YEREL HABERLER - 30 Nisan 2012 Pazartesi 17:06

FETHİYE KÜLTÜR SANAT GÜNLERİ BAŞLADI

A
A
A
FETHİYE KÜLTÜR SANAT GÜNLERİ BAŞLADI

Fethiye 5. Kültür Sanat Günleri, Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi`nde düzenlenen törenle başladı.
Etkinliğin açılışında konuşan Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Şıkman, ``Kültürünü yitiren toplumlar kimliklerini de yitirmeye mahkûmdurlar. Yörük sevecendir, misafirperverdir, art niyetsizdir. Yörük sözü doğru, özü doğru, mert, hile hurda bilmez, yalandan, dolandan uzak, koruyucu, kollayıcıdır. Bu güzelim Yörük kültürü bize özgü, yöremize özgü motiflerle donanmıştır. Bunun en güzel örneklerini, Ramazan Kıvrak, Hüsnü Çalış, İsmail Uzunoğlu gibi arkadaşlar yapmaktadır. Bunun dışında da Ünal Şöhret Dirlik, yöremizin deyim ve deyişlerini kitap haline getirmiş, belgelemiştir. Kültürümüzü koruyalım, kimliğimizi yitirmeyelim ama gelişmelere de açık olalım. Bunun için her alanda iyiyi, doğruyu ve gelişimi kendimize hedef alıp çalışmamız, araştırmamın gerekli. Fethiye Kültür ve Sanat Günlerinin işlevlerinden birisi, en önemlisi ama belki de en az fark edilen yönü budur`` dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı`da, ``Şimdiye kadar dört tane Yunus Nadi Kültür ve Sanat Günleri adı altında etkinlikler yaptık. Artık işler öyle bir noktaya geldi ki, Yunus Nadi Günlerini aştı, Fethiye Kültür Sanat Günlerine dönüştü. Önümüzdeki günlerde de bu Fethiye Kültür Sanat Festivaline dönüşecek. Bununla ilgili olarak alt yapımız hazır. Bizde kültür dendiği zaman akan sular durur. Çünkü kültür bizi biz yapan değerlerdir. Biz bu tür etkinlikleri kültürümüze çakılan sağlam çivi olarak görüyoruz. Biz Fethiye Belediyesi ve Fethiye ilçesi olarak kültürümüzü ayakta tutabilmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bizim için Cahit Beğenç`in sözü düsturlarımızdan bir tanesidir. Cahit Beğenç diyor ki: Dilim anamın ak sütü gibidir. Ona söz söyletmem. Ona sahip çıkarım. Dil kültürümüzün en önemli öğesidir. Bizi geldiğimiz yerlerden buralara kadar getiren ve hala dünyanın dördüncü büyük dili olan dilimiz bizi bağlayan en büyük çimentolardandır. En büyük bağımızdır. Yöresel kültürü tabi ki korurken yüceltirken, yöresel sanatçılara destek verirken, ülke kültürünü, yerel kültüre vermiş olduğunuz desteklerden dolayı çayların, derelerin büyük bir nehre akışı gibi değerlendiririz. Ama buraya gelen sanatçılar 5 gün boyunca bize yerel, ulusal ve evrensel kültürü bize tanıtacaklardır. Çocuklarımızla bir araya gelecekler. Bizler bağnaz, tutucu insanlar değiliz. Bizler sanat ve sanatçıya saygı duyar ve onların yaptığı sanatı her zaman başının üstünde tutan bir zihniyete sahibiz. İnanıyorum ki Fethiye`de 5 gün kültür ve sanat rüzgârı esecek. Bu anlamda destek veren herkese teşekkür ediyorum`` diye konuştu.
Yunus Nadi İlköğretim Okulu öğrenci korosu Müzik öğretmeni Banu Yurtoğlu yönetiminde şarkılar seslendirdi. Törende ayrıca ``˜Aydınlığa Umuda` isimli oyun da sahnelendi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Saatlerce çektiği karlı dağların doğası mest etti: Görüntüler Alpler ve Himalayalar’ı aratmadı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan doğasever Ahmet Güldal’ın, kışın hiç bitmediği Cennet ve Cehennem Vadisi’nde yaptığı 1 buçuk saatlik çekimi hızlandırarak 38 saniyeye getirmesiyle ortaya çıkardığı görüntüler, adeta Alpler ve Himalaya Dağları’nı aratmazken, görenleri kendine hayran bıraktı. Hakkâri ve Yüksekova arasındaki Uluduruk Dağları’nda yer alan buzul dağları olan Cennet ve Cehennem Vadisi yaşadığı iki mevsimle yaklaşık 20 bin yıllık buzulları barındırıyor. Hakkari’nin ve ilçelerinin en güzel yerlerini gezerek tanıtımını yapan doğasever Güldal, bu hafta ise rotayı Cennet ve Cehennem Vadisi’ne çevirdi. Haziran ayına sayılı günler kala hala Cennet ve Cehennem Vadisi’nde 4 metrelik kar kütleleri görenleri şaşırtırken doğasever Güldal, sabit kurduğu telefonuyla bölgenin zorlu karlı dağlarını, sis ve bulutlarının görsel şölenini, yaptığı 1 buçuk saatlik çekimine kaydetti. Hızlandırılarak 38 saniyeye indirilen görüntüler adeta Alpler ve Himalaya Dağları’nı aratmazken, görenleri ise mest etti. "Cennet ve Cehennem Vadisi’ndeki görüntüler kesinlikle Alpler’i aratmıyor", diyen doğasever Ahmet Güldal, “Bu hafta rotamız buzullar, yani Cennet ve Cehennem Vadisi oldu. Orada yürüyüş yaptık ve hava şartlarının çok zor olduğunu biliyorduk. Orada gerçekten muazzam bir atmosfer ile karşılaştık. Hemen hemen doğanın tüm renkleri orada mevcut ve o görsel şölen inanılmaz diyebilirim. Bölgede telefonumu sabit bırakarak ve orada tüm anı saatler içerinde çektim ve saniyelere indirdim ama inanılmaz bir doğa atmosferi çıktı. Alpler’i asla aratmayacak şekilde. Biz de o anlara şahit olduk ve yaşadık. İnan bu güzellikleri başka bir yerde yaşamazsınız. Düşün hala metrelerce kar yığınları duruyor. Başka ülkeye gidip bunu görmeye gerek yok, gelip Hakkâri’de yaşayın” dedi.