikler batınca vinç yan devrildi. Dükkanımın önünde arkadaşımızın arabası vardı. Araba park halindeydi. Ona zarar verdi. Bir kız çocuğu ve bir adam saniye ile kendilerini kurtardılar. Daha sonra polis ve sağlık ekipleri geldi. Olay yeri inceleme geldi ve tutanak tuttular. Tabii mahallede herkes şok yaşadı. Deprem oldu zannettiler. Vinci kaldırdılar. Ucuz atlatıldı, bir facia olabilirdi” dedi.
Eskişehir TFF 3. Lig: Anadolu Üniversitesi: 1 - Efeler 09 Spor Futbol Kulübü: 2 TFF 3. Lig Play-off 2. Tur maçında Anadolu Üniversitesi, Efeler 09 Spor Futbol Kulübü’ne karşı 2-1 yenildi. Hakemler: Burak Olcar, Oğuz Terzi, Emre Doğu, Emre Kaan Çalışkan Anadolu Üniversitesi: Şener Özcan, Deniz Karadeniz, Furkan Mehmet Tuncer (Emirhan Emir dk. 68), Rıdvan Coşkun, Umut Akpınar, Halil İbrahim Yazğılı (Tezcan Erdoğan dk. 77), Emirhan Subaş, Okan Sarı (İbrahim Zeytin dk. 46), Abdullah Şahin (Metin Emre Karaal dk. 46), Ali Fırat Kasap, Hüseyin Tokmak Yedekler: Emirhan Emir, Metin Emre Karaal, Tezcan Erdoğan, Ulaş Yılmaz, İbrahim Zeytin, Özkan Geldi, Enes Bağdemir, Hamit Kargın, Ahmet Barış Kartalcı, Furkan Birdal Teknik Direktör: Engin Çalışır Efeler 09 Spor Futbol Kulübü: Kemal Mert Özyiğit, Berkan Ünal, Furkan Tuşik (Enver Abdullah Filiz dk. 77), Furkan Külekçi, Alpay Eroğlu, Sabutay Alper Bayülken, Enis Çelik, Burak Özbakır (Murat Sevimler dk. 89), Tugay Adamcıl (Enescan Özdemir dk. 67), Uğur Çetinkaya (Hakan Can Durdu dk. 67), Tayyip Mevlüt Kaya (Atakan Akbulut dk. 77) Yedekler: Melih Enes Uygun, Enver Abdullah Filiz, Enescan Özdemir, Furkan Çarkçı, Mustafa Kara, Murat Sevimler, Polat Ertek, Eren Akdemir, Atakan Akbulut, Hakan Can Durdu Teknik Direktör: Veyis Kanber Goller: Tezcan Erdoğan (dk. 80) (Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü) Uğur Çetinkaya (dk. 12 ve dk. 56) (Efeler 09 Spor Futbol Kulübü) Sarı kartlar: Tezcan Erdoğan (dk. 81) Umut Akpınar (dk. 90+5) (Anadolu Üniversitesi) Furkan Külekçi (dk. 30) Berkan Ünal (dk. 38) Tugay Adamcıl (dk. 55) (Efeler 09 Spor)