GENEL - 02 Mayıs 2012 Çarşamba 14:05

URFA İSOTU MİDE KANSERİNİ ÖNLÜYOR

A
A
A
URFA İSOTU MİDE KANSERİNİ ÖNLÜYOR

ISO 9000 ISO 9001 ve ISO 2000 patentini alan Urfa isotu (pul biber), mide kanseri olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor.
Şanlıurfa`da, Urfa isotu satıcısı Çerkez Korkmaz, özellikle Güneydoğu`da sofraların vazgeçilmezi olarak bilinen isotun, `Şanlıurfa İsot Evi` ile hem bilinirliğini artırdığını hem de Avrupa standartlarına yükseldiğini söyledi.
Şanlıurfa`da isot profesörü olarak anılan Çerkez Korkmaz, 2004 yılında kurduğu İsot Evi`ne ISO 9000 ve ISO 2000 patent tescil belgesi aldı. Böylelikle isotun kalitesinin AB standartlarına sahip olduğunu ifade eden Korkmaz, hakiki isotu kendilerinden başka hiç kimsenin üretmediğini kaydetti. 7 yıl önce faaliyete başladıklarını, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra Şanlıurfalılara da gerçek isotu sunmaya çalıştıklarını belirten Şanlıurfa İsot Evi`nin sahibi Çerkez Korkmaz, şöyle konuştu: "Aldığı tescil
belgesiyle isotu markalaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlimizin patentli isotunu satan tek yer olarak hizmet veriyoruz. Adım adım marka olma yolunda ilerleyen Şanlıurfa, adıyla özdeş olan isotuna da böylece marka oluşturdu. Bugüne kadar rahatsız olurum korkusuyla yemeyen kişilerin bile isot yemeye başlamasına vesile oluyorum. Şanlıurfa İsot Evi, açıldıktan sonra üç ayda isim yaptı, altı ayda nam saldı, bir yılda da şöhret oldu."
Yaptıkları ev isotunun mide kanserini önlediğini belirten Korkmaz, şunları söyledi: "Acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloit maddenin, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etki yaptığı belirtildi. Bunun yanında ağrı kesici, iltihap çözücü etkiye sahip. Ayrıca, kırmızı biber, kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Bilindiğinin aksine zayıflatıcı etki gösteriyor. ABD`de yapılan araştırmaya göre, kırmızı bibere acı etkisini veren madde
prostat kanseri hücrelerinin ölümüne neden oluyor. Bunun yanında, cilde yararlı, bulaşıcı hastalıklara karşı etkili, C vitamini açısından zengin, sindirimi kolaylaştırıcıdır. Vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. İştah açar, idrar söktürür, kusmayı önler, ter atar. Romatizma, bademcik iltihabı, saç dökülmesi, boyun tutulması, bronşit ve soğuk algınlığını önler"
Üç çeşit isotun olduğunu anlatan Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyah isot çiğköftelerde kullanılır. Mor dediğimiz isot Şanlıurfa halkının gündelik yemek ve lahmacun yapımlarında kullanılıyor. Kırmızı dediğimiz, Şanlıurfalı olmayıp gelen misafirlere hazırlanan yemeklerde kullanılır."
Bunların tamamen el yapımı göz nuru ürünler olduğunu anlatan Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaklaşık 3 bin bayandan oluşan elemanımız, evde isotu, biber salçasını, domates salçasını hazırlıyor. Öncelikle kırmızı biberlerimiz tohumu çıkarılarak ikiye ayırtılıyor. Daha sonra evin çatı katı dediğimiz damın üzerinde, 15-20 gün boyunca güneşin altında kurutulması için bekletiliyor. 20 günün sonunda kurutulan biberler, bir bez çuvalının içine katılarak pul biber olana kadar tokmakla dövülüyor.
Böylelikle pul biber olarak tabir ettiğimiz ev yapımı isot meydana çıkıyor. Bunlar tamamen evde yapılan malzemelerdir. Kesinlikle fabrika ürünü değildir. Vatandaşlarımızın ev isotu ile fabrika isotunu ayırt etmesi gerekiyor. Bunu anlamak içinde fabrika isotu ile ev yapımı isotun tadına bakmalıdırlar. Eğer ev isotu daha acı ise, işte o gerçekten evde yapılmış isottur. Hakiki İsot Evi olarak, yurt içi ve yurt dışında paket servisi yapıyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te coşkulu konser Gaziantep’teki gençlerin coşkusunu doruğa çıkaran konser, Şehitkamil Belediyesinin organizasyonluğunda gerçekleştirildi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’da enerji dolu gençlerin bayram coşkusuna ortak oldu. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde Şehitkamil Belediyesi tarafından Pancarlı Festival Alanı’nda düzenlenen 19 Mayıs Gençlik Konseri, katılımcıların coşkusunu ve enerjisini zirveye taşıyan unutulmaz anlara sahne oldu. Konser, saat 20.00’de Warm Up-DJ Zen’in ritimleriyle başladı. Müziğin etkisine kapılan gençler, enerjilerini yükseltirken, saatler ilerledikçe coşkuları da arttı. Gecenin en heyecan verici anlarından biri, pop müziğin sevilen ismi Gülşen’in sahneye çıkmasıyla yaşandı. Saat 21.30’da başlayan Gülşen konseri, gençlerin coşkusunu zirveye taşıdı. Gülşen’in unutulmaz performansıyla birlikte binlerce kişi, dans ederek ve şarkılara eşlik ederek keyifli bir gece yaşadı. Konserin finalinde ise sahne, İlkay Sencan’a kaldı. Saat 23.00’te İlkay Sencan, muhteşem performansıyla gençleri büyüledi ve geceyi coşkulu bir şekilde sonlandırdı. “Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayacaksınız” Konserde gençlere hitap eden Başkan Avukat Umut Yılmaz, “Kıymetli hemşehrilerim, sevgili genç kardeşlerim. Bu güzel günde, bu alanda bizi yalnız bırakmadınız. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Gençler, tarihinizi unutmayacaksınız. 1071’i unutmayacaksınız. 1453’ü unutmayacaksınız. 1923’ü unutmayacaksınız. Pusulası bozuk, dümeni kırık bir vapurla Samsun’a güneş gibi doğan Mustafa Kemal’i, silah arkadaşlarıyla, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gençler, vatanınıza sahip çıkacaksınız. Bayrağınıza sahip çıkacaksınız. Al bayrağın şeklini, renginin nereden geldiğini iyi bileceksiniz. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayacaksınız. Çünkü muhtaç olduğunuz kudret, damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur. Mustafa Kemal’in altı oklu ilkesini ilkeniz edeceksiniz. Bayramları ayırmayacaksınız. Dini bayramlar da bizim, milli bayramlar da bizim. Milli bayramlarda tüyleriniz diken diken olacak. İstiklal Marşı da bizim, mehter marşı da bizim. İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere bileceksiniz, korkmayacaksınız, sönmeyeceksiniz, dalgalanacaksınız” dedi. “İyi ki buradasınız, iyi ki varsınız” Kendisini gençlerle buluşturduğu için Başkan Umut Yılmaz’a teşekkür eden Gülşen, “İyi akşamlar Antep. Hoş geldiniz. Canım gençler, çok güzelsiniz. Öncelikle onu söylemek istiyorum. Bugün burada 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyoruz. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bizi buluşturduğu için özellikle böyle özel, güzel ve sonsuza kadar devam edecek 19 Mayıslarımızdan birinde bizi bir araya getirdiği için Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Şehitkamil Belediyesine çok teşekkür ediyoruz. Buranın çok değerli gençlerine ve şu anda burada bulunan herkese çok çok teşekkür ediyoruz. İyi ki buradasınız, iyi ki varsınız” diye konuştu.