YEREL HABERLER - 22 Nisan 2012 Pazar 15:57

SAKARYA UОUR DERSHANELERİ YGS SONUÇLARINI DEОERLENDİRDİ

A
A
A
SAKARYA UОUR DERSHANELERİ YGS SONUÇLARINI DEОERLENDİRDİ

Cuma günü ÖSYM tarafından açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları hayli çarpıcı sonuçlar içeriyor. Uğur Dershaneleri rehberlik merkezi sınav sonuçlarını değerlendirdi. Uğur Dershaneleri Sakarya Kurucu Müdürü Yavuz Müftüoğlu, Sakarya Uğur Dershaneleri olarak yüzde 97.4`lük bir başarı oranı yakaladıklarını söyledi.
Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Yavuz Müftüoğlu öncelikle sonuçların tüm öğrenci ve velilere hayırlı uğurlu olmasını diledi. Müftüoğlu ortaya çıkan sonuçların kendileri açısından beklenen sonuçlar olduğunu vurgulayarak Sakarya Uğur Dershaneleri olarak yüzde 97.4`lük başarı oranı yakaladıklarını ifade etti.
Müftüoğlu açıklamasında, ``Sınav sonuçlarının genel değerlendirmesi ise şöyle: 2011 ve 2012 YGS karşılaştırıldığında, 2012 YGS`de sınavı geçerli sayılan 1.837.344 aday arasından 50.805 kişinin puanı 0,5`den küçük olduğu için hesaplanamadı. Geriye kalan adaylardan 1.786.539 kişinin yüzde 72.37`si LYS`ye girmek için gerekli olan 180 puan barajını geçti. Bu sayı geçtiğimiz yıl 1 milyon 311 bin kişiydi. 2012 YGS`de 140 puanın altında kalarak elenen aday sayısı 187.587 kişi olarak belirlendi. Bu rakam 2011 YGS` de 89.145 kişiydi. Üniversite mezunu olan adaylardan yüzde 4`ü 140, üniversite öğrencilerinin yüzde 7.72`si 140 ve üzeri puan alamadı. Bu rakamların yükselmesinde her yıl matematik sorularının zorluğu etkiliyken, bu yıl buna Türkçe sorularının uzunluğu da eklendi. Genel ortalamalarda bu yıl son 3 yılın en düşük Türkçe ortalaması ortaya çıktı. 2012 YGS sonuçları incelendiğinde sosyal alan haricinde tüm branşlarda 2011 YGS soru çözüm ortalamalarına oranla düşüş yaşandığı görüldü. Özellikle Türkçe soru ortalaması 2011 de 21,9 iken bu oran 2012 YGS`de 18`e düştü. Matematik soru ortalaması 2011 YGS` de 7,5 iken 6,92` ye, Fen Bilimleri 4,1 den 3,56 ya düştü. 2012 YGS`de geçtiğimiz yıldan farklı olarak sosyal soru çözüm ortalaması 11,6 dan 11,63 e yükseldi`` dedi.
Türkçe testinin tamamını doğru cevaplayan aday sayısının geçen yıl 1392 iken bu yılki soruların yapısına bağlı olarak 929`a düştüğünü anlatan Müftüoğlu, ``Sosyal Bilimler testinin tamamını doğru cevaplayan aday sayısı soru çözüm ortalamalarıyla doğru orantılı şekilde 5`ten 56 ya yükseldi. Matematik testinde bu rakam 1805 den 1316 ya düştü. Fen Bilimleri testinde bu rakam çok fazla değişmemekle birlikte 407 den 437 ye yükseldi. YGS sonrası yapılan değerlendirmeler düşünüldüğünde Türkçe ve Sosyal soru çözüm ortalamalarında ortaya çıkan sonucun normal olduğu görülüyor`` şeklinde konuştu.
Müftüoğlu illerin başarısını da şöyle değerlendirdi: ``2011 yılında en başarılı iller sıralamasında ilk 3`te Yalova, Kırşehir ve Kayseri varken bu yıl Burdur, Ankara, Karabük olarak değişti. Kayseri ve Yalova üst sıralardaki yerlerini korudu. En az başarılı iller sıralamasında ise 2011 de olduğu gibi Hakkâri ve Şırnak illeri arasına, yaşadığı depremin ve sonrasının yarattığı etkiler nedeniyle Van ilimiz eklendi.``
``YGS sonuçlarının açıklanmasından sonra adayların dikkat etmesi gereken en önemli nokta LYS`ye gereken ağırlığı vererek geçmişe yönelik tüm eksiklerini sistematik olarak gidermeye gayret etmek ve yeni öğrenilecek konuları ertelemeden öğrenmeye çalışmaktır`` diyen Müftüoğlu, ``Yükseköğretim programları tercihleri LYS ve YGS netlerinden elde edilen netlerin puansal değeri ile yapılmaktadır. LYS`de adayın tercih yapacağı puan türüne bağlı olarak yanıtlayacağı sorular sayıca daha fazla ve sadece alana yönelik bağımsız ya da ortak testlerden oluştuğundan öğrencinin LYS başarısı daha etkilidir. Her senenin kendine özgü yapısı olduğu, YGS sıralamasında kendi alanlarının haricinde adayların da bulunduğu dikkate alınmalı ve LYS`ye bu gerçek göz önüne alınarak hazırlanılmalı`` dedi.
Adaylara 2012 YGS sonuç belgesi gönderilmeyeceğini ve adaylar 2012 YGS sonuçlarını TC Kimlik numaraları ve şifreleriyle http://www.osym.gov.tr adresinden öğreneceklerini hatırlatan Müftüoğlu, ``YGS puanlarında en az biri 180 ve üstü olan adaylar Lisans yerleştirme sınavına girmeye hak kazandı. Bu adaylar 24-30 Nisan 2012 tarihleri arasında LYS`lere başvurabilecek`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ederek, "Bundan sonra İYİ Parti de, Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da 484. UNESCO Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında düzenlenen fener alayına katıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve çok sayıda vatandaşla birlikte yürüyen Özel, vatandaşları selamladı. Fener alayının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu ile ilgili, “Hayırlı, uğurlu olsun. Bir siyasi partide parti içi demokratik yarış hem o partiye katkı sağlar hem de ülkenin demokrasisine katkı sağlar. Çok kıymetli adaylar yarıştı. Dikkatle takip ettik. Müsavat Dervişoğlu benimle birlikte grup başkanvekilliği yaptı. İYİ Parti’de çok emeği olan çok kıymetli bir isimdir. Bundan sonra İYİ Parti de Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz. En kısa zamanda kendisini tebrik etmek için ziyaret edeceğim. İYİ Parti iyi insanlardan oluşan bir partidir. Son seçimlerde de çok sayıda iyi insan Türkiye İttifakıyla birlikte olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP’den Cumhur İttifakı’na geçit vermedi. Bu iyi insanlar kendilerine yeni bir yol çiziyor. Müsavat beye hayırlısı olsun” dedi. “Akşener Türk siyasi tarihinde önemli izi olan bir insan” Meral Akşener’in Türk siyaseti açısından önemli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Özel, “Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan. Türk siyasi tarihinde önemli kilometre taşlarında izi olan bir insandır. Millet İttifakı’nın Kılıçdaroğlu ile mimarlarından biridir. Onun bugün veda konuşması çok anlamlıdır. Kendisine de bundan sonraki yaşamında sağlık ve başarılar diliyoruz. Geçmiş süreçler bir yana biz kendisine hakkımızı helal ediyoruz. O da hakkını helal etsin. İYİ Parti ve İYİ Partililer için de hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.