GENEL - 26 Şubat 2012 Pazar 15:17

SAATHANE MEYDANI YIKILMASIN RESTORE EDİLSİN ÖNERİSİ

A
A
A
SAATHANE MEYDANI YIKILMASIN RESTORE EDİLSİN ÖNERİSİ

Saathane Meydanı Esnaf ve Mülk Sahipleri Temsili Heyet Sözcüsü Yücel Türe, Samsun’da görev yapan yerel gazete ve köşe yazarlarını Saathane Meydanı Projesi hakkında sunum gerçekleştirdi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ’Saathane Meydanı Projesi’ne karşı yıkılmayıp restore edilmesi ile ilgili olarak Samsun’da görev yapan gazeteci ve köşe yazarları ile toplantı yaptı. Büyük Samsun Oteli’nde bir araya gelen Saathane Meydanı esnaf ve mülk sahipleri projeye karşı olmadıklarını fakat Saathane Meydanı’nın yıkılmayıp restore edilmesi gerektiğini belirttiler.
Projeye karşı olmadıklarını belirten Saathane Meydanı Esnaf ve Mülk Sahipleri Temsili Heyet Sözcüsü Yücel Türe, "Söz konusu bölgedeki tescili 4 tarihi eserin iyileştirme çalışmalarını aynen benimsiyoruz. Ayrıldığımız nokta bu bahane edilerek bir tarihi ticaret bölgesinin ortadan kaldırılması amacıdır. Bugün sizlerle şehrimizin halen en önemli tarihi ticari alanı olan Saathane bölgesinin tarihsel geçmişine sadık kalınarak restore edilip yaşatılması için verdiğimiz çabayı göstermektir. Bu çalışmalar en
tabii hak olan mülkiyet ve ticaret haklarımızın korunması kadar, gelecek nesillere şehrin ticari tarihinden kesitler yansıtmak açısından da çok önem taşımaktadır. Aynı zamanda bu çaba ’ben yaptım oldu’ zihniyetinin şehrimizde daha ne kadar egemen olacağı bakımından da düşünülmesi gereken bir konudur" dedi.
26 ilde tarihi arasta vasıfların restore edildiğini ifade eden Türe, "Bütün yörelerde bu tip tarihi arasta vasfı taşıyan çarşılar restore edilip ayağa kaldırılmış. Böylece turistik tarihi alışveriş mekanları haline getirilmesi bir yana bu alanlar korunarak gelecek nesillere de aktarılmıştır. Bu konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a bir türlü anlatamadık. Günümüz tarih ve turizm anlayışına yeni bir görüş hakimdir. Bu da tarihi mekanları ve yapıtları etrafındaki hareketli sosyal dokudan
soyutlamadan disipline edip restore etmektir. Böylece o tarihi eser daha iyi ortaya çıkarılırken çevresinde ona uygun mimarisiyle restore edilmiş bir bütünlük ortaya konmaktadır" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.