GENEL - 20 Nisan 2012 Cuma 17:27

``SEYAHATNAME SERGİSİ`` 25 NİSAN`DA SAMSUN`DA

A
A
A
``SEYAHATNAME SERGİSİ`` 25 NİSAN`DA SAMSUN`DA

Evliya Çelebi`nin gezici ``Seyahatname Sergisi`` 25 Nisan`da Samsun`da olacak.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Samsun AB Bilgi Merkezi ve British Council işbirliğinde gerçekleştirilecek olan, Evliya Çelebi`nin ``Seyahatname Sergisi``ne ve ``Geçmişte ve Günümüzde: Paylaştığımız Avrupa`` isimli panele Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliği yapacak. 2011 yılının Evliya Çelebi`nin 400. doğum yılı olması sebebiyle, sergi ilk defa Londra`da Bethnal Green Library`de açıldı. Geçten kasım ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Londra`da açılışını yaptığı Yunus Emre Enstitüsü`nde de aynı sergi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Türkiye`de ise Evliya Çelebi sergisinin Anadolu gezisi, İlk etapta British Council ve ev sahibi üniversiteler işbirliği ile Kütahya, Gaziantep, Şanlıurfa, Zonguldak, Bursa, Konya, Adana, Kayseri, Eskişehir, Giresun, Denizli, Ankara ve Sivas`ta yapıldı.
Seyahatname Sergisi, 25 Nisan 2012 Çarşamba günü saat 13.00`te Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi`nde açılacak. Sergi açılışının ardından, ``Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa`` konulu panel OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan yönetiminde ve eski TDK Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Nilüfer Narlı ve İz TV ``Hayatın Notlatı`` isimli belgesel yapımcısı Nazım Alpman`ın katılımlarıyla gerçekleştirilecek.
Ayrıca Evliya Çelebi`nin Ayak İzinde temasıyla hazırlanan ve dönemin bestelerinden oluşan bir dinleti Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları tarafından sunulacak.
Panel süresince konukların konuya ilişkin görüşleri interaktif bir oylama yöntemi ile irdelenip, panel katılımcıları tarafından ayrıca tartışılacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.