YEREL HABERLER - 19 Nisan 2012 Perşembe 18:00

ALANYA`DA ÖОRENCİNİN İLGİNÇ DENEYİ

A
A
A
ALANYA`DA ÖОRENCİNİN İLGİNÇ DENEYİ

Antalya`nın Alanya ilçesi Fatma Alaettin İlköğretim Okulu 4`üncü sınıf öğrencisi Sena Yazıcı`nın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin `Sevmek ve sevilmek büyük güçtür` başlıklı ders konusu için yaptığı deneyde sevgi sözcükleri ile yetiştirilen tohum filizlenirken, hakaret edilen tohum ise filiz vermeyerek çürüdü.
Alanya Fatma Alaettin İlköğretim Okulu 4`üncü sınıf öğrencisi Sena Yazıcı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için ilginç bir deney yaptı. Aynı büyüklükte iki saksıya eşit sayıda diktiği fasulye tohumlarını yetiştirmeye başlayan Yazıcı, 3 hafta boyunca aynı miktarda su ve güneş ile eşit şartlarda tohumları besledi. Yetiştirme süresince fasulye tohumlarının birine övgü dolu sözler söyleyen Yazıcı, diğer fasulye tohumuna ise hakaret etti. Deney sonrasında sevgi sözcükleri ile yetiştirilen tohum
filizlenirken, hakaret edilen tohum ise filiz vermeyerek çürüdü.
Deneyinin başarılı olduğunu belirten 10 yaşındaki Sena Yazıcı, amacının sevginin bir ihtiyaç olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Bitkilerin de söylenen sözleri işittiğini savunan Yazıcı, "Ben deneyim boyunca bir tohuma `Sen güzelsin. Sana su vermeyi seviyorum. Seni seviyorum. Sen yeşerecek, filizlenecek ve yiyecek vereceksin` gibi sözler söyledim. Diğer tohuma ise, `Senden nefret ediyorum. Ben ikinizle birden ilgilenemem ki. Çok kötü kokuyorsun` gibi hakaret içeren sözler söyledim" dedi.
Her iki tohumu da eşit ölçülerde ve öğretmeninin gözetiminde yetiştirdiğini ifade eden Yazıcı, "İkisini de aynı ölçüde suladım ve aynı yerde güneşe bıraktım. Fakat bir hafta sonra hakaret ettiğim fasulye bitkisi solmaya ve kokmaya başladı. Yaklaşık 3 hafta sonra da tamamen çürüdü. Öteki bitki ise tam tersi şekilde filizlenmeye ve hızla büyümeye başladı" diye konuştu.
Okulun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Ömer Alıcan ise şunları söyledi:
"Biz dersimizin ünite konusu olan `Sevmek ve sevilmek bir ihtiyaçtır` isimli konuda sevginin büyük bir güç olduğunu öğrenci arkadaşlarımıza ifade ettik. Bunu kendileri uygulayarak öğrenmeleri için bir çalışma verdik. Eşit koşullarda ayrı yaklaşımlarla birer bitki yetiştirmelerini istedik. İki denek grubunda olumlu ifadelerle yaklaşılan fasulye tohumunun büyüdüğünü, diğerinin de tam tersine solduğunu gözlemledik. Deney sonunda son derece şaşırtıcı bir sonuç çıktı. Sevginin gücünü ve her şeye olumlu
yaklaşabileceğimizi görsel olarak gördük."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Kanser hastası kadınlar, umutlarını rattan objelere taşıdı Erzincan’da kanser hastası kadınlar, Erzincan Belediyesi Meslek Edindirme ve Eğitim Kursları (ERMEK) tarafından açılan Rattan Kursu ile terapi amaçlı ev aksesuarları tasarladı. Kanser hastası kadınlar, terapi amaçlı gerçekleştirilen kursta rattan ile çanta, sepet, duvar aksesuarları yaparak umutlarını tasarladıkları objelere taşıdı. Haftada 1 gün gerçekleştirilen kursta kadınlar, örme tekniklerini, malzemenin bakımını ve ürün yapımını öğreniyor, aynı zamanda el emeği ürünlerini ekonomik kazanca dönüştürüyorlar. "Burada hepimiz kanser hastasıyız, hepimiz kemoterapi almış insanlarız" diyen kursiyer Sacide Yıldız, kursta moral ve motivasyon amaçlı ürünler yaptıklarını söyledi. Sepet gibi birçok ürün çıkardıklarını belirten Yıldız, "Burası bizim açımızdan, çok güzel, çok keyifli ve eğlenceli geçiyor. Burada çayımızı, kahvemizi içiyoruz. Beraberinde hocamızla çok güzel etkinlikler yapıyoruz. Bizim için çok iyi geldi. Bu sayede biraz olsun dertlerimizden üzüntülerimizden uzak kalıp güzel işler çıkardık" dedi. Bir diğer kursiyer Mediha Demir ise kurs aldıkları süreçte hastalıklarını unuttuklarını ifade ederek, "Kendimizle daha barışık oluyoruz, sosyalleşiyoruz. Kurs bize çok iyi geliyor" diye konuştu. Erzincan Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapan Merve Aksun, kursun kemoterapi hastalarına özel olarak açıldığını ve moral, motive vermek amacı taşıdığını aktardı. Kursiyerlerin moral ve motivasyon bulmasının yanı sıra ürettikleri ürünlerle gelir elde ettiklerini dile getiren Aksun, kursiyer kadınların hali hazırda birçok ürün yapıp sattığını kaydetti. Öte yandan kursta aile gibi olduklarını ifade eden Aksun, "Biz burada bir aile olduk her şeyden önemlisi. Beraber gülüp eğleniyoruz. Aynı zamanda da sohbet eşliğinde sepetlerimizi örüyoruz" şeklinde konuştu.