YEREL HABERLER - 17 Mart 2012 Cumartesi 18:42

18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ`NİN YILDÖNÜMÜNÜ…

A
A
A
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ`NİN YILDÖNÜMÜNÜ…

Memur-Sen İl Temsilcisi Abdullah Duman, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, “Çanakkale Zaferinin 97. yıl dönümünü kutlamanın ve aziz şehitlerimize karşı kutsal görevimizi yerine getirmenin gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Türk Milleti’nin üstün vatan sevgisi ve kahramanlığının sembolleştiği 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümünü büyük bir kıvanç ve coşkuyla kutluyoruz” dedi.
Çanakkale Zaferi, vatan topraklarını ve bağımsızlığımızı korumak için şahlanan bir milletin bağımsızlığının ve egemenlik aşkının, cihanı hayrete düşüren bir iman ve kahramanlık destanı olduğunu ifade eden Duman, “Bu zafer, milletimizin, iman ve azminin, metanet ve gücünün açık bir göstergesidir. Çanakkale Zaferi; ırkları, renkleri ve dilleri değişik çeşitli milletlerden oluşan; düşman ordularının Müslüman milletimizi yok etmek amacıyla karadan, denizden ve havadan üzerimize saldıran bir iman-küfür mücadelesidir. Diğer taraftan Çanakkale, dünyadaki güç dengelerinin ve olayların akışının tümüyle değiştiği ve hatta bazı toplulukların ulus olma bilincine erişerek geçmişlerini sorguladıkları bir süreçtir.
Çok iyi bilinmeli ve hiç unutulmamalıdır ki, ’Çanakkale’yi Geçilmez’ yapan özgürlük ve bağımsızlık ruhudur. Bu günde bizlere düşen görev, bağımsızlık ve özgürlük ruhunu aynı heyecan ve duyarlılıkla yaşatmak, laik cumhuriyete, toprak bütünlüğüne ve sosyal hukuk devletine her zamankinden daha çok önem vermek, savunmak ve korumaktır.
Çanakkale’de verilen bu mücadele ruhunun canlı kalması, millet, devlet oluşumuzun ve bu uğurda ödediğimiz acı bedellerin bundan sonra gelecek nesiller tarafından bilinmesi ve yaşatılması, ülkemiz ve milletimizin aydınlık geleceğinin güvencesidir. “ diye konuştu.
“Çanakkale savaşları ve bu savaş neticesinde elde ettiğimiz zafer aslâ unutulmamalıdır” diyen duman daha sonra şunları kaydetti; “Bu vatanı elimizde tutmamız buna bağlıdır. Bugün Irak’ta olanları dehşet içerisinde seyrediyoruz. Oysa bugün Ortadoğu’yu virane edenler, dün Çanakkale önlerine gelmişlerdi. O gün Çanakkale’yi geçmiş olsalardı, Anadolu bugünkü Ortadoğu’dan beter olacaktı. Mehmed Âkif merhumun dediği gibi, tarihten ibret alınmadığı için, hâdiseler tekerrür etmektedir. Yarınlarda “eyvah!” dememek için tarihten ders ve ibret almasını bilmek gerek. Çanakkale de gözümüzün önünde duran bir ibret tablosudur.
Tarih bir toplumun hafızasıdır. Çanakkale Savaşları Tarihi, milletimiz için ne kadar "övünç ve gurur" vesilesiyse, insanlık tarihi açısından bir o kadar da "utanç" nedenidir. Ne yazık ki, şehitlik kavramının olmadığı Yeni Zelanda, Avustralya ülkelerinde olduğu kadar ülkemizde şehitlerimize saygı gösterilmiyor. Vatan uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen kahramanlarımızın aziz hatıralarına sahip çıkmak, bu ülke topraklarının bir yudum suyunu içmiş her insanın boynunun borcudur.
Bu anlamlı günde, Çanakkale topraklarında şahlanan irade ve millet olma şuuru içinde vatanı için çarpışmış, gözlerini kırpmadan canlarını feda eden Çanakkale kahramanı şehitlerimizle birlikte, her zaman büyük bir gönül borcuyla yüreklerimizde taşıdığımız vatanın ve milletin özgürlüğü yolunda can vermiş tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle tekrar yâd ediyoruz.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Yaşayan Tarih Müzesi açıldı Eğitim ve öğretimin en önemli markalarından birisi haline gelen Erciyes Koleji, yeniliklerine bir yenisini daha kattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile “özel müze” statüsü kazanan Yaşayan Tarih Müzesi Erciyes Koleji’nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. Erciyes Koleji bünyesinde gerçekleştirilen Yaşayan Tarih Müzesi’nin açılışına Özel Erciyes Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdürü ve okul idarecilerinin yanı sıra Kayseri protokolü tarih programları sunucusu Pelin Çift ile Tarihçiler Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu katıldı. Erciyes Koleji’nde tarihe yolculuk Erciyes Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Başyazıcıoğlu, Yaşayan Tarih Müzesi’nin geçmişten günümüze uzanan zengin bir mirasa ev sahipliği yaptığını söyledi. 1. Dünya Savaşı ve özellikle Çanakkale Cephesi’ne dair sosyal, kültürel ve askerî unsurların müzede yer aldığını ifade eden Başyazıcıoğlu, müzenin ziyaretçilere tarihin sayfalarında bir yolculuk yapma imkânı sunduğunu kaydetti. Müzede yer alan eserlerle ilgili de bilgi veren İrfan Başyazıcıoğlu, “Müzemizde askerlerin savaş sahnesinde karşılaştığı amansız mücadelenin hikayelerini anlatan eşsiz eserlerden oluşan bir hazine.var. Ayrıca Osmanlı Cihan Devleti ve diğer devletlerin askerî geçmişini yansıtan çeşitli silahlar, 18 ve 19. Yüzyıl Anadolu’nun zengin kültürü ve sosyal hayatından kalan ve yaşam tarzını yansıtan eserler ile dönemin belge ve nişanları yer alıyor” dedi. Erciyes Koleji Yaşayan Tarih Müzesi’nin ziyaret etmek isteyenlere açık olduğunu dile getiren İrfan Başyazıcıoğlu; müzenin web sitesi üzerinden randevu alınması halinde hafta içi her gün 09:00 - 16:00 saatleri arasında müzenin ziyaret edilebileceğini söyledi. Yaşayan tarih Müzesi’nin açılışının ardından Erciyes Koleji tarafından Kadir Has Kültür Merkezi’nde Son Ders Çanakkale-II söyleşi programı gerçekleştirildi. Pelin Çift’in moderatörlüğünde, Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu’nun katılımıyla yapılan söyleşi büyük ilgi gördü. Söyleşi öncesinde Yaşayan Tarih Müzesi’nin eserlerinden ilham alınarak öğrenciler tarafından yapılan resim ve seramik çalışmalarından oluşan bir sergi açıldı. Sergide atölye öğretmenleri Emel Coşan ve Elif Culum tarafından ziyaretçilere bilgi verildi.
Ankara Ulus Tarihi Kent Merkezine ücretsiz ulaşım Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Cumhuriyet’in kurulduğu Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde ulaşımı kolaylaştıran ücretsiz ringler, seferlerine devam ediyor. ABB, gerçekleştirdiği yenileme ve restorasyon çalışmalarıyla Ulus Tarihi Kent Merkezi’ni iş dünyası ve turizmin önemli simgelerinden biri haline getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, bölgede ulaşımı kolaylaştırmak için ücretsiz ring seferleriyle hizmet vermeye devam ediyor. Hızlı ve kolay bir şekilde tarihi kent merkezine ulaşılıyor Hibrit araçların kullanıldığı ring hizmeti yaz mevsimi ile birlikte haftanın her günü 10.00-12.00 ve 13.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşiyor. 30 dakika aralıklarla düzenlenen ücretsiz seferler sayesinde yerli ve yabancı turistler pratik ve hızlı bir şekilde tarihi kent merkezine ulaşarak Hacı Bayram Camii, Augustus Tapınağı ve Ankara Kalesi gibi birçok sosyal, kültürel ve dini alanı ziyaret edebiliyor. Ücretsiz ulaşıma turistler yoğun ilgi gösteriyor Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ücretsiz ring seferleri, Ulus Metro İstasyonu karşısında yer alan Tarihi Kent Merkezi Gezi Durağı’ndan başlayıp sırasıyla, Anafartalar ve Hükümet Caddesi kesişimi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi, Samanpazarı PTT, Etnografya Müzesi-Resim ve Heykel Müzesi ile Melike Hatun Camii güzergahında devam ediyor. Yayalaştırma projesi için çalışmalar devam ediyor Ücretsiz ring sefer uygulamasına 2020 yılında başladıklarını söyleyen Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, özellikle Ankara Kalesi çevresinde olmak üzere Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde yayalaşmayı hedeflediklerini belirtti. Ödemiş, “Yayalaştırma için projelerimiz devam ederken bir taraftan da yayalaşma sonucundaki alternatif ulaşım imkanlarını hazırlamamız gerekiyor. Başlatmış olduğumuz bu ring seferi de bu projenin bir parçası” diye konuştu. “Ulus kültür turizminde hak ettiği yere gelecek” Ödemiş, Ulus’u kültür turizminde hak ettiği yere getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Ulus Tarihi Kent Merkezi hepimizin bildiği gibi Ankara’mızın 2 bin 800 yıllık geçmişine sahip kurucu merkezi. Ülkemiz burada kurtarıldı, Cumhuriyetimiz burada kuruldu. Önemli bir merkez. Tüm o uygarlıklara ait arkeolojik eserleri, mimari eserleri, tarihi dokuyu burada görmek mümkün. Biz Ulus’ta yapmış olduğumuz projelerle Ulus’u kültür turizminde hak ettiği yere getirmeyi planlıyoruz. Tüm bu çalışmalarla buradaki yapıyı daha nitelikli hâle getirerek turizm potansiyelini artırmak temel amacımız. Ulus Tarihi Kent Merkezi’mizde hem kamuya ait hem de özel pek çok sayıda müzemiz, gezilecek yerler var. Roma Tiyatrosu, Roma Hamamı, Ankara’nın manevi önderi Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin camisi, Augustus Tapınağı gibi çok değerli eserler var. Biz bu çalışmalarla birlikte Ulus’u da Türk turizminin kültür turizminde hak ettiği yere gelmesini sağlamış olacağız.”