YEREL HABERLER - 27 Nisan 2012 Cuma 11:07

MUT`TA KAYISI HASADI BAŞLADI

A
A
A
MUT`TA  KAYISI HASADI BAŞLADI

Mersin`in Mut ilçesinde sezonun ilk kayısı hasadı yapıldı. İlk hasatta kayısının kilosu 17 TL`den alıcı buldu.
İlçeye bağlı Kemenli Köyünde örtü altında kayısı üretimi yapan Suat Küçük ve Erhan Düzenli, yılın ilk kayısı hasadını yapmanın gururunu yaşadıklarını ve ilk ürünün kilosuna 17 TL. den alıcı bulduklarını söyledi. küçük ve Düzenli, 5 dönüm örtü altındaki kayısı bahçelerinden bu yıl yaklaşık 10 ton ürün beklediklerini ifade ettiler.
Mut Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Muhammet Acar, bu yıl piyasanın iyi geçeceğini ve üreticinin yüzünün güleceğini söyledi. Bu yıl kayısının ilk turfandasının 17 TL`den alıcı bulduğunu ifade eden Acar, her yıl olduğu gibi kayısı hasadının artmasıyla fiyatların ilerleyen günlerde 1 ile 3 TL arasında değişebileceğini söyledi.
Mut ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, Mut`ta bu yıl hava koşullarının da uygun gitmesi sebebiyle üründe kalitenin de arttığını söyledi.
Türkiye`nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70`nin Mut ilçesinden kalan yüzde 30`luk bölümünün ise Akdeniz kuşağındaki diğer yörelerden karşılandığını belirten Abaş, "Rusya ağırlıklı olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine kayısı ihraç ediyoruz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da görsel şölen: "Pembe Dolunay" Erek Dağı’ndan yükseldi Van’ın doğusunda yer alan 3 bin 204 rakımlı Erek Dağı, bu akşam yılın en özel doğa olaylarından birine ev sahipliği yaptı. Baharın gelişini müjdeleyen ’pembe dolunay’, dağın zirvesinden yükselerek Vanlılara unutulmaz bir görsel şölen sundu. Van’da baharın habercisi olarak bilinen ’pembe dolunay’, akşam saatlerinde Erek Dağı’nın zirvesinden yükselerek muhteşem manzarasıyla izleyenlere görsel şölen sundu. Kent genelinde açık ve sakin havanın etkili olmasıyla birlikte gökyüzünde beliren dolunay, kısa sürede vatandaşların ilgisini çekti. "Şehrin üzerinde bir mücevher gibi parladı" Nisan ayının ilk dolunayı olan ve adını baharda açan yabani çiçeklerden alan ’pembe dolunay’, akşam saatlerinde Erek Dağı’nın arkasından belirdi. Dağın karlı zirveleriyle birleşen dolunayın ışıltısı, gökyüzünü ve kentin silüetini aydınlattı. Gece boyunca etkisini sürdüren dolunay, izleyenleri mest etti. Kent sakinleri, bu tür doğa olaylarının Van’ın doğal güzelliklerine ayrı bir değer kattığını dile getirdi. "Neden "Pembe" Dolunay?" Astronomi kaynaklarına göre "pembe dolunay" ismini, Kuzey Amerika’da baharın başında açan "Phlox subulata" (Alev çiçeği) adlı pembe çiçeklerden alıyor. Ayın fiziksel rengi aslında pembe olmasa da, ufuk çizgisinden yükselirken atmosferik kırılmalar nedeniyle büründüğü sıcak tonlar, Erek Dağı’nın üzerinde kartpostallık görüntüler oluşturdu.