YEREL HABERLER - 19 Mart 2012 Pazartesi 17:12

ROTARY, KSS SEMİNERİ DÜZENLEDİ

A
A
A
ROTARY, KSS SEMİNERİ DÜZENLEDİ

Kastamonu Rotary Kulübü tarafından düzenlenen Anadolu’daki KOBİ’lere Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) seminerine katılan Av. Ulya Selçuk, son yıllarda iyilik yapan şirket veya ülkelerin kazanmaya başladığını söyledi.
“Sürdürülebilir Rekabetleri Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk” projesi kapsamında Anadolu’daki KOBİ’lere Kurumsal Sosyal Sorumluluk adı altında Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KATSO) düzenlenen seminere KATSO Başkanı Halil Öztosun, KATSO Meclis Başkan Yardımcısı Feza Tiryaki, Kastamonu Rotary Kulübü Başkanı Ufuk Tükel ile konuşmacı olarak Av. Ulya Selçuk ve öğrenciler katıldı.
Dünya ve ülke genelinde toplumsal ve ekonomik sorumluluğu yüksek örgütler olarak bir araya geldiklerini ve Türkiye’nin rekabet gücünü arttırmaya katkıda bulunabilmesi için KSS projesini başlattıklarını belirten Av. Ulya Selçuk, “Birleşmiş Milletler, ‘Bin Yıl Kalkınma Hedefleri’ kapsamında işletmelerin kurumsal yapısının güçlendirilmesi ve rekabet güçlerinin artırılması hedefleniyor. Kurumsal Sosyal Sorumluluk ilkelerinin önemi, KSS’nin işletme yönetim ve operasyonel süreçlerinin bir parçası olması halinde işletme kazanımlarının neler olacağının paylaşılmasıdır. Aynı zamanda Global Compact üyelik süreci ve bu süreçte işletmelerin sorumlulukları hakkında bilgi paylaşılacak. Proje kapsamında katılımcı firmaların da desteği ile ülke bazında KSS yol haritası hazırlanacak ve buna ilişkin politika oluşturma sürecine destek verilecek” dedi.
81 ilde düzenlenecek eğitimlerle KOBİ’lerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri kapsamında yapılarını kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını ifade eden Selçuk, “Aynı zamanda insan hakları, istihdam, çevre ve yolsuzluk alanlarında bir seri prensibin Anadolu’daki işletmelerin iş süreçlerine dahil edilmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
Küreselleşmenin iş dünyası açısından açılım oluştururken, bu açılımları yönetebilenlerin hızlı bir büyüme kaydettiğini yönetemeyenlerin ise yok olup gittiğini vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:
“1.4 milyon çocuk her yıl ölüyor. 300 milyon çocuk evsiz yaşıyor. 140 milyon çocuk ilkokula gitmiyor. 7 milyon çocukta mülteci durumunda bulunuyor. Türkiye’de 4 kadından 1’i okuma-yazma bilmiyor. İlköğretime gidemeyen kız çocuğu sayısı yaklaşık olarak 700 binden fazla durumda. Dünyada halen 9.7 milyon çocuk beş yaşına gelmeden ölüyor. Türkiye’de bebek ölümleri, 5 yaşından küçük çocuk ölümlerinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor”
Küresel ısınmanın hem bugünü hem de geleceği tehdit ettiğini açıklayan Selçuk, şunları konuştu: “Daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir insani gelişim için hepimize sorumluluk düşüyor. En önemlisi de yeni dünya düzeninin en güçlü aktörü iş dünyasının, artık insanlığı sosyal, çevresel ve ekonomik yönden olumsuz etkileyen tüm bu sorunları dikkate almaması göze çarpıyor. Şirketlerin yaptığı 1940’lara kadar hayırseverlik vardı. 1940’lardan 1980’lere kadar sponsorluk ortaya çıktı. 1980’lerden bugünümüze kadar bağış, burs, hibe gibi konular yer aldı. Önümüzdeki 20 yıl ise yoksullukla mücadele şeklinde geçecek”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir