YEREL HABERLER - 24 Mart 2012 Cumartesi 12:39

DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİK VE DANS TOPLULUОU, SAMSUNLULAR İLE BULUŞTU

A
A
A
DÜNYACA ÜNLÜ MÜZİK VE DANS TOPLULUОU, SAMSUNLULAR İLE BULUŞTU

Dünyaca ünlü Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu`nun Samsun`da sunduğu gösteri nefes kesti.
İlkadım Belediyesi, Nevruz şenlikleri kapsamında dünyaca ünlü Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu`nu Samsunlular ile buluşturdu. Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenen programda Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, birbirinden renkli gösteriler sergiledi. Uygur, Kazak, Han, Hui, Kırgız, Özbek, Moğol, Tacik, Xibe ve Mançu ile toplam 11 milletten insanın bir araya gelerek oluşturduğu ``˜şarkı ve dansın merkezinin incisi` olarak adlandırılan Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, kendi yöresinin zarif şarkı ve dansları ile etnik müziklerini Samsunlulara sahneledi.
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, gösteri öncesi bir konuşma yaptı. Çin Halk Cumhuriyeti`nin Ningxia Huizu Özerk Bölgesi`nin Başkenti Yınchuan Belediyesi ile ``˜kardeş şehir` olduklarını açıklayan Demirtaş, "Bu çerçevede kültürel, ticari ve sosyal ilişkilerimizi sürdürmeye gayret ediyoruz. Yınchuan Belediye Başkanı`nın daveti üzerine 15 Nisan`da Çin`e gideceğiz. Böylece kültürel alışverişte birbirimize yakınlaşarak tarihi derinlikleri uzun zaman alan ve uzun yıllar birlikte yaşamış Çin ve Türk topluluklarının birbirlerine daha yakınlaşmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Başkan Demirtaş`ın ardından kürsüye çıkan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 2012 yılının Türkiye`de ``Çin Kültür Yılı`` olarak ilan edildiğini, bu kapsamda Türkiye`de çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirtti. Aksoy, ``Özellikle Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu da Turizm ve Kültür Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olarak çalışan Türksoy`un davetlisi olarak Türkiye`ye geldi ve bu kapsamda İlkadım Belediyemiz ile işbirliği içerisinde Samsun`da bu etkinliği gerçekleştiriyor. Özellikle ülkeleri ve insanları birbirine yaklaştıran bu tür ilişkilerin bundan sonra da artarak devam etmesi bizim en büyük temennimiz. Bu tür kardeş şehir ilişkileri ve kültürel ilişkiler ileride ticari ilişkilere ve turizm anlamındaki diğer ilişkilere kadar taşınacaktır. Kültür turizmi konusunda oldukça hassas olan Çin vatandaşlarının Samsunumuza gelmelerini beklediğimizi ve bu alanda yapılabilecek çalışmalara her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum`` diye konuştu.
Konuşmaların ardından sunuculuğunu Şükür Azizoğlu ve Reha Oğuz Ertuğrul`un yaptığı Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu sahneye çıktı. Topluluğun sunduğu gösteri, izleyiciler tarafından beğeniyle izlendi. 1949 yılında kurulan Sincan Uygur Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, 63 yılda Uygur, Kazak ve diğer etnik grupların kendilerine has danslarını ve şarkılarını gün ışığına kavuşturarak yeniden yorumladı. İzleyicilerin arasından seçtikleri kişilerle yarışma düzenleyen Halk Dansları Topluluğu, gösteri sonunda seyirciler tarafından ayakta alkışladı.
Program sonunda Sincan Dans ve Mukam Başkanı Kamil Tuersun, Vali Aksoy`a Çin`i tanıtan kitap, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş`a da kendi yörelerini simgeleyen şapka hediye etti.
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği gösteriyi Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı ve Basın Sözcüsü Yu Jian, Çin Halk Cumhuriyeti İdari Müsteşarı Bai Bin, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik de izledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ali Koç: "Tek yumruk olduğumuzda yıkamayacağımız duvar yoktur" Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Yüksek Divan Kurulu Başkanlığına seçilen Şekip Mosturoğlu’nu tebrik ederek, "Bir ve beraber olduğumuzda, tek yumruk olduğumuzda yıkamayacağımız duvar yoktur, bizi de kimse yıkamaz" dedi. Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri’nde gerçekleştirilen Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı seçimlerini 1177 oy alan Şekip Mosturoğlu kazandı. Seçimlerin tamamlanmasının ardından Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da Şekip Mosturoğlu’nu tebrik etti. Toplantı sonunda kürsüye çıkarak konuşma yapan Başkan Koç, "Seçimlerin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Güzel bir süreci hep birlikte tamamladık. 1590 kişi oy kullandı. Bu seçime de çok ilgi vardı aldığımız seçimlerden. Çok adaylı seçimlere çok önem veriyoruz. Rekabetin getirdiği kaliteye önem veriyoruz. O yüzden Türkiye Futbol Federasyonu’nun da çok adaylı seçimli olmasını diliyoruz. Tam bir Fenerbahçe demokrasisi kültürü oturtmaya çalıştık. Fenerbahçe’nin iftihar edeceği bir günü daha tamamlıyoruz. Emeği geçen yönetim kurulu arkadaşlarıma ve profesyonellere teşekkür ediyorum. Gerek 2 Nisan’da yaptığımız genel kurul, gerek bugün yaptığımız yüksek divan kurulu seçimi. Bir ve beraber olduğumuzda tek yumruk olduğumuzda yıkamayacağımız duvar yoktur, bizi de kimse yıkamaz. Çok dinamik bir dijital dünyada yaşıyoruz. Oluşan birlik ve beraberliğin çok kırılgan olduğunu görüyoruz. Bir ve beraber olalım diyenlerin, camianın birlik ve beraberliğinden bahsedenlerin eylem ve söylemlerin aynı istikamette olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Fenerbahçe’nin iyi gününde de, kötü gününde de hepimiz Fenerbahçeliliğimizi, Fenerbahçe sevgisini, Fenerbahçe tutkusunu, her daim camiamızın menfaatleri çerçevesinde diri tutmalıyız. Camiamıza göz göre göre saldırılar yapılıyor. Suskun kalanlar, mücadeleye destek olmak yerine dışarıdan bakanlar, mücadelemiz için attığımız adımları itibarsızlaştırmaya çalışanlara da şunu söylemek istiyorum; Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir" ifadelerini kullandı.