YEREL HABERLER - 02 Nisan 2012 Pazartesi 17:23

"TRAKYA`DAKİ SU KAYNAKLARININ MEVCUT DURUMU VE GELECEОİ" KONFERANSI

A
A
A
"TRAKYA`DAKİ SU KAYNAKLARININ MEVCUT DURUMU VE GELECEОİ" KONFERANSI

Kırklareli Belediyesi, "Trakya`daki Su Kaynaklarının Mevcut Durumu ve Geleceği" konulu bir konferans düzenledi. Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan, Türkiye`nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi.
Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Salonu`nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Dr. Erol Özkan, ülkemizin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayarak, kişi başına düşen su miktarı ile ülkemizin uluslararası ölçütlere göre su sıkıntısı çeken ülkeler içinde değerlendirilebileceğini söyledi. Dr. Erol, "Dünyamızda içilebilir ve sağlıklı şekilde kullanılabilir su sanıldığı kadar çok değildir. O nedenle suyun bilinçli kullanımı
insanlığın geleceğini çok yakından ilgilendirmektedir. Yeryüzündeki suyun yüzde 97`si tuzludur. Geriye kalan büyük bölümü Kuzey ve Güney kutuplarında buzullar içinde donmuş yüzde 3`lük tatlı sudur. Dünya Sağlık Örgütü 2002 yılı verilerinde dünya üzerindeki 2,6 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını, her yıl 5 yaşın altındaki 3 bin 900 çocuğun ishal gibi önlenebilir doğrudan temiz su yokluğuna bağlı hastalıklar sonucunda öldüğü belirtiliyor. Türkiye su zengini bir ülke değildir. Uzmanlar ülkemizin 107
milyar metreküp su arzına sahip olduğunu vurgulasalar da, mevcut su kaynakları zaman ve mekana göre düzensiz dağılmıştır. Öte yandan ortalama bin 300 metreküp kişi başına düşen su miktarı ile ülkemiz uluslararası ölçütlere göre su sıkıntısı çeken ülkeler içinde değerlendirilebilmektedir" dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ise, dünyada artış gösteren teknoloji ve gelişen sanayi ile birlikte kullanılabilen suyun ortaklarının çoğaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Su hayatımızın vazgeçilmez bir kaynağıdır. İnsan vücudunun 4`te 3`ü su ise, Dünya`nın da 4`te 3`ü su ile kaplıdır. Dünya`daki suyun hepsini kullanamıyoruz. Dünya`daki su miktarı 1.4 milyar km3. Dünya üzerinde bu miktarda suyun sadece yüzde 8,4`nü kullanabiliyoruz. Geri kalan suyu bizim kullanma imkanımız yok. Okyanus sularının büyük bir kısmı içerisinde bulunan yüksek mineral maddeler nedeniyle kullanılamıyor. Dünya üzerindeki suya sahip çıkmalıyız. Bu sahiplenme sadece sözde kalmamalıdır. Kendi
suyumuza bu bizim geleceğimizdir düşüncesi ile sahip çıkmalıyız. Artan teknoloji ve gelişen sanayi ile birlikte kullanılabilen suyun ortakları çoğalıyor. Tarımda kullanılan suda bizler için önemlidir. İlerleyen yıllarda su nedeni ile savaşlar yaşanacak şeklinde yazılan makaleleri okuyoruz. Bunun için zaman kaybetmeden tedbirler almamız gerekiyor."
Daha sonra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ve Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, konferansa katılanlara Trakya`daki su kaynaklarının mevcut durumu ve Trakya`daki suyun geleceği ile ilgili yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı Kartoğlu gençlik yatırımlarını anlattı Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 15-21 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında gençlere yönelik hayata geçirdikleri çalışmaları anlattı. "Genç olsun, güç olsun" diye gençlik yatırımlarına her geçen gün yenilerini eklediklerini belirten Başkan Kartoğlu, "Eğitimden teknolojiye, sosyal aktivitelerden sportif faaliyetlere kadar gençlerimizin yanındayız" dedi. Başakşehir Belediyesi, gençlik yatırımlarıyla, ilçe gençliğini geleceğe hazırlıyor. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ni ziyaret ederek, 15 - 21 Mayıs Gençlik Haftası kapsamında gençliğe yönelik yatırımlarını anlattı. Gençleri, bu yatırımlardan istifade etmeye çağırdı. 365 gün gençlerin yanında Teknolojinin artık hayatın merkezinde olduğunu söyleyen Başkan Kartoğlu, “Girişimcilik, bilişim teknolojileri, kişisel gelişim, tasarım, mekatronik ve akıllı şehirciliğin de aralarında bulunduğu onlarca alanda eğitim veriyoruz. 365 gün açık olan Başakşehir Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’mizde gençler gönüllerince vakit geçiriyor. Gençlerimizi motive etmek ve geleceğe hazırlamak için yarışmalar düzenliyor, robot teknolojisi, yapay zekâ alanlarında da eğitimler veriyoruz. Bu zamana kadar yüz binlerce gencimize de ulaştık. BASE Espor Merkezi, Yeni Medya Akademi bünyesindeki YouTube ve Radyo Akademi’nin de yer aldığı 14 yıldızlı akademilerimiz ve Radyo Başakşehir ile yaşayan bir mekân hazırladık” şeklinde konuştu. “Eğitim, spor, izcilik ve daha fazlası” Gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak için birçok eğitim ve akademiyi de hayata geçirdiklerini belirten Başkan Kartoğlu, “Gençlerimizin kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak Genç Kariyer Günleri’nden Mesleğe İlk Adım projelerinin de yer aldığı çok sayıda eğitimlerimiz bulunuyor. Bunun yanı sıra İstanbul genelinde 167 bin gencimize ulaştığımız İstanbul Gençlik Oyunları, Şamlar Tabiat Parkı’ndaki İzcilik Kampı, Enez Gençlik Kampı’nda gençlerimiz hem eğleniyor, hem öğreniyor. Özdemir Bayraktar Bilim Kültür ve Yaşam Parkı’mız, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Yaşam Parkı’mızın da yer aldığı birçok kültür yaşam merkezi ve gençlik merkezlerimizde yabancı dil eğitiminden tiyatroya, etütlerden müzik eğitimlerine kadar her alanda gençlerimizin yanındayız” diye konuştu.
İstanbul Pendik’te aynı kişiye silahlı saldırı anı kamerada Pendik’te Aydın Deniz adlı kişinin oto galeri dükkanına ve oteline kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Silahla saldırıda ölen veya yaralanan olmazken, yaşanılan olay anları ise dükkanın güvenlik kamerası anbean yansıdı. Olay, dün Pendik ilçesi Orta Mahallesi üzerinde saat 05.00 sıralarında yaşandı. İddiaya göre, Aydın Deniz’in işlettiği oto galeri olarak faaliyet gösteren dükkana kimliği belirsiz motosikletli kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Silahlı saldırıda ölen veya yaralanan olmazken, galeride ve araçlarda maddi hasar meydana geldi. Sabah çalışan işçilerin kurşun izlerini görmesi üzerine durum polis ekiplerine bildirildi. Olay yerine polis ekipleri olayla ilgili detaylı inceleme başlattı. 12 saat aralıklarla iki ayrı saldırı Öte yandan galeriyi kurşunlayan motosiklet çetesinin oto galeri dükkanına saldırısının 12 saat öncesinde, Aydın Deniz’e ait Tuzla’daki otel de akşam üzeri saat 17.00 sıralarında kurşunladı. Şans eseri otelde ölen veya yaralanan olmazken, maddi hasar meydana geldi. Durumun bildirilmesi üzerine polis ekipleri sevk edildi. Yapılan olay yeri çalışmalarının ardından konuyla ilgili inceleme başlatıldı. "Kimsenin yaptığı yanına kalmayacaktır" Silahlı saldırının ardından konuşan galeri sahibi Aydın Deniz, "Bir gün öncesinde Tuzla’da bulunan otelime saldırı yapıldı. Orada görgü tanıklarının anlattıklarına göre uzun namlulu silahlarla, İstanbul’da oluşan motorlu çete altında saldırı hazırlanmış. Bu sabah da çalışan beni aradı ve ’galeriyi de kurşunlamışlar’ dedi. Sorun bundan ibaret. Devletimizin bunların kökünü kurutacağını düşünüyorum. 4-5 gün önce de oğlumun oturduğu villanın etrafında yüzü maskeli kişilerin villayı izlemeye aldığını biliyorum. Kimsenin yaptığı yanına kalmayacaktır" diye konuştu.