GENEL - 22 Mart 2012 Perşembe 16:47

HUKUKÇULAR İZMİR`DE BİR ARAYA GELDİ

A
A
A
HUKUKÇULAR İZMİR`DE BİR ARAYA GELDİ

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen, Türkiye Barolar Birliği tarafından desteklenen İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi gerçekleştirildi. Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, ``Haksız tutuklama varsa, haksız tutuklamanın önüne geçmek için varız" dedi.
İzmir Adliye Sarayı Konferans salonunda bu yıl ikincisi yapılan İzmir Ulusal Hukuk Kangresi`ne Yargıtay Birinci Başkanı A.Nazım Kaynak, İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar, İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı ve Hukuk Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Karakoç ile Hukuk Bilimleri Merkezi Başkanı Av. Metin Özyurt ilk gün konuşmacı olarak katıldı.
Kongrenin ilk gününde; HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Komisyonu üyesi ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Atalay, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu Bilim Komisyonu Başkanı ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Bilim Komisyonu Üyesi ve Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes, Yargıtay 19.
Daire Üyesi Doç. Dr. Adnan Deynekli, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vural Seven, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Centel, Muğla Barosu Üyesi Ergin Cinmen, Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu Bilim Komisyonu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Şahin, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü
Asayiş Şube Müdürü Aşkın Çoksever, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Veli Özer Özbek, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Yücel katılımcılar arasında yer aldı.
Kongrede konuşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, hakim ve savcıların tedbirleri uygularken çok daha titiz davranması gerektiğini belirterek, ``Alternatif tedbirleri göz önünde bulundurmak, ölçülülük ve orantılılık ilkesine dikkat etmek, masumiyet karinesini ihlal etmemek gibi yükümlülüklerimiz var`` dedi. Savcıların fiziki çalışma koşullarının yeterli olmadığına değinen ve bir savcıya bir katip düşmediğini, bazen iki, bazen üç savcıya bir katip düştüğünü,
savcıların bir ofisinin dahi bulunmadığını belirten Okur, "Bu nedenle soruşturmaların etkin yapılamıyor. Soruşturmaların uzaması, deliller tam olarak toplanamadığı için yargılama aşamasında mahkemeler delil toplamak zorunda kalıyor. Bu sıkıntı beraberinde uzun yargılamaları getiriyor. Tam da bu noktada geçici koruma tedbirleri ``geçici olma`` özelliğini yitiriyor. Bu gerçekleri göz önünde tutarak, hakim ve savcı arkadaşlarımın da tedbirleri uygularken çok daha titiz davranması gerekir" dedi.
12 Eylül darbesine ilişkin davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya`nın avukatları aracılığıyla mahkemeye sundukları itiraz dilekçesi ile ilgili sorulan soruya Yargıtay Başkanı Kaynak, ``Soruşturması başlamış, yargılaması başlamış işlerde fikir beyan etmiyoruz`` dedi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur ise, savcıların fiziki çalışma koşullarının yeterli olmadığını
ve bir savcıya bir katip düşmediğini belirterek, "Bu nedenle soruşturmalar etkin yapılamıyor" dedi.
Kaynak, ``Adaletin herkese hakkını vermesi kadar zamanında vermesi de önemlidir. İş işten geçtikten sonra gerçekleşen adalet kişilerin ve toplumun adalet duygusunu tatmin etmemektedir. Kuvvetsiz adalet aciz, adaletsiz kuvvet ise zalim olur. Haksız tutuklama varsa haksız tutuklamanın önüne geçmek için varız. Hakim olarak onun için varız" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te kar sevinci Son yıllarda ciddi kuraklığın yaşandığı Gaziantep’te gece saatlerinde başlayan ve sabah saatlerinde etkili olan kar kentte sevince neden oldu. Gaziantep’te günlerdir etkili olan dondurucu soğuk, kar yağışının artmasıyla beraber etkisini yitirirken, gece saatlerinde başlayan kar yağışı sabah saatlerine doğru etkisini iyice artırdı. Kentte uzun bir aradan sonra yoğun kar yağışı etkili oldu. Gece saatlerinden itibaren başlayan yoğun kar yağışı kadar devam ediyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle okulların tatil edildiği kentte karın tadını en çok çocuklar çıkardı. Kar yağışı kenti beyaza bürürken, geçtiğimiz hafta sonundan itibaren etkili olan soğuk havanın etkisi ise kar yağışı ile etkisini azda olsa azalttı. Kar yağışının 2 gün boyunca devam etmesi bekleniyor. İş dönüşü araçları ile evlerine gitmek isteyen vatandaşlar, kar yağışı sonrası kayganlaşan yollarda zor anlar yaşadı. Kentin bazı noktalarında trafikte yoğunluk yaşanırken, araçlarını bulundukları yerden çıkaramayan sürücüler ise toplu taşıma araçlarını tercih etti. Şehirlerarası yollarda ulaşımda aksaklıklar yaşanmaması için ekipler çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hava sıcaklığının eksi 3 derece olarak ölçüldüğü kentte, gün boyu ve yarın da kar yağışının devam etmesi bekleniyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle trafikte sürücüler zorluk çekerken, araçlarına kış lastiği ve zincir takmayan sürücüler trafikte zor anlar yaşadı. Yoğun kar yağışı nedeniyle eğitim-öğretime de bir gün ara verilirken, yetkililer sürücülerin kesinlikle kış lastiksiz ve zincirsiz yola çıkmamaları hususunda uyarılarda bulundu. Uzun bir aradan sonra kar yağmasını sevinçle karşılayan vatandaşlar, kar yağışının tadını çıkardı. Kar yağışı en çok çocukları mutlu ederken yetişkinler de kar keyfinden geri kalmadı. Kar yağışı sebebiyle yol kenarında park halinde bulunan otomobillerin üstleri de kar ile kaplandı. Kar atarak şakalaşan vatandaşlar kimi zaman da dengesini kaybederek yere düştü. Sabaha kadar kenti beyaza bürüyen kar yağışı nedeniyle mutlu olduklarını belirten vatandaşlar, kar yağışından dolayı duydukları mutlulukla birlikte fıstık ve zeytin gibi tarım ürünleri için kar yağışının fayda sağlayacağını dile getirdiler. Uzun bir aradan sonra kar görmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren vatandaşlar, kar yağışının keyfini çıkardıklarını söyledi.
Gaziantep SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dağlı: "Dayanışmanın güçlendiği ve ortak vicdanı hakim olduğu bir gelecek en büyük temennimizdir" SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, yeni yıl nedeniyle yayımladığı mesajında, "Dayanışma kültürünün güçlendiği ve ortak vicdanın hâkim olduğu bir gelecek, en büyük temennimizdir" dedi. Günümüz dünyasında bilimin, aklın ve insani değerlerin her zamankinden daha fazla önem kazandığına vurgu yapan Prof. Dr. Dağlı, "Karşı karşıya olduğumuz küresel sorunlar ancak bilimsel düşünce, sağduyu ve sorumluluk bilinciyle aşılabilir" dedi. "Barışın, adaletin ve karşılıklı anlayışın sağlanması yalnızca belirli toplumların değil, tüm insanlığın ortak sorumluluğudur" diiyen Prof. Dr. Dağlı, "Daha adil, daha huzurlu ve sürdürülebilir bir dünya; ancak ortak değerler etrafında kenetlenerek ve geleceği birlikte inşa etme iradesi göstererek mümkün olacaktır. SANKO Üniversitesi olarak; kurulduğumuz günden bu yana eğitim, araştırma ve topluma katkı alanlarında önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Akademik ve idari personelimize ve öğrencilerimize bu başarılardaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Yeni yılda da eğitimde kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz" ifadelilerini kullandı. Yeni yılın yeni hedefler ve yeni fırsatlar sunduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, "2026 yılının ülkemiz, yüce milletimiz ve tüm insanlık için barış, umut ve güzel gelişmelere vesile olmasını diliyor; birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu güçlendirmesini temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.