YEREL HABERLER - 24 Şubat 2012 Cuma 14:32

"TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ NEREYE GİDİYOR?" KONULU KONFERANS

A
A
A
"TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ NEREYE GİDİYOR?" KONULU KONFERANS

Washington Yakın Doğu Araştırmalar Enstitüsü kıdemli uzmanı ve Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Prof. Dr. Soner Çağaptay, "Türkiye-ABD İlişkileri Nereye Gidiyor?" konulu bir konferans verdi.
Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne ders vermek üzere gelen Washington Yakın Doğu Araştırmalar Enstitüsü kıdemli uzmanı ve Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Prof. Dr. Soner Çağaptay, Arap dünyasında yaşanan karışıklıkların Türk-Amerikan ilişkilerini önemli ölçüde iyileştirdiğini savundu. Çağaptay, “Arap Baharı sürecinde Suriye’deki olaylara Türkiye ve ABD’nin ortak tepkiler vermesi Türk-Amerikan Baharı’nı başlattı” dedi.
ABD’nin İran’a uygulamayı planladığı petrol ambargosuna Türkiye’nin katılıp katılmayacağının henüz bilinmese de Amerika’nın Türkiye’den beklentisinin belli olduğunu, özellikle son iki yılda gelişen Türkiye-ABD ilişkilerinin kilit noktasının İran olduğunu belirten Çağaptay, ABD’nin İran’la yaşadığı nükleer silah krizinde Türkiye’yi yanında görmek istediğini ifade etti.
Türkiye-ABD ilişkilerinde yaşanan olumlu gelişmeleri tetikleyen bir başka unsurun ise Obama ve Erdoğan arasındaki yakın ilişkiler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Soner Çağaptay, Obama’nın bir yıl içerisinde Erdoğan’ı en yakın müttefiki İngiltere’den daha fazla aramasını gelişen ilişkilere kanıt olarak gösterdi. Devlet başkanları arasındaki bu gibi yakın ilişkilerin devletler arasında yaşanan krizlerin daha kolay atlatılmasında önemli bir rol aldığını söyleyen Çağaptay, “Liderler arasındaki iyi ilişkiler süspansiyon görevi görür, araba çukura girse de hissettirmeden sorun atlatılabilir” diye konuştu.
Amerikan seçimlerinden Türk-ABD-İsrail ilişkilerine kadar bir çok soruya da yanıt veren Çağaptay, “Obama, ABD seçimlerini kaybederse bu durum Türk-ABD ilişkilerini nasıl etkiler?” sorusuna, “Obama olmasa da Amerika daima Türkiye ile yakın ilişki içerisinde olmak isteyecek. Çünkü Türkiye dünyadaki en büyük NATO üyesi Müslüman ülke. Amerika bu gerçeği asla gözardı etmez” şeklinde yanıt verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir