GENEL - 05 Mart 2012 Pazartesi 14:43

EV EŞLERİNE MÜDAHELE EDİLMESİ, KADINDA DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

A
A
A
EV EŞLERİNE MÜDAHELE EDİLMESİ, KADINDA DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, depresyon riskinin kayınvalideleriyle yaşayan kadınlarda 2,8 kat, ev işlerine müdahale edilen kadınlarda ise 4,1 kat artış gösterdiğini söyledi. Karaaslan, üniversite tarafından Kümbet Mahallesi’nde 200 ev kadını üzerinde yaptıkları bir araştırmanın sonucunu, "Kahramanmaraş’ta Kadın" konulu çalıştayda açıkladı. Baytorun Salonu’ndaki çalıştayda konuşan Karaaslan, halen kadının toplumdaki yeri ile
ilgili durumun önemli bir problem olarak yerini koruduğunu söyledi. Her gün basında yer alan haberlerin acı verici olduğunu ifade eden Karaaslan, şöyle konuştu:
"Bu noktaya nasıl geldiğimiz ise üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir durumdur. Bir kadın yazarımız, kendi düşüncesini açıklarken, ’Erkekler, kadınların günümüzde elde ettiği kazanımları, kendilerini giderek daha fazla geliştirmelerini ve sosyal hayatta daha iyi konumlara gelmelerini hazmedemiyor’ diye yazmıştı. Bu, bence tartışılması gereken bir değerlendirmedir. Bu çalıştayın yararlı sonuçlar üretmesi dileğiyle emeği geçenleri kutluyor ve bir araştırmamızın sonucunu burada paylaşmak istiyorum.
Ev kadınlarıyla yaptığımız bu çalışmada kayınvalideleriyle birlikte yaşayan kadınlarda depresyon riski 2,8 kat artış göstermektedir. Ev işlerinde kendisine müdahale edilen kadınlarda ise bu risk, edilmeyenlere oranla 4,1 kat artmış bulunmuştur. Bunu, ev kadınlarının yaşadığı bir zorluk olarak, belki onları anlamamızda yararı olur düşüncesiyle bilgilerinize sunmak istedim".
Çalıştayda konuşan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise halen toplumda cahiliye döneminin izlerinin yer aldığını söyledi. Kadına yönelik nahoş olayları halen medyada üzüntüyle takip ettiklerini ifade eden Poyraz, şunları kaydetti:
"Eğer bu gün kadınlarımızla alakalı toplumumuzda, ailemizde, çevremizde bir takım sorunlar varsa ki var. O bizim eksikliğimiz. Demek ki halen daha cahiliye düşüncesinin anlayışını, zihnimizden atamamışız demektir. Çünkü her şeyden önce kadın bir annedir. Bizim dünyaya gelmemize sebep olan varlıktır. Yani annelerimiz olmasa kadınlarımız olmasa ne ehemmiyeti olur toplumun. O zaman hepimize düşen görev yaptığımız bir işi maslahat için yapmadan yani yapmak için yapmadan işin ruhuyla birlikte meseleye sahip
çıkacağız".
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ederek, "Bundan sonra İYİ Parti de, Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da 484. UNESCO Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında düzenlenen fener alayına katıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve çok sayıda vatandaşla birlikte yürüyen Özel, vatandaşları selamladı. Fener alayının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu ile ilgili, “Hayırlı, uğurlu olsun. Bir siyasi partide parti içi demokratik yarış hem o partiye katkı sağlar hem de ülkenin demokrasisine katkı sağlar. Çok kıymetli adaylar yarıştı. Dikkatle takip ettik. Müsavat Dervişoğlu benimle birlikte grup başkanvekilliği yaptı. İYİ Parti’de çok emeği olan çok kıymetli bir isimdir. Bundan sonra İYİ Parti de Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz. En kısa zamanda kendisini tebrik etmek için ziyaret edeceğim. İYİ Parti iyi insanlardan oluşan bir partidir. Son seçimlerde de çok sayıda iyi insan Türkiye İttifakıyla birlikte olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP’den Cumhur İttifakı’na geçit vermedi. Bu iyi insanlar kendilerine yeni bir yol çiziyor. Müsavat beye hayırlısı olsun” dedi. “Akşener Türk siyasi tarihinde önemli izi olan bir insan” Meral Akşener’in Türk siyaseti açısından önemli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Özel, “Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan. Türk siyasi tarihinde önemli kilometre taşlarında izi olan bir insandır. Millet İttifakı’nın Kılıçdaroğlu ile mimarlarından biridir. Onun bugün veda konuşması çok anlamlıdır. Kendisine de bundan sonraki yaşamında sağlık ve başarılar diliyoruz. Geçmiş süreçler bir yana biz kendisine hakkımızı helal ediyoruz. O da hakkını helal etsin. İYİ Parti ve İYİ Partililer için de hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.