ASAYİŞ - 02 Nisan 2012 Pazartesi 16:03

İZMİR`DE YILIN DAVASI

A
A
A
İZMİR`DE YILIN DAVASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile belediye bürokratları
ve sendika temsilcilerinin `suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek` suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması yarın başlıyor. Çete lideri olmak suçundan hakkında 397 yıl hapis istenen Kocaoğlu ile birlikte 130 kişi 10 gün boyunca sorgulanacak.
Yılın davası olarak nitelendirilen İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi`ne yönelik yolsuzluk davası İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yarın başlayacak. 327 sayfalık iddianame ilk kez hakim karşısına çıkacak olan Kocaoğlu ile birlikte diğer üst düzey bürokrat sanıkların yüzüne okunacak. Daha sonra Kocaoğlu ile birlikte diğer üst düzey bürokratlar kendilerini savunacaklar. Kocaoğlu, duruşmaya 300 sayfalık savunmayla katılacak. İddianamenin ilk
sırasında çete lideri olmakla suçlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için 33 ayrı eyleme karıştığı iddiasıyla 397 yıl, örgüt yöneticisi olmak suçundan Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç hakkında 269 yıl, eski genel sekreter Sait Ersu Hızır için de 117 yıl hapis cezası isteniyor.
Başkan Kocaoğlu ile birlikte 130 sanık, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, örgütün faaliyeti kapsamında çok sayıda ihaleye fesat karıştırmak, ihalelerde baskı, cebir, tehdit uygulamak, edimin ifasına fesat karıştırma, haksız menfaat temin etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik, suçu ve suçluları gizleme" gibi çeşitli suçlardan yargılanacaklar.
İddianamede Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu`nun ihaleye fesat karıştırma suçunu işlediği eylemlerden birinin de Çankaya çok katlı otopark ihalesi olduğu ileri sürülüyor. Kocaoğlu`nun ihaleyi iptal etmeden önce, tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç ile İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı ve Emlak Yönetimi Daire Başkanı Serdal Selçuk Savcı arasında yapılan görüşmelerde ihalenin belediye şirketinde kalması için yapılan konuşmalar dinleme kayıtlarına yansımıştı.
Davaya CHP`nin genel başkan yardımcıları, İzmir milletvekilleri ve komşu illerdeki vekiller, belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri, ilçe başkanları, parti yöneticilerinin yanı sıra, sendikalar, meslek kuruluşları, İzmir Barosu, dernekler, adliye önünde toplanarak Kocaoğlu ve bürokratlarına moral desteği vereceği öğrenildi. 200 kişilik duruşma salonuna herkesin katılamayacağı belirtildi. Polisin geniş güvenlik önlemleri alacağı duruşma salonu dışında, `İzmir adaletini istiyor` yazılı
tek pankart açılacağı öğrenildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 160 yıllık acı: Çerkesler, atalarını andı Kafkasya’dan 160 yıl önce sürgün edilirken hayatını kaybeden Çerkes halkı, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde anıldı. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Uygun, "Karadeniz en çok bize karadır. Yolda kimi çocuğunu kimi eşini denize verdi, yıllarca büyüklerimiz balık yemedi” dedi. Çarlık Rusya’sı tarafından 21 Mayıs 1864‘te Kafkasya’dan toplanılarak Türkiye’ye sürgün edilen ve sürgün sırasında binlercesinin hayatını kaybettiği Çerkes halkı, Tepecik Mahallesi Fevziye Parkı’nda anıldı. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği koordinesinde gerçekleştirilen programda Çerkes Sürgün Anıtı etrafında toplanan vatandaşlar ataları için saygı duruşunda bulundu. Hayatını kaybedenlerin ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Program sonunda anıta karanfil bırakılırken lokma dağıtıldı. Öte yandan, Kartepe ilçesindeki Ketenciler Mahallesi’nde toplanan vatandaşlar ellerinde Türk ve Çerkes bayraklarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Nart Ateşi yakıldı, meşalelerle ateş etrafında dönülerek hayatını haybedenler anıldı. Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman da etkinliğe katıldı. "Yolda kimi çocuğunu kimi eşini denize verdi" Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Uygun, "Dünyanın en büyük soy kırımlarından biri olarak kabul edilen 21 Mayıs 1864 tarihiyle hafızalara işlenmiş büyük Çerkes sürgününde kaybettiklerimizi anmak ve dünyaya durumuzu göstermek için toplandık. Kafkas halkları ve Çerkesler’in hiçbir halkın toprağında gözü olmamıştır. Kuzey Kafkasya’nın tarih boyunca çok az zamanı geçmiştir bazen din savaşları bazen büyük imparatorlukların savaşlarının ortasında kalmıştır. Çarlık Rusya’nın sıcak denizlere inme politikası sebebiyle 1763’ten 1864’e kadar 101 yıl süren savaşın sonunda maalesef Kuzey Kafkasya’daki atalarımız savaşı kaybettiler. Savaşı kaybettikleri için sürüldüler. Savaş çok acımasızdı orantısız bir güç vardı ve birçok köy yakıldı. Ekinler yakıldı sivil insanlar öldürüldü ve büyük bir göçe zorlandı. Kuzey Kafkasya halklarının büyük bir kısmı Osmanlı topraklarına göçe zorlandı. Yolda kaybettiğimiz bir sürü büyüğümüz var. Yıllardır dilimize dayadığımız bir sözümüz var ‘Karadeniz en çok bize karadır’. Yolda kimi çocuğunu kimi eşini denize verdi, yıllarca büyüklerimiz balık yemedi. Kuzey Kafkasya halkları gittikleri ülkede çok dağınık yerleştirilse de her zaman kültüre, sanata, edebiyata, spora, siyasete ve askeriye ye büyük katkı sundu. Büyük Kafkas sürüm ve soykırımının özellikle Rusya tarafından tanınmasını göç etmiş hemşerilerimizin arkalarında bıraktığı atalarıyla ilişkilerini kolaylaştırmak için devletimiz ve Rusya’nın girişimlerde buluşmasını istiyoruz. Geride bıraktıklarımızı rahat rahat ziyaret etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.