GENEL - 02 Nisan 2012 Pazartesi 16:19

VALİLİK BDP`NİN İMZA KAMPANYASINA İZİN VERMEDİ

A
A
A
VALİLİK BDP`NİN İMZA KAMPANYASINA İZİN VERMEDİ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Kürt sorununu çözmeyecekse yapımı devam eden anayasanın yeni olmayacağını belirterek, "Eğer 12 Eylül Anayasası`nın maddeleri gerekçe gösterilerek yeni anayasa yapım sürecine katılım engellenecekse, bu ülkede yeni anayasa yapmanın koşulu yoktur" dedi.
BDP tarafından yeni anayasa çalışmalarına 4 maddenin eklenmesi talebiyle Diyarbakır Ninova Park alışveriş merkezinde düzenlenen imza kampanyasına valilik kararı ile polis ekipleri tarafından izin verilmedi. BDP`liler ile polis yetkilileri arasında yaşanan kısa tartışmaların ardından izin verilmediği için imza kampanyası yerine basın açıklaması yapıldı. Toplanan kalabalık adına basın açıklamasını yapan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, toplumun yok sayılması durumunda bu çalışmadan uzlaşı
çıkmayacağını belirtti. Kışanak, "Biliyorsunuz Türkiye`de yeni anayasa yapım süreci devam ediyor. Mecliste kurulan anayasa uzlaşma komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Toplumun tüm kesimlerine çağrı yapılarak anayasa yapım sürecine katılması isteniyor. Yapılması gereken de budur. Anayasa bir toplumsal uzlaşı metnidir. Yani toplumun talepleri, beklentileri, ihtiyaçları açığa çıkacak, bu beklenti ve talepler doğrultusunda yeni bir anayasa yazılacak. Ancak o zaman ortaya çıkan metin bir uzlaşı metni olur.
Eğer toplumu yok sayarsanız, toplumun bir kesimini bu yapım sürecinin dışında tutarsanız, görüşlerini dikkate almazsanız, buradan bir uzlaşı metni çıkmaz. Şu anda biz bazı siyasi partilerle ve çeşitli çalışma yürüten sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek sadece 4 maddeden oluşan bir metnin anayasaya eklenmesi için imza kampanyası yapıyoruz. Biz bu imza kampanyası ile ortaya çıkacak halk iradesinin demokratik bir anayasa yapım sürecine en fazla güç katacak tutum ve davranış olduğuna inanıyoruz. Çünkü
herkesin üzerinde mutabık olduğu ana konulardın birisi de şudur, eğer bu anayasa Kürt sorununu çözmeyecekse yeni bir anayasa olamaz. Bu nedenle tabi ki bizlerin anayasanın bütün maddelerine ilişkin görüşlerimiz var. BDP olarak anayasayı birinci maddesinden sonuncu maddesine kadar tamamını tasarlayan bir taslak üzerinde de çalışıyoruz. Bu ülkenin en temel sorunu, en kritik sorunu, en can alıcı ve en can yakıcı olan Kürt sorunu konusunda bir çözüm iradesinin ortaya çıkması için böyle bir imza kampanyası
yapmayı doğru bulduk. Çünkü bu anayasa Kürt sorununu net bir şekilde çözmeyecekse yeni bir anayasa olmayacaktır" dedi.
Yeni anayasa sürecine tüm vatandaşların katılımının sağlanması gerektiğini belirten Gültan Kışanak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Eğer bu ülkede yeni anayasa yapım süreci varsa vatandaşlarımızı, halkımızı bu sürece en etkin şekilde katılabilecek koşulu oluşturmak bir siyasi partinin görev ve sorumluluğudur. Biz görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki Diyarbakır valisi bu imza metninin anayasa aykırı hükümler içerdiğini ileri sürerek bir yasaklama kararı almıştır. Buradan bir kez daha sayın valiye anayasalar nasıl değişir, yeni anayasa nasıl yapılır, meclis anayasa komisyonu nasıl çalışır, bizden ne bekler,
toplumdan ne bekler, bunları okumasını tavsiye ediyoruz. Eğer 12 Eylül Anayasası`nın maddeleri gerekçe gösterilerek yeni anayasa yapım sürecine katılım engellenecekse, bu ülkede yeni anayasa yapmanın koşulu yoktur. Biz ilk imzalarımızı atacağız ve kampanyanın engelsiz yürütülmesi için mücadelemizi yapacağız".
Basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık imza atmaya çalışırken, güvenlik önlemi alan polis ekipleri izinsiz yapılan bu eyleme müdahale edeceklerine dair üç defa uyarı anonsu yaptı. Polisin uyarı anonsunun üzerine kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konyaspor’da Omerovic’in durumu yönetim toplantısında belli olacak Konyaspor’da teknik direktör Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılıp ayrılmayacağı yarın yapılacak yönetim kurulu toplantısından sonra belli olacak. Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplantının sonrasında açıklayacağız" dedi. Trendyol Süper Lig ekiplerinden Konyaspor, Hakan Keleş ile yolların ayrılmasından sonra 62 yaşındaki Bosna-Hersekli çalıştırıcı Fahrudin Omerovic ile mukavele imzalamıştı. Ligin bitimine 4 hafta kala yeşil-beyazlı yönetimde Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması gündeme geldi. Konu ile ilgili açıklama yapan Konyaspor 2. Başkanı Adem Bulut, "Sivasspor maçından sonra bir değerlendirme yaptık. Net kararımızı yarın toplandıktan sonra açıklayacağız. Şu ana kadar yazılanların hiçbirinin kesinliği yok ve resmiyet kazanmadığı için sadece söylentiden ibaret. Yarın bir karar verilecek. Omerovic hocayla devam edilip edilmeyeceği ile şu anlık alakalı bir karar çıkmadı ama büyük ihtimalle devam edilmeyecek gibi görünüyor. Netlik kazanmadığı için de biz bir şey diyemiyoruz" diye konuştu. Adem Bulut, Fahrudin Omerovic ile yolların ayrılması halinde takımın başına gelecek hocanın yeni bir hoca mı olacağı yoksa içeriden biri mi olacağına da yarın karar vereceklerini kaydetti. Fahrudin Omerovic, yeşil-beyazlı takımın başında çıktığı 13 lig maçında 3 galibiyet, 5 mağlubiyet ve 5 beraberlik alarak 17 puan elde etti. Bu maçlarda 16 gol atan yeşil-beyazlılar, kalesinde 15 gol gördü.