GENEL - 01 Nisan 2012 Pazar 18:08

BAŞKENT`TE KÖPEKLERİN ÖLDÜRÜLMESİ, HAYVANSEVERLERİ AYAОA KALDIRDI

A
A
A
BAŞKENT`TE KÖPEKLERİN ÖLDÜRÜLMESİ, HAYVANSEVERLERİ AYAОA KALDIRDI

Ankara`nın Sincan ilçesinde boş bir arazide köpeklerin ölü olarak bulunması, hayvanseverleri harekete geçirdi.
Sincan Oto Sanayi Sitesi`nde hurdacıların bulunduğu yerdeki boş bir arazide sabah saatlerinde 3 köpeği yakılmış olarak bulan gönüllü vatandaşlar, olayı hemen polise bildirdi. Polisin olay yerine gelerek rapor tutması üzerine olayın savcılığa intikal ettirileceği öğrenilirken, gönüllü hayvan hakları savunucusu olan Mehtap Aksoyoğlu, dün de Eryaman`da bir yavru köpeğin işkenceyle öldürüldüğünü söyledi.
Eryaman`da ve Sincan`da öldürülen köpeklerinin öldürülme yönteminin aynı olduğunu ifade eden Aksoyoğlu, Sincan`daki bölgenin güvenli olmadığını belirterek, "Bu bölgenin halkıyla konuştuğumuza göre havanın kararmasıyla, bu bölgeye maalesef uyuşturucu madde kullanan, hapçı, tinerci çocukların gelip burada o maddeleri çekip ondan sonra hayvanlara da tecavüz ettiklerini bize söylediler" diye konuştu.
Eryaman`da İranlı bir vatandaşın köpekler tarafından öldürüldüğü yönündeki çıkan haberlerin bir kışkırtmaya neden olduğunu söyleyen Aksoyoğlu, "Bu hayvan sevmeyenlerin işine geldi. Adamın daha Adli Tıp raporu açıklanmadan bir kısım medya uyarılarımıza rağmen otopsi sonucunu beklemeden `bu işi sokak köpekleri yaptı, sokak köpekleri katildir` diye insanları kışkırttılar" dedi. "Bu haberden sonra her gün öldürülmüş, işkence edilmiş, tecavüz edilmiş köpeklerle karşılaşıyoruz" diyen Aksoyoğlu, köpek öldürme
olaylarının İranlı bir vatandaşın köpekler tarafından öldürüldüğü haberleri üzerine yaygınlaştığını iddia etti.
"BU ÇOK VAHİM BİR DURUM"
Bir başka hayvan hakları savucusu Merdar Çoban ise, kendisinin yerel hayvan koruma görevlisi olduğunu belirterek, köpek öldürme olaylarının son dönemde çok arttığını ifade etti. Bunun nedenin de İranlı bir öğretmenin ölüm nedeninin köpeklere mal edilmesi olduğunu söyleyen Çoban, yerel yönetimler de hayvan avına başladığını, her yerde ekiplerin köpekleri topladıklarını kaydetti. İnternette oynanan `Metin5` oyunun etkisiyle çocukların kedi-köpek öldürmeye kalktığını söyleyen Merdar Çoban, çocukların bile
köpeklere tecavüz etmeye kalktıklarını belirtti. "Bu çok vahim bir durum" diyen Çoban, bu olaya toplumbilimcilerin de el atması gerektiğini kaydetti.
Merdar Çoban, ayrıca köpeklerin uğradığı şiddeti anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. 3 köpeğin öldürüldüğü boş alanda bir köpeğin ise ölen yavrusunu ağzında taşıyarak, onu sevmesi ise hayvanseverleri duygulandırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Sıradan hayatından sıkılan genç kadın uzun yol tır şoförü oldu Ankara’da yaşayan Başak Güvercin, iş hayatından sıkıldığı için babasının izinden giderek uzun yol tır şoförü oldu. Ankara’da yaşayan 26 yaşındaki Başak Güvercin, babasının izinden giderek uzun yol tır şoförü oldu. Üniversite mezunu Güvercin, daha önce çalıştığı sektörlerin kendisine sıkıcı gelmesi üzerine hem gezip hem de para kazanabileceği bir meslek olarak tır şoförlüğünü tercih etti. 2 yıldır sebze ve meyve taşımacılığı yapan Güvercin, ayda ortalama 15 bin kilometre yol gittiğini aktararak, erkek egemen bir alanda çalışmanın kendisine özgüven kazandırdığını ifade etti. "Acil bir durum olduğu zaman eve gidemiyoruz" Uzun yol tır şoförü olmasında babasının önemli bir rolü olduğunu belirten Başak Güvercin, "Daha öncesinde satış sektöründe ve kendi alanımla ilgili sektörlerde çalıştım ama monoton bir hayat bana sıkıcı geldiğinden dolayı hem gezebileceğim hem para kazanabileceğim bir meslek grubu düşünürken aklıma babamın yolundan ilerleyip tır şoförü olmak geldi. 2 yıldır da uzun yol tır şoförüyüm. Sebze ve meyve ağırlıklı çalıştığım için genelde Akdeniz bölgesinde çalışıyorum. Güzergahım ne tarafsa yükümü aldıktan sonra oraya doğru devam ediyorum. Sebze ve meyve sezonu biraz hızlı olduğundan dolayı ayda ortalama 15-16 bin kilometreye kadar yol yapıyorum. Bu mesafeler sezonun durumuna göre de değişkenlik gösterebiliyor. Bu işin iyi yanları farklı şehirler geziyorsunuz. Farklı kültürler, farklı insanlar tanıyorsunuz. Zor yanları ise evden uzaksınız. Acil bir durum olduğu zaman eve gidemiyoruz" dedi. "Bu meslek özgüvenimi güçlendirmemi sağladı" Tır şoförlüğü mesleğinin kendisine olumlu yönden katkılar sağladığını aktaran Güvercin, "Mesleğin ilk yıllarında teslimat noktalarındaki yük boşaltma alanlarına yanaşamayacağımı düşünen abiler vardı. Ben bu ön yargıyı kırdım. Artık gittiğim noktalarda beni gördükleri zaman kendime ne kadar güveniyorsam onlar da bana o kadar güveniyor. Bu meslekte 2 yıl içerisinde kendime çok farklı şeyler kattım. Bu meslek, evden uzak kalmamı, tek başıma ayakta durabilmemi ve özgüvenimi güçlendirmemi sağladı" diye konuştu. "Erkek egemen bir toplumda çalışmak bence bir kadının güçlü olduğunu gösterir" Güvercin, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayarak, "Bir kadının hayatının yarım kalması, bir toplumun vicdanının yaralı kalması demek. Kadınlarımız bir erkeğin himayesi altında kalmadığı sürece zorluk yaşamayacaktır. Toplum tarafından dışlanmayacaktır. Erkek egemen bir toplumda çalışan benim gibi ablalarım ve kardeşlerim de var. Erkek egemen bir toplumda çalışmak bence bir kadının güçlü olduğunu gösterir. Kadın cinayetlerine karşı sessiz kalmayalım. Buradan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutluyorum" şeklinde konuştu.
Konya Seyir halindeki kamyonet alev alev yandı Konya’nın Beyşehir ilçesinde seyir halindeki bir kamyonet çıkan yangında alevlere teslim oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen yangında araç kullanılamaz hale geldi. Olay, Beyşehir-Antalya Kara yolu üzerinde yaşandı. Edinilen bilgilere göre, Derebucak ilçesi istikametine doğru ilerleyen 07 AUV 415 plakalı kamyonetin kasasında, Adaköy Mahallesi kavşağı yakınlarında henüz belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Kamyonetin kasasından yükselen alevleri fark eden sürücü, aracı durdurarak araçtaki bir kişi ile birlikte hızla araçtan indi. Yangını söndürmeye çalışan sürücü, kasada bulunan yanan malzemelerin bir kısmını yol kenarına attı. Ancak rüzgarın etkisiyle alevler kısa sürede büyüyerek kontrol altına alınamadı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine itfaiye, jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürülürken kamyonetin büyük bölümü yanarak kullanılamaz hale geldi. Adaköy Mahallesi Muhtarı Talip Özmen, yangını duyar duymaz olay yerine geldiğini belirterek, yaşanan patlamalar sebebiyle sürücü ve araçtakilerin güvenliği için araçtan uzak tutulmasına yardımcı olduklarını ve yetkililere ihbarda bulunduklarını söyledi. Özmen, yangının kamyonetin kasasındaki malzemelerin tutuşması sonucu çıktığının değerlendirildiğini ifade ederek sürücüye geçmiş olsun dileklerini iletti.
Erzurum Palandöken’de kayak keyfi sürüyor Türkiye’nin ve dünyanın en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Palandöken, Mart ayında da kayak severlerin akınına uğramaya devam ediyor. Palandöken, Ramazan Bayramı’nda da kayak severlerin ve tatilcilerin gözde oldu,rezervasyonlar devam ediyor. Palandöken Kayak Merkezi, son günlerde yağan yoğun karla sezonu uzattı ve şimdi Ramazan Bayramı’nda tatil planlaması yapacak olan misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Ramazan Ayı olmasına rağmen yine yüzlerce kişi pistlerde kayak yapmaya devam ediyor. Palandöken’de bir yanda da ulusal ve uluslararası turnuvalar yapılıyor. Kristal kar kayak severleri Erzurum’a çekiyor Palandöken’de Ramazan Bayramı’nda 2 kişilik bir tatilin gecelik maliyeti ortalama 10-30 bin TL arasında değişiyor. Kayak yapmak isteyen bir kişinin ise günlük 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. İşletmeler Ramazan Bayramı için hem kampanyalar hem de indirimler yapıyor. 2025-2026 kayak sezonuna Aralık ayında güçlü bir başlangıç yapan Palandöken’de, son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte kar kalınlığı 275 santimetreyi buldu. Bu durum, sadece yerli turistleri değil, profesyonel sporcuları da Erzurum’a çekiyor. Kristal kar özelliğiyle ünlü pistlerde, Mart ayı olmasına rağmen "toz kar" kalitesinin korunması kayak ve snowboard tutkunları için ideal bir ortam sunuyor. "İşletmeler olarak hazırız" TUROYD Doğu Anadolu Bölge Başkanı ve Palan Otel Genel Müdürü Ali Güney, dolu dolu bir kış sezonu geçirdiklerini ifade ederek, "Bayram ve okulların ara tatili uzayan sezona nefes gibi gelecek. Misafirlerimizi bayramda en iyi şekilde ağırlamak için hazırlık yaptık. Son yağan karla birlikte Palandöken, kayak severlere en güzel imkanları sunmaya devam ediyor" dedi.
Erzurum AFAD 37 bin 473 kişiye eğitim verdi Erzurum Valisi Aydın Baruş başkanlığında, Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında İl Afet Merkezinde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda İl Müdürü Selahattin Karslı, Birlik Müdürü Fatih Kaçdı ve şube müdürleri tarafından; Erzurum AFAD’ın yürüttüğü planlama, hazırlık ve iyileştirme çalışmaları hakkında kapsamlı bir brifing sunuldu.Muhtemel bir İstanbul depremine yönelik müdahale planları, 2025 yılı ile 2026 yılı Mart ayına kadar gerçekleştirilen görevler, afet konutlarının mevcut durumu, yıkım çalışmaları ile İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yürütülen faaliyetler ele alındı. İRAP kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda heyelan ve kaya düşmesi gibi afet risklerine karşı önleyici projeler hayata geçirilirken, Aziziye ilçesi Gelinkaya Mahallesi’nde gerçekleştirilen kaya ıslahı çalışmalarıyla birçok yapı güvence altına alındı. AFAD bünyesinde görev yapan yaklaşık 200 personel ile modern araç ve ekipmanlarla desteklenen arama kurtarma ekiplerinin afet ve acil durumlara hızlı ve etkin müdahale kapasitesine sahip olduğu vurgulandı. Toplumda afet bilincinin artırılması amacıyla yürütülen eğitim faaliyetleri kapsamında 2025 yılı içerisinde okul farkındalık eğitimleri, yangın farkındalık eğitimleri, enkazda arama kurtarma, çığda arama kurtarma ve ilk yardım eğitimleri dâhil olmak üzere toplam 37 bin 473 kişiye eğitim verildiği, 2026 yılında da planlanan programlar doğrultusunda eğitimlerin devam ettiği ifade edildi. Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan akredite arama kurtarma ekipleriyle yürütülen iş birlikleri sayesinde afetlere müdahale kapasitesinin güçlendirildiği, modern eğitim ve operasyon alanlarıyla donatılmış tesisler ile afetlere hazırlık çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğü belirtildi.