YEREL HABERLER - 25 Nisan 2012 Çarşamba 10:35

UŞAK`TA ŞAP HASTALIОI İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

A
A
A
UŞAK`TA ŞAP HASTALIОI İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atilla Arslan, il genelinde 19 mihrak bölgesinde şap salgını olduğunu ifade ederek Trakya`da başarılı olan Arilik uygulamasının gündemde olduğunu söyledi. Şap hastalığının çok sık tip değiştirdiğini bildiren Arslan, ``Bakanlık bu nedenle her yıl ilk ve sonbaharda düzenlenen koruyucu aşılama kampanyalarına son verdi`` dedi.
Uşak il genelinde Ocak ayından buyana görülen şap hastalığı ile mücadele çalışmaları etkin bir şekilde sürdürülüyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şap salgınının görüldüğü mihraklarda hastalığın önlenmesi için 3 kilometre yarıçapında koruma, 10 kilometre yarı çapında ise gözetim alanları oluşturuyor. Şap hastalığı ile ilgili İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Atilla Arslan, kurul üyelerine salgın ve yürütülen mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hastalıkla mücadele kapsamında alınan önlemlerin etkili olduğunu ancak hayvancılıkla uğraşan vatandaşların alınan önlemlere uymasını istediklerini belirten Arslan, `` 2012 yılında yaklaşık 32 bin 500 hayvanı aşıladık. Hastalıkla mücadele çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Mihrakların görüldüğü bölgelerde hayvan hareketlerine izin vermiyoruz`` dedi.
AŞILAMA KAMPANYALARI
Şap virüsünün kolaylıkla yayılabildiğini, hastalıklı hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılması gerektiğini belirten Atilla Arslan, ``Şap virüsü çok sık tip değiştiriyor ve kolaylıkla yayılabiliyor. Şap mikrobunda 8 ayrı tip var ve bunların her birinin yüzlerce alt tipi var. Bu nedenle her yıl ilk ve sonbahar aylarında yapılan aşılama kampanyaları artık yapılmayacak. Çünkü aşılar bir önceki döneme uygun virüse göre üretiliyor ancak yeni dönemdeki virüs farklılık gösterdiği için aşılar fayda sağlamıyor. Bakanlık böyle bir karar aldı ve bu yıl ilkbahar için aşılama kampanyası düzenlemedik. Bunun yerine ortaya çıkan tipe göre aşı üretimi yapılacak ve mihrak bölgesinde çevre bazlı aşılama yapılacak. Aşıların ithal edildiği yönünde bir takım söylentiler ortaya atılıyor. Bunlar tamamen yanlış Çünkü aşılar Şap Enstitüsü`nde bakanlığın talebine uygun olarak üretiliyor`` dedi.
KORUMA VE GÖZETİM ALANLARI
Uşak il geneline şuanda 19 ayrı mihrak bölgesinde şap salgını bulunduğunu ve bu mihrakların tamamında hastalığın yayılmasını önlemek ve virüsün sönmesi için gerekli tedbirleri aldıklarını da ifade eden Atilla Arslan, ``Geçen yıl şap salgını nedeniyle onlarca hayvanımız telef oldu. Aldığımız tedbirlerle zararın artmasına engel olduk. Bu salgın ülkemiz genelinde maalesef yaygın olarak her yıl görülüyor. Vatandaşlarımız bazen alınan tedbirlerden şikayetçi oluyor. Ancak yönetmeliklere göre hastalıkla mücadele için bu tedbirleri uygulamak zorundayız. Eskiden şapla mücadelede mikrobun görüldüğü köyde hayvan hareketleri yasaklanıyordu. Ancak artık 3 kilometrelik bir yarı çap belirlenip bu alan koruma bölgesi ilan ediliyor. Ayrıca 10 kilometrelik bir yarıp çap ise gözetim alanı ilan ediliyor. Koruma alanındaki hayvanların dışarı çıkmasına ve dışarıdan hayvan gelmesine izin verilmiyor. Gözetim alanında ise o belgedeki hayvanların meraya çıkmasına izin veriliyor ama gözetim alanına dışarıdan hayvan getirilmesi ve içerideki hayvanların gözetim alanı dışına çıkmasına izin verilmiyor. Çünkü şap virüsü merada 200 gün kalabiliyor. Virüsün tip değiştirme özelliği de bu nedenle ortaya çıkıyor. `` dedi.
ARİLİK BÖLGESİ
Trakya Bölgesi`ndeki Arilik bölge uygulamasının ülke geneline yayılması için bakanlığın altyapı çalışmaları yaptığını da bildiren Atilla Arslan, ``Bakanlığımız bu konudaki çalışmaları sürdürüyor. Trakya Arilik bölgesinde başarıya ulaşıldı. Bu başarıyı bakanlığımız ülke geneline yaymak istiyor. Öncelikle Marmara ve Ege bölgesinde iki ayrı Arilik daha oluşturmak istiyor. Bu konudaki altyapı çalışmaları devam ediyor. Ege`deki Arilik bölgesi Uşak, Aydın, Manisa, İzmir, Denizli illerini kapsayacak. Bu uygulamada virüsün yayılmasını engellemek için hastalıklı hayvanlar bedeli ödenerek telef dahi ediliyor. Arilik statüsü şapla mücadelede etkin bir yöntem. Eğer bu uygulama başlarsa bölgemiz şap hastalığından aşılı Arilik kazanmış olacak. Bakanlığımız; Trakya`daki bu başarının sürdürülebilmesi için alınan önlemlere ek olarak yeni önlemeler de aldı. Anadolu`dan Şap Hastalığından Ari bölge olan İstanbul `un Avrupa yakası dahil Trakya`ya canlı hayvan sevkleri belli kurullara tabi tutuluyor`` diye konuştu
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Pikniğe değil zehirlemeye gelmişler Denizli’nin Honaz ilçesinde piknik alanında uyuşturucu satan biri kadın iki şüpheli, JASAT dedektiflerini görünce kaçmaya başladı. Kovalamaca sonucu 103 gram kristal uyuşturucuyla yakalanan şüphelilerden birisinin cezaevinden daha yeni çıktığı belirlendi. Denizli İl Jandarma Komutanlığınca uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda, jandarmanın dedektifleri olan Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) ve Honaz İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Göz Mesire Alanı’nda birlikte icra ettiği devriye faaliyeti sırasında, jandarma ekiplerini gören biri kadın iki şüpheli kaçmaya başladı. Yaşanan kovalamaca sonucu kıskıvrak yakalanan şüphelilerin yapılan üst aramalarında, halk içinde kristal olarak tabir edilen uyuşturucu madde ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin yaşadıkları apart dairesinde jandarmanın narkotik detektör köpekleri ‘Tütsü’ ve ‘Tümsek’ ile birlikte yapılan detaylı aramada, evin farklı bölümlerine gizlenmiş 103 gram metamfetamin ele geçirildi. Şüphelilerin yapılan GBT sorguların 54 yaşındaki Mehmet A.’nın 74 ayrı suç kaydının, 26 yaşındaki Emine H.’nin ise 7 adet suç dosyasının bulunduğu ortaya çıktı. İfade işlemlerinin ardından Denizli Adliyesi’ne sevk edilen 2 şüpheli, çıkartıldıkları mahkemece ‘uyuşturucu imal ve ticareti’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan Mehmet A.’nın daha kısa bir süre önce cezaevinden çıktığı, serbest kalır kalmaz yine suç işlemeye devam etmesi dikkat çekti. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiği bildirildi.
İstanbul 3 çocuk annesinin şüpheli ölümü: Eşinin ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi Ümraniye’de balkondan düşerek yaşamını yitiren 3 çocuk annesi Ece Kılıçaslan Acar’ın ölümüne ilişkin tutuksuz yargılanan eşi Erol Acar hakkında "eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ümraniye’de Mart 2022 tarihinde evinin balkonundan düşerek hayatını kaybeden 3 çocuk annesi Ece Kılıçaslan Acar’ın (29) ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Ece Kılıçaslan Acar’ın anne ve babasının ifadesinde, 10 yıllık eşi tarafından şiddet, aşağılama ve tehdide maruz kalarak daha önce şikayetçi olduğunu söylemeleri üzerine soruşturma genişletildi. “Aşağıya düştü” Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan eş Erol Acar ifadesinde, mutfaktan tencere sesi geldiğini, eşine seslendiğinde cevap alamadığını, daha sonra mutfağa gittiğini, eşinin orada olmaması üzerine balkondan baktığında eşinin aşağıya düştüğünü gördüğünü söyledi. Önce reddetti sonra itiraf etti Çiftin 9 yaşındaki kızı ilk ifadesinde tartışma sesi duymadığını söylerken, daha sonra tekrar alınan ifadesinde ailesinin tartıştığını, önceleri babasının annesini dövdüğünü anlattı. İddianamede, Ece Kılıçaslan Acar’ın eşi hakkında 2 ayrı şikayetinin olduğu, Acar’ın intihar düşüncesine sahip olduğu yönünde bir iddianın bulunmadığı ve şüphelinin kanında uyuşturucu madde tespit edildiği kaydedildi. Hazırlanan iddianamede, şüphelinin eşini 3’üncü kattaki evlerinin balkonundan attığı yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtilerek şüpheli Erol Acar hakkında "eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
İstanbul Red Bull Four 2 Score’da kazanan ’Futbolun Çavuşları’ Red Bull’un global futbol etkinliği Red Bull Four 2 Score’da Türkiye finali, Samsun’da gerçekleşti. Batıpark Erkinlik Alanı’nda düzenlenen finalde, kıyasıya geçen karşılaşmaların ardından Futbolun Çavuşları, rakibi Fıkıntı‘yı 3-1 yenerek etkinliğin kazananı oldu ve Almanya’da gerçekleşecek olan ’Dünya Finali’ne katılma hakkı kazandı. Dörder kişiden oluşan iki takımın 15x25 ölçülerdeki sahada birbirlerine karşı mücadele ettiği futbol etkinliği Red Bull Four 2 Score’da Türkiye finali, Samsun’da gerçekleşti. Yoğun ilgiye sahne olan ve dolu tribünler önünde oynanan final etabında rakibi Fıkıntı’yı 3-01’lik skorla mağlup eden Futbolun Çavuşları, Red Bull Four 2 Score’da zirvenin sahibi oldu. Futbolun Çavuşları ekibi, Red Bull Leipzig’in stadı Red Bull Arena’da Eylül ayında gerçekleşecek dünya finalinde mücadele edecek. Red Bull Four 2 Score Türkiye Finalini kazanan Futbolun Çavuşları takımının kaptanı Atakan Çavuş, "Harika bir atmosferde, gerçekten zorluk seviyesi yüksek maçlar oynadık. Özellikle ilk ve son dakikalarda atılan gollerin iki gol olarak sayılması mücadeleyi ve heyecanı üst düzeye çıkarttı. Bu kural sayesinde skor olarak ne kadar önde olursanız olun rahat edemiyorsunuz ya da gerideyseniz umudunuzu kaybetmiyorsunuz. Çok iyi mücadele ederek kazandık. Şimdi sırada dünya finali var. Leipzig’e iddialı gidiyoruz. Umuyoruz ki ülkemizi orada en güzel şekilde temsil ederiz" şeklinde konuştu. Red Bull Four 2 Score’da içerik üreticileri Emir Yazıcı, Samet Kocabaş, FUT Esports içerik üreticisi 2xciv, grafiti sanatçısı Reach Geblo ve rap sanatçısı Heja’nın da katılımlarıyla gerçekleşen gösteri maçının yanı sıra seyircilerin de katılım gösterdiği çeşitli yarışmalar ve etkinliklerle izleyenler keyifli anlara şahit oldu.