YEREL HABERLER - 27 Nisan 2012 Cuma 15:05

SANCAKLI KÖYÜ ARI ÜRÜNLERİ TESİSİ AÇILDI

A
A
A
SANCAKLI KÖYÜ ARI ÜRÜNLERİ TESİSİ AÇILDI

İzmir Kalkınma Ajansı`nın Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı kapsamında desteklediği, Ege Orman Vakfı tarafından yürütülen ``Sancaklı Köyü Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisi`` açıldı.
İzmir Kalkınma Ajansı`nın desteği ile proje sahibi Ege Orman Vakfı, proje ortakları Karşıyaka Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği, Ege Tarımsal Araştırma Müdürlüğü, İzmir Ticaret Borsası; proje iştirakçileri Ege TV ve İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen, Bakioğlu Holding ve kuruluşlarından Bakiş A.Ş.`ninde katkıda bulunduğu ``Sancaklı Köyü Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisi`` projesinde yaklaşık 10 ay içinde Sancaklı Köyünün kullanılmayan ilköğretim okulu ve bahçesi üretim tesisi haline getirildi.
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç`ın onurlandırdığı Sancaklı Köyü Arı Ürünleri Ambalajlama, Paketleme ve Depolama Tesisi`nde düzenlenen açılış töreninde; Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fikri Barkan ve Sancaklı köyü sakinlerinin de aralarında olduğu kalabalık davetli topluluğu hazır bulundu.
Açılışta konuşan Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, Ege Orman Vakfı`nın ağaçlandırma faaliyetlerinin yanında kırsal kalkınma projeleri ile orman köylüsünü destekleyip, kırsalda ekonomik çeşitlilik sağladığını belirtti. İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte üçüncü projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Bakioğlu, ``güvenli balın öneminin tartışıldığı son günlerde bu tesiste gıda güvenliğine uygun, marka tescili yapılmış arı ürünlerinin piyasaya arz edilmesi ile halkımızın sağlıklı ve güvenilir bal tüketimini hedefliyoruz.``dedi. Tesiste İzmir Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 1650 arıcının ürünlerinin değerlendirileceğini söyleyen Bakioğlu balın yanı sıra polen, propolis ve arı sütünün de ambalajlanacağını belirtti.
Bakioğlu, Sancaklı köyünün; İzmir ve çevresinde tüm bölge arıcılarına eş zamanlı ulaşım mesafesinde olması ve ekonomik gücünün yetersiz olması nedeniyle seçildiğini ve nihai hedeflerinin Sancaklı Köyü`nü ``Bal Köy`` olarak anılacak bir marka köye dönüştürmek olduğunu söyledi. ,
Bakioğlu konuşmasına şöyle devam etti: ``Tesisimizde Sancaklı Köyü`nden beşi kadın olmak üzere 10 kişiye istihdam olanağı sağlanacak bu da köylümüzün ekonomik seviyesini yükseltecektir. Tesisten alınacak yıllık kar payının bir kısmı da köyün kalkınmasına harcanmak üzere köy muhtarlığına devredilecek, İşletmenin mali ve idari yönden kontrolü proje sahibi olan Ege Orman Vakfı`na ait olacak. Proje sonunda tesisin işletmeciliği protokolle İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği`ne devredilecektir. Burada oluşturduğumuz ekonomik faaliyetin köyün refahına katkısı olmasını bekliyoruz. Proje kapsamında İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği`ne kayıtlı arıcılara arı ürünlerinin üretim ve pazarlama teknikleri eğitimi ile Sancaklı Köyü yerel halkından 10 kişiye paketleme ekipman ve makinelerinin kullanım eğitimi verilmiştir. Bu projeden sonra vakıf olarak hedefimiz; arıcılığı teşvik amacıyla; orman içi ve orman kenarında yaşayan köylümüze bedelsiz arı ile kovanlar verilmesi ve yeni bal ormanları oluşturulmasıdır.``
Tesis için çok emek verildiğini söyleyen Vali Kıraç, arıcılıkta doğal peteğin çok önemli olduğunu belirtti. Kıraç, ``Doğal petek üretiminde daha ileri gitmek için çalışma yapmamız gerekiyor`` dedi.
Yapılan konuşmaların ardından İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ve Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, tesisin açılışını yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir