YEREL HABERLER - 27 Nisan 2012 Cuma 10:15

YILAN VE AKREP SOKMASINA KARŞI UYARI

A
A
A
YILAN VE AKREP SOKMASINA KARŞI UYARI

Antalya`nın Alanya ilçesi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. İsmail Başaran, mevsim sıcaklığına bağlı bölgede yılan ve akrep sokmalarına karşı vatandaşları uyardı.
Başhekim Başaran, yaz aylarında akrep ve yılan sokması şikayetiyle hastaneye çok sayıda vatandaşın geldiğini belirterek, vatandaşların yılan ve akrep sokmalarına karşı kendilerini korumaları gerektiğini belirtti. Başaran, akrep ve yılan sokmalarının çocuklar için öldürücü etkiye sahip olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
``Vatandaşlarımız çok dikkatli olmaları gerekiyor. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır. Otluk ya da sazlık arazide bebek ve çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmamalı, bebek ve çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrepler, kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. "
Alınan tüm önlemlere rağmen akrep veya yılan sokması durumunda vatandaşlara yapacakları hakkında da bilgi veren Başhekim Başaran, tedavi sırasında yapılacak işlemlerle ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmelidir. Akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj uygulanmalıdır. Yılan sokmalarında da, ısırılan bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerekmektedir. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bunun için Akrep veya yılanı yakalamaya çalışmayın, kendi güvenliğinizi de dikkate alarak ısırılan kişiden uzaklaştırın. Isırılan yeri kesmeyin ve zehri emmeye çalışmayın. Akrep sokmalarında sıkı bir bandaj veya turnike, yılan sokmalarında ise buz, bandaj veya turnike uygulamayın. Akrep ve yılan sokmalarında ısırılan kişiye herhangi bir madde yedirmeyin ve içirmeyin, hastaya ilaç vermeyin ve kusturmayın. Isırılan yeri yakmayın. Yılan sokmalarında ısırılan bölgedeki sızıntı şeklinde olan kanamayı durdurmayın.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Başkan Koca, 10 yaşına gelen “Hoş geldin bebekleri” ile buluştu Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, 2013 yılında başkan olduğu dönemde başlattığı “Hoş geldin bebek” projesi çerçevesinde evlerine ”Hayırlı olsun” ziyaretine gittiği çocuklarla 10 yıl sonra bir araya geldi. “Hoş geldin bebek” projesinin ilk başladığı yıllarda evlerinde ziyaret edilen çocuklardan 20 çocuk aileleri ile Başkan Koca’yı makamında ziyaret ederek “Hayırlı olsun” dileklerini ilettiler. Doğumlarında evlerinde bebek iken ziyaret edilen 10 -11 yaşlarındaki 20 çocukla 10 yıl sonra makamında buluşmasında duygulu anlar yaşayan Başkan Koca, “İnşallah evlatlarımızın mürüvvetlerini de görürüz” dedi. “Doğumlarında ilk hediyelerini verdikleri çocuklarla yıllar sonra bir araya geldi” Doğumlarında ilk hediyelerini verdikleri çocuklarla yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Koca “ Çocuklarımız inşallah sağlıklı ve sıhhatli nice yıllara ulaşır. Rabbim çocuklarımızın acılarını göstermesin. Kendilerine hayırlı sağlıklı uzunu ömürler diliyorum. Yıllar önce çocuklarınızın sevinçlerini sizlerle paylaşırken bugün burada sizleri görmek çok güzel. İnşallah çocuklarımızın mürüvvetlerini de hep beraber görürüz. Onlar bizim yarınlarımızın güvenceleri. Yarınımızın büyükleri çocuklarımızla geleceğimiz daha güzel olacak. Bizlerde yarının teminat gençlerimize güzel bir gelecek bırakmak için ne yapılması gerekiyorsa yapacak, durmadan çalışacağız. Rabbim evlatlarımızı vatanına milletine hayırlı evlatlar olarak yetişmelerini nasip etsin” diye konuştu. Çocuklar ve aileleriyle tek tek ilgilenen Başkan Koca, çocuklara çeşitli hediyeler vererek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. “Hoş geldin bebek projesi” Emet Belediyesinin Mustafa Koca’nın başkanlığı döneminde hayata geçirdiği “Hoş geldin bebek” isimli sosyal projesi çerçevesinde dünyaya gelen bütün çocukların aileleri ziyaret edilerek ilk bebek seti hediyeleri veriliyordu. 31 Mart seçimlerinden belediye başkanlığını kazanan başkan Mustafa Koca, sosyal projeler çerçevesinde, “Hoş geldin bebek” projesini tekrar aynı isimle hayata geçirirken, kurulan ekipler, yeni doğan bebek ve ailelerini ziyaretlere devam ediyor.