YEREL HABERLER - 27 Şubat 2012 Pazartesi 16:20

KARGIN BARAJI DİDİMLİLERE HAYAT VERECEK

A
A
A
KARGIN BARAJI DİDİMLİLERE HAYAT VERECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Didim’in ve Akbük’ün içme suyunun karşılanması amacıyla Kargın Çayı üzerine yapılması planlanan barajla ilgili olarak bölge halkına bilgi verildi. Düzenlenen toplantının içeriğiyle ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu Beşparmak Dağları arasında bulunan Kargın Çayı üzerine yapılacak olan baraj sayesinde Didim ve Akbük’ün 50 yıllık içme suyunu karşılayacağını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile DSİ Genel Müdürlüğün iş birliğiyle Beşparmak Dağları arasında yer alan Köprüalan köyü sınırları içerisindeki Kargın çayı barajının üzerine kurulacak olan baraj sayesinde Didim’in ve Akbük’ün 50 yıllık içme suyu problemi çözülecek. Düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, barajın yapılacağı alan için ÇED raporu aranmadığını belirtti. Barajın 2500 dekarlık bir alanda kurulacağını belirten Karaoğlu baraj çalışmaları kapsamında Köprüalan köylülerine ait 54 adet konutunda su altında kalacağını ve buralarda kamulaştırma çalışması yapılacağını dile getirdi.
“50 YILLIK İÇME SUYU PROBLEMİ ORTADAN KALKACAK”
Karaoğlu yapılacak alanda istimlak çalışmasının yapılacağını söylerken “Kargın çayında yapılacak olan bu proje köylülerden de destek gördü. Ayrıca bu proje çalışmasında yine göletler yapılacak. Bu göletlerin yapılması köylüleri mutlu etti. Baraj çalışmasının 3 yılda tamamlanması hedefleniyor. Baraj tamamlandığında Didim ve Akbük’ün 50 yıllık içme suyu problemi ortadan kaldırılması hedefleniyor” dedi.
“ŞU AŞAMADA ZATEN 10-15 YILLIK SU SORUNUMUZ YOK”
İleride yapılması düşünülen Söke Sarıçay Barajından, Didim’e getirilmesi düşünülen İçme suyuna ilişkin olarak KUŞATAK projesine dahil olmadıklarını da belirten Karaoğlu “Bu yeni yapılacak olan baraj Didim’in geleceği açısında daha iyi olacak. Biz belediye olarak şu an yer altı sularıyla halkımıza su veriyoruz. Bizim şu aşamada zaten 10-15 yıllık su sorunumuz yok. Kuyularımızda yeterli; Ayrıca yer altından su çıkarmak maliyetli ve sezonda bazı kuyularımızda tuzlanma oluyor. Biz de bu kuyularımızı 1 yıl dinlendiriyoruz. Bunun kontrolü de yapılıyor. Şu aşamada kuyularımızda arsenikte rastlanmadı. Denetimler Sağlık Grup Başkanlığınca yapılıyor. Şikayetler gelirse denetimlerin hafta da bir gün yapıldığını da biliyoruz ama şu aşamada Didim’de su problemimiz yaşanmıyor” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.