YEREL HABERLER - 25 Mart 2012 Pazar 14:32

32 AİLEYE 128 BÜYÜKBAŞ HAYVAN DAОITILDI

A
A
A
32 AİLEYE 128 BÜYÜKBAŞ HAYVAN DAОITILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında Kastamonu`da 32 aileye 4`erden 128 büyükbaş gebe düve dağıtıldı.
S.S. Demirci-Uzunoluk Köyleri Sulama Kooperatifinin başvurusu üzerine değerlendirmeye alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, başvuruyu kabul ederek 128 büyükbaş gebe düve dağıtımına onay verdi. Merkeze bağlı Demirci köyünde düzenlenen törene Vali Erdoğan Bektaş, AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ile kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve köylüler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu coğrafyasında yaşadıklarını ve buranın iklimine göre hareket etmek zorunda olduklarını belirterek, ``Bize bu coğrafya özellikle hayvancılık yapmamızı söylüyor. Kastamonu genelinde Taşköprü ve Tosya`yı istisna tutarsak coğrafyamızın, iklimimizin ve topraklarımızın bize önerdiği hayvancılık yapmamızı söylüyor. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık. Eskiden buralarda fazlasıyla küçükbaş hayvancılık yapılıyormuş. Fakat şuanda bu fazlasıyla azalmış durumda`` dedi.
HAYVAN BAŞINA EN AZ 5 DÖNÜM ARAZİ LAZIM
Kastamonu`da hayvancılığın atalardan kalma ilkel yollarla yapıldığı için çağdaş usullerle yapanlara karşı rekabet edilemediğinden zamanla azaldığına dikkat çeken Bektaş, ``Bu yüzden coğrafyayı ve iklimi dikkate alarak onlar bizden ne istiyorsa onu yapacağız. Ondan sonra çağın metotlarını kullanacağız. Birde hayvan sayısını arttırmanız gerekiyor. Bu işi 2-3 hayvanla yapamazsınız. En az 25 başlık çiftlikler kurmanız gerekiyor. Besicilik yapacaksanız pazardan parayla yem alarak bu işi yine başaramazsınız zarar ederseniz. Bu yemi kendiniz üretmelisiniz. Bu yemi de kendi topraklarınızda üreteceksiniz. Ama bizim arazilerimiz çok parçalı. Bir hayvanı ucuz yoldan beslemek için en az 5 dönümlü arazimiz olması gerekiyor. 25 hayvan içinde 125 dönüm toprak lazım`` diye konuştu.
TOPRAKLARIMIZ VERİMLİ DEОİL
Kastamonu için hayvancılığın önemli bir proje olduğunu ifade eden Gülşen, ``Topraklarımız çok verimli değil. Türkiye`nin değil Dünya`nın bir gerçeği var kırsal nüfus dünyada yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişiyor. Kastamonu`da yüzde 30`larda bu rakam. Dolayısıyla bizde dünya ortalamasına doğru gitmek durumundayız. Bizde arazilerin darlığı ve toprakların az verimli olması var`` diye konuştu.
HAYVANCILIK KASTAMONU İÇİN ÖNEMLİ
Hayvancılığın Kastamonu için büyük önemi bulunduğunu ve bunu en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğine işaret eden MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, ``Gerçekten köylerimiz ve Kastamonu için büyük önem arz eden ve buruda kurulan bir dernek ve kooperatif vasıtasıyla bölgesel kalkınmaya ehemmiyet vereceğini düşündüğümüz ciddi bir projenin bugün burada gerçekleştiğini, tarımla uğraşan köylülerimizin hanelerinde kalmalarını sağlayan bir projenin gerçekleşmesini görüyoruz. Kastamonu`nun tarihine, geçmişine baktığımızda çok uzun zamanla tarımla uğraşan köylülerimizin köylerini terk ettiğini görmekteyiz. Bu projelerle Kastamonu`nun bu makus kaderini kırılacaktır`` dedi.
1 MİLYON TL`LİK PROJE UYGULANDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kırsal alanda Sosyal Destek Projesiyle üyelerinin ekonomik yoksunluk içinde oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla belirlenen Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine hayvancılık alanında destek verildiğini açıkladı.
Bakanlığın hayvancılığa her alanda desteklemelerinin devam edeceğini vurgulayan Emiralioğlu, şunları söyledi: ``Bunlardan bazılarını ayacak olursak sadece 2011 yılında hakkedişi yapılıp 2012 yılında ödemesi gerçekleştirilenlerin rakamlarını vermek istiyorum. Yem bitkileri 6.5 milyon TL, Süt desteklemesi 2.5 milyon TL, Buzağı desteklemesi 1.8 milyon TL, Anaç sığır desteklemesi 11 milyon TL`dir. 2011 yılında ilimizdeki suni tohumlama sayısı 72 bini aşmıştır. Bugün burada uyguladığımız projede ise S.S. Demirci-Uzunoluk Köyleri Sulama Kooperatifinin ortak sayısı 49 kişiden oluşmaktadır. Uyguladığı Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi 2009 yılında programa alınmıştır. Bu Projemiz 128 Başlık (32 Ailex4 Baş) Süt Sığırcılığı olup, bu projeden yararlanan ortaklara tahsis edilen kredi tutan 1 milyon 88 bin 620 TL`dir. Proje 8 yıl geri ödemeli olup, 2 yıl ödemesiz, 6 yıl eşit taksit ödemeli ve sıfır faizlidir``
Programın ardından kuralar çekilerek hayvan sahipleri belirlendi. Daha sonra davetlilere ikramda bulunuldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ruhsatsız tabanca ile yakalandı, kelepçe takılınca gülerek polis aracına gitti Aksaray’da ruhsatsız tabancayla polise yakalanan sürücü önce basın mensuplarına, “Ağabey çekmesen” dedi, ardından kelepçe takılınca başına kapüşonu çekip gülerek polis aracına gitti. Olay, Büyük Bölcek Mahallesi Kültür Park Caddesi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş ve Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekipleri şüphe üzerine Büyük Bölcek Caddesi istikametine seyreden F.A. (30) idaresindeki otomobili durdurdu. Trafik ekipleri tarafından ehliyet, ruhsat ve araç sorgulaması yapılan otomobilde asayiş ekipleri tarafından arama yapıldı. Yapılan aramada otomobil içerisinde bir adet ruhsatsız tabanca ve bir miktar mermi ele geçirildi. Bunun üzerine sürücü polis ekiplerince gözaltına alınırken, kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına, “Ağabey çekmesen” deyip arkasını dönerek tepki gösterdi. Elleri kelepçelenerek gözaltına alınan ve yüzünün görünmesini istemeyen sürücü, kafasına ceketinin kapüşonunu takarak 2 kolunda bekçilerle gülerek polis aracına gitti. Otomobil, sürücünün bir yakınına teslim edilirken gözaltına alınan şahıs ifadesi alınmak ve adli işlemler için polis merkezi amirliğine götürüldü. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.