YEREL HABERLER - 26 Nisan 2012 Perşembe 08:14

MİLLETVEKİLİ AKÇAY`DAN GÜBRE FİYATINA ELEŞTİRİ

A
A
A
MİLLETVEKİLİ AKÇAY`DAN GÜBRE FİYATINA ELEŞTİRİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay`ın, tarımsal ürün ve girdilerdeki fiyat artışlarıyla ilgili soru önergesini cevaplandıran Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gübre fiyatlarının yüzde 247 ile yüzde 312 oranında arttığını söyledi.
Tarımın hayati öneme sahip stratejik bir sektör olduğunu söyleyen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi MHP Manisa Milletvekili Akçay, ``2050 yılında dünya nüfusu 9.2 milyara ulaşacak, tarım ürünlerine talep yüzde 80 artacaktır. Bu nedenle AB bütçesinin yaklaşık yüzde 45`ni tarıma ayırmaktadır. Ancak Türkiye bütçesinin yüzde 2`sini tarıma ayrılmaktadır. ABD`de kişi başına düşen tarımsal destek miktarı 17 bin 918 dolar, AB`de bin 861 dolar iken, Türkiye`de ise 151 dolardır. Ayrıca Tarım Kanununa göre, tarımsal desteklemelere bütçeden ayrılan kaynak gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz. Ancak AK Parti Hükümeti kendi çıkardığı bu kanuna uymayarak her yıl tarımsal desteklere GSYH`nın yüzde 0.5`i oranında kaynak aktarmaktadır`` dedi.
Tarımsal girdilerdeki fiyat artışlarıyla ilgili olarak Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`e yazılı soru önergesi veren Akçay, ``2002-2011 yılları arasında tarımsal ürünlerde ortalama ne kadar fiyat artışı yaşanmıştır? 2002-2011 yılları arasında tarımsal girdi (mazot, gübre, yem, fide, tohum, tarımsal sulama vb) fiyatları ne kadar artmıştır? Son dört yılda; gübre, mazot ve yem bitkileri desteklerinin enflasyon oranının altında arttırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?`` diye sordu.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay soru önergesini cevaplandıran Tarım Bakanı Mehdi Eker, ``2004-2011 yılları arasında enflasyon yüzde 68.5 artarken 200-2011 yılları arasında gübre fiyatları yüzde 247 ile yüzde 312 oranında artmıştır. 2003-2011 döneminde çiftçilerin mazot maliyetinin yüzde 17`si, 2005-2011 döneminde çiftçilerin gübre maliyetinin yüzde 15`i karşılanmıştır`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da 4. Aşama Raylı Sistem ihalesi yapıldı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in seçim vaatleri arasında yer alan ve Antalya’yı ilk kez metro ile tanıştıracak olan 4. Aşama Konyaaltı-Varsak Raylı Sistem Hattı’nın ihalesi yapıldı. Yaklaşık maliyeti 12 milyar 449 milyon 604 bin lira olarak açıklanan projeye 5 firma teklif sundu. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen e-ihaleye 5 firma katıldı. Bir firmanın dosyası yetersiz olduğu için dört firmanın teklifi geçerli sayıldı. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı İhalesi, ihale komisyonunun teklif dosyalarını detaylı incelemesi ve değerlendirmesinden sonra sonuçlanacak. Antalya’da daha konforlu ve hızlı toplu taşıma hizmeti sunacak projeyle Antalya trafiğinde önemli bir rahatlama sağlayacak. Antalya metro ile tanışacak 4. Aşama Raylı Sistem Hattı’nın ilk etabı, Konyaaltı ilçesinde Akdeniz Bulvarı’ndan (Serbest bölge) başlayacak. Akdeniz Bulvarı üzerinden Atatürk Bulvarı’nı takip edecek 4. Aşama Raylı Sistem Hattı, Antalyaspor Kavşağı’ndan sonra yerin 30 metre altına girecek. Yer altından Meltem’e dönerek, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Defterdarlık önüne ulaşacak. Yine yer altından Güllük-100. Yıl’ı keserek Muratpaşa Cami’ne uzanan hat, Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden geçtikten sonra Kızılırmak Caddesi üzerinde yerin üstüne çıkarak Kepez Belediyesi önünden Sakarya Bulvarı Kavşağı’nda 3. Aşama Raylı Sistem Hattı’na bağlanacak. 4. Aşama Raylı Sistem Hattı projesiyle Antalya ilk kez metro ile tanışacak. 6 battı çıktı, 16 durak ve 14 üstg eçit yapılacak Antalya 4. Aşama Raylı Sistem Hattı ilk etabı ihalesi ile 17 adet tramvay aracı, vagon temini de yapılacak. Proje kapsamında 6 battı çıktı kavşak, 11 hemzemin ve 5 yeraltı durağı olmak üzere 16 durak, 14 yaya üstgeçidi yer alacak. Projede Antalyaspor ile Falez Kavşağı arasındaki taşıt yolu yer altına alınarak uygulanacak 100. Yıl Yaşam Alanı projesiyle, yeni bir yeşil alan ve kültür-sanat merkezi kazandırılması planlanıyor.