YEREL HABERLER - 20 Mart 2012 Salı 15:40

BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVESİTESİ`NE YER TARTIŞMASI

A
A
A
BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVESİTESİ`NE YER TARTIŞMASI

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gök, içinde narenciye araştırma-gen bahçesinin yer aldığı toplam 2 bin 500 dekarlık alanın bin 700 dekarının Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsisi amacıyla imara açılmak istemesine tepki gösterdi.
Dekanlık toplantı salonunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan Dekan Gök, Çukurova Üniversitesi’nin sahip olduğu kampüs ile Adana’nın içinde doğal park niteliğinde taşıdığına dikkat çekerek, "Şehrimizin nefes aldığı akciğeri sayılan önemli bir yer olmasının dışında bir çok bitki türünün gen bahçesi, tarımda yeni ve farklı türlerin deneme alanları ve botanik bahçesine sahiptir" dedi.
‘Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ için Çukurova Üniversitesi’nin büyük bir kısmı narenciye bahçesi ve narenciye gen kaynağı olan yaklaşık 2 bin 500 hektarlık alanın bin 700’ün talep üzerine imara açılmasına tepki gösteren Gök, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçmişte yapılan arazi talepleri nedeniyle hala hukuki süreç devam ederken Büyükşehir Belediyemizin buna karşı çıkmayıp, Belediye meclisinde ‘Anayasa ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun varlığına rağmen sessiz sedasız bir şekilde, Nazım İmar Planı değişikliğinin kabul edildiğinin basından öğreniyoruz. Bu kararla Anayasa ve 5403 sayılı yasa göz ardı edildiği gibi ülkemizde şu an uygulama faaliyetleri başlayan kentsel dönüşüm hareketi ve uygulanması da hiçe sayılmaktadır."
Gök, üniversitelerin şehrin kentselleşmesinde, modernleşmesinde ve kalkınmasında önemli bir itici güç olduğuna dikkat çekerek, ‘Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin gelecekte Adana’nın büyüme ve gelişme planları doğrultusunda bu güce destek vereceğinden hiç şüphelerinin olmadığını, ancak mevcut Çukurova Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alması halinde bu güce hiçbir katkısı olmayacağını söyledi.
1. sınıf tarım arazisi niteliği taşıyan mevcut üniversite arazisinin yapılaşmaya açılarak tarım dışına çıkartılması ile üniversitenin gen bahçeleri ve kıymetli tarım toprağının katledilmiş olacağını ifade eden Gök, "Vilayetimizin, belediyelerimizin Adana’nın büyüme, gelişme ve kalkınma stratejilerini Çukurova Üniversitesi kampüs arazileri kurmak yerine, tam tersine Adana’nın akciğeri olacak yeni kampüslar yaratması gerektiğinin bilincinde olduklarını düşünüyoruz. Bu nedenle Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Adana’da kurulmuş olmasını bir fırsat bilerek şehrimizin büyüme planlarına uygun ve geliştirmeye açık bir bölgede kentsel dönüşüm dikkate alınarak yeni bir kampüs alanı yaratılmalıdır" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir