GENEL - 01 Mart 2012 Perşembe 13:11

BELEDİYE HOPARLÖRÜ İLE `BULAŞIKÇI` ARANIYOR

A
A
A
BELEDİYE HOPARLÖRÜ İLE `BULAŞIKÇI` ARANIYOR

Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Hamza Yalçın, "stewart (bulaşıkhane görevlisi)" ve meydancı olarak çalışacak niteliksiz eleman bulamadıklarından yakınarak, "Komşu il, ilçe ve kasabalarda belediye hoparlöründen anonslar yaptırmamıza rağmen kimse başvuru yapmıyor" dedi.
Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği Eş Başkanı ve Trendy Hotels Yiyecek-İçecek Eğitim ve Kalite Koordinatörü Hamza Yalçın, turizm sektöründe özellikle "stewart (bulaşıkhane görevlisi)" ve meydancı sıkıntısının had safhaya çıktığını, işsiz kaldığını ileri süren birçok kişinin iş beğenmemesi nedeniyle işsiz olduğunu söyledi. İnsanların otellerde bulaşıkçı ve meydancı olarak çalışmaktan kaçındığını kaydeden Yalçın, "Halbuki günümüzde otellerde bulaşıklar büyük makinelerde yıkanıyor. Bütün çalışma ortamları
klimalı. Bulaşıkçı ve meydancılar günde 8 saat çalışırken, otellerin durumuna göre 750 lira ile bin 200 lira arasında ücret alıyorlar. Bütün sosyal güvenlik hakları da mevcut" dedi.
Yalçın, "Bulaşıkhane deyince oraya girip de dar bir alanda kan ter içerisinde çalışılan bir alan gibi düşünülüyor. Aslında bulaşıkhane artık klimalı bir ortamda, her şeyin makine ile yıkandığı bir çalışma alanı. Ve mutfağın içerisinde yer alan bir bölüm. Bu yüzden steward bölümü aslında bir otelin can damarı. Bütün araç gereçlerin sahibi aslında steward (bulaşıkhane) bölümü. Nedense sektörde bu bölümü kimse talep etmiyor, çalışmıyor ve eleman sıkıntısı yaşanıyor" diye konuştu.
Eleman bulabilmek için bazı ilçe ve beldelere gittiklerini, belediye hoparlörlerinden anons yaptırdıklarını anlatan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat maalesef müracaat eden hiç olmadı. Dolayısıyla sektörde ciddi bir sıkıntı var. Bulaşıkhane elemanı bulmakta bir sıkıntı var. Aynı şekilde otellerin temizlik bölümü, kat hizmetleri bölümünde de, burada da yine erkek eleman bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Buna da meydancı deniyor. Meydancı çalışanı bulmakta da bir sıkıntı yaşanıyor. Biz dernek olarak sektörde bulaşıkhane bölümüne eleman yetiştirme, eğitilmiş eleman tedarik etme konusunda bir çalışma sürdürüyoruz. Ve arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz.
İş-Kur’a yönlendiriyoruz, çeşitli kurslardan yetişerek bu konuda görev almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Ama gerçekten çok büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Oteller ne yapıyor, bu konuda birbirlerinden eleman çalıyorlar. Ama kimse eğitim vererek steward yetiştirmeye çalışmıyor. Bu sektör çalışanlarının ortalama ücretleri 750 TL ile bin 200 TL arasındadır. Bu anlamda bu eksikliğimizi tamamlamamız lazım. Otellere, İş-Kurlara burada çok iş düşüyor. Bu konuda eleman tedarik etmeleri gerekiyor."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.