GENEL - 07 Mart 2012 Çarşamba 17:32

TGC`DEN MEDYA SORUNLARI ÜZERİNE DURUM SAPTAMASI

A
A
A
TGC`DEN MEDYA SORUNLARI ÜZERİNE DURUM SAPTAMASI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 2012 yılının iki ayını geride bıraktığımız bu günlerde, ifade özgürlüğü ve basının çeşitli sorunlarına ve beklentilere ilişkin bir durum saptaması yaptı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) yapılan açıklamada, gazetecilik mesleğinin suç sayılmaması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması zorunluluğu vurgulandı. TGC, gazetecilerin iş güvencesinden yoksun bırakılmasının basının önündeki ciddi sorunlardan biri olduğunu belirterek tutuklu bulunan gazeteciler nedeniyle duyulan rahatsızlığı da dile getirdi.
Açıklamada, "Her ortamda, medyada editoryal bağımsızlığı yok eden, basını oto sansüre yönelten baskıların kaldırılmasını beklediğimizi sabırla dile getirdik. Parlamentoyu, durumun ciddiyetinin farkına varmaya ve kanunların değiştirilmesi için gerekli tüm adımları acilen atmaya çağırdık" denilerek şu ifadelere yer verildi:
"Mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin siyaset arenasındaki söylemlerin ivedi olarak eyleme dönüşmesini ve sonuçlanmasını bekliyoruz. Halkın gerçekleri öğrenme hakkını ortadan kaldıran yasalardaki kısıtlayıcı hükümlerin derhal değiştirilmesi gerektiğini anımsatıyoruz. Bu suretle, medya üzerinde yoğunlaşan baskılara, basın ve ifade özgürlüğünü tehdit eden uygulamalara derhal son verilmesini bekliyoruz. Gazetecilerin yıpranma hakkının iadesini ve 5953 sayılı yasanın uygulanması ve itibari hizmet zammı
konusundaki adaletsizliklere de dikkat çektiğimiz Başbakan ve Basından Sorumlu Başbakan Yardımcısı’na ilettiğimiz ve yanıtsız kalan mektubumuzu anımsatıyoruz."
Açıklama, "Unutulmamalı ki, gazetecinin susturulması, yalnız basın özgürlüğünün engellenmesi değil, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının engellenmesidir. Basın özgürlüğü olmadan demokrasi, demokrasi olmadan basın özgürlüğü olamaz" ifadeleriyle son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir