YEREL HABERLER - 02 Nisan 2012 Pazartesi 15:40

GAÜN`DEN "SOMALİ GÖNÜLLÜLERİ" PROJESİ

A
A
A
GAÜN`DEN "SOMALİ GÖNÜLLÜLERİ" PROJESİ

Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Somali Büyükelçiliği ve Kızılay işbirliği çerçevesinde yürütülen, Gaziantep Üniversitesi 9 öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve öğrencilerin yürüttüğü "Somali Gönüllüleri" konulu projenin açılış toplantısı yapıldı.
Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; Somali Büyükelçisi Nur Sh Hamud Mursal, Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Rektör Danışmanı ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı.
Gaziantep Üniversitesi`nin bu yılı Somali yılı ilan etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Somali Büyükelçisi Nur Sh Hamud Mursal, Somali`nin özellikle eğitim imkanlarının ortadan kalktığını söyledi. Mursal, ``Türkiye`nin her alanda bize verdiği destekler için çok teşekkür ediyoruz. Son yıllarda iç savaş sebebiyle, çok sayıda okul çağında Somalili genç okula gitmek yerine bu çatışmaların içinde yer almıştır. Somali halkı Türkiye`nin özellikle bu dönemde verdiği kardeşçe desteğe, ayrıca binin üzerinde Somalili gencin buraya eğitilmek üzere getirtilmesinden dolayı çok mutluyuz`` ifadesinde bulundu.
İnsana, topluma duyarlılık noktasında projenin çok önemli olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, üniversite olarak bugüne kadar toplumun bütün meselelerinde duyarlılık gösteren projeler ürettiğini belirtti. Prof. Dr. Coşkun, ``Sadece Gaziantep`te değil, Türkiye`de değil, ta uzaklara Afrika`ya kadar uzanan projeleri hayata geçiriyoruz. Türkiye artık dünyada sözü dinlenen ülkelerden birisidir. Büyük ülke olma yolunda ilerlemenin kıvancı içersindeyiz. Ülkemizin geleceğine kalıcı değerler üretmenin, derin imzalar atabilmenin telaşı içersindeyiz. Çünkü biz bilgiyi üreteceğiz, ürettiğimiz bilgiyi insana sunacağız. İnsanlığa hizmet için Gaziantep Üniversitesi olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Biz Toplumsal Duyarlılık Projeleri dersini müfredata koyarken bu hedeflerle yola çıkmıştık`` diye konuştu.
Somali`de her 4 dakikada bir bebeğin açlık yüzünden öldüğünü söyleyen Rektör Danışmanı ve Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Mutaf, 3 milyon insanın sağlıklı ve yeterli sudan yoksun yaşadığını kaydetti. Prof. Dr. Mutaf, ``20 yılı aşkın bir süredir açlık ve kuraklığın yanı sıra, amansız bir iç savaşın, yer altı ve petrol kaynakları olma özelliği taşıyan bir ülkenin paylaşımına, sömürülmesine dönük, kışkırtılmış bir savaşın kurbanı olan Somali halkı ilk defa büyük bir ülkeden, kardeş ülkeden böylesine büyük bir heyeti ağırladı. Biz diyoruz ki Somali`de son aç insan doyana kadar biz çalışacağız. Bu insanlık ayıbını tedavi etmek için gece gündüz düşüneceğiz. Orada milyonlarca çocuk ne yazık ki açlık sınırında. Bunun yanında da dünya her yıl kozmetik sektörüne 160 milyar dolar para harcıyor`` şeklinde konuştu.
Kızılay`ın Türk halkından aldığı güçle her koşulda, her şartta yardıma muhtaç olanlara destek verdiğine dikkat çeken Kızılay İl Başkanı Muhlis Bahadır Yetkin, ``Somali`deki kardeşlerimiz iç savaş ve kuraklık yüzünden yoksullukla yaşam mücadelesi vermektedir. Hayırsever Türk halkının yardım elini dünyanın dört bir köşesine ulaştıran Türk Kızılay`ı olarak şimdi de, Gaziantep Üniversitesiyle birlikte Afrika`ya insani yardım ulaştırmak için bu projeyi başlattık`` ifadesinde bulundu.
Projeyi, empati kurarak farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Toplumsal Duyarlılık Projeleri Danışman Hocası Öğretim Görevlisi Mesut Özdinç, komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir felsefesiyle hareket ettiklerini söyleyerek, bu konuda duyarsız kalmamamız gerektiğini belirtti.
Konuşmaların sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ve Kızılay İl Başkanı Muhlis Bahadır Yetkin tarafından, Öğretim Görevlisi Ersin Akay, Öğretim Görevlisi Emin Özcan, Öğretim Görevlisi Mesut Özdinç, Öğretim Görevlisi Mehmet Bostancıeri, Öğretim Görevlisi Remzi Öztekin, Öğretim Görevlisi Bilal Kaya, Öğretim Görevlisi Seyfettin Bozbaş, Öğretim Görevlisi Gülten Şekeroğlu ve Doç. Dr. Sibel Oğuzkan`a katkılarından dolayı belge takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum FK, play-off yarı final ilk maçında Çorum FK’ya konuk olacak Bodrum Futbol Kulübü, Trendyol 1. Lig Play-Off yarı final ilk maçında Çorum FK’ya konuk olacak. Maçın hazırlıklarını sürdüren yeşil-beyazlı ekip Çorum’dan avantajlı skorla dönüp rövanş maçında turu geçen taraf olmak istiyor. Maçın zorlu geçeceğini belirten Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, “İlk maçı doğru şekilde bitirip içerideki maça avantajlı gelmek istiyoruz, elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. Trendyol 1. Lig Play-Off yarı final ilk karşılaşmasında Bodrum FK, 20 Mayıs Pazartesi saat 20.00’de Çorum FK’ya konuk olacak. Yalıçiftlik İsmail Altındağ Tesislerinde mücadelenin hazırlıklarını sürdüren yeşil-beyazlı ekip Çorum karşısında avantajlı skor elde edip evinde oynayacağı rövanş maçında adını finale yazdıran taraf olmak istiyor. Yeşil-beyazlı ekipte kart cezası bulunan Omar İmeri Çorum karşısında forma giyemezken sakatlıkları bulunan Celustka ve Erkan’ın durumunun ise maç günü netlik kazanacağı belirtildi. İsmet Taşdemir: "Maç kolay olmayacak" Play-Off yarı final ilk maçı ile ilgili değerlendirme yapan Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, “Çok güzel bir oyunun karşılığında turu geçen taraf olduk. Oyuncu kardeşlerimi bir kere daha tebrik ediyorum. Bu sene ligimize renk katan çıktığı ilk senede çok başarılı olan çok iyi de futbol oynayan Çorum FK ile oynayacağız. Sezon başından beri çok inişli ve çıkışlı bir grafik sergilemediler. Serkan hocayla beraber iyi bir gidişatları var. Onlar da hak ettikleri yerde ve zorlu bir rakibe karşı mücadele edeceğiz. İlk maçı doğru şekilde bitirip içerideki maça avantajlı gelmek istiyoruz. Rakibi seyrettikten sonra bunun o kadar kolay olmadığını düşünüyorum ama elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi. Samet Yalçın: "Takım olarak iyi durumdayız" Takımın tecrübeli oyuncularından Samet Yalçın, “Boluspor maçının zor geçeceğini biliyorduk. Maç zor geçti ve çok zorladılar bizi kendi oyunlarının dışında bir oyun oynamaya çalıştılar. Galip geldik ve tur atladık. İnşallah Çorum’dan da iyi bir skorla dönüp burada avantajlı şekilde sahaya çıkmak istiyoruz. Takım olarak iyi durumdayız ve böyle devam edersek Çorum’u da eleyip finale kalabiliriz” diye konuştu.
Kayseri Vali Çiçek: “19 Mayıs milletimiz ve ülkemiz için gelecek adına atılan tarihi bir adımdır” Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Çiçek, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bugün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu önemli gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayıp, Cumhuriyetimizin kurulmasıyla neticelenen bağımsızlık mücadelemiz, Milletimiz ve ülkemiz için gelecek adına atılan tarihi bir adımdır. Şüphesiz, milletleri ayakta tutan en önemli unsurlardan birisi gelişmenin gücü ve geleceğin mimarları kabul edilen genç nesiller olmuştur. Genç kuşakların yetişmesine büyük önem veren milletler daima ileriye gitmiş ve geleceğe umutla bakmışlardır. Her alanda gelişmemizin gücü ve geleceğimizin mimarı olan gençlerimizi her türlü zararlı alışkanlıklardan korumak ve sportif faaliyetlerde bulunmalarını temin etmek için spor tesislerinin yapımında ve erişilebilirliğinde son yıllarda çok önemli çalışmalar yapılmıştır. İlimizde her mahalleye bir spor kulübü açmak amacıyla yola çıktığımız ERVA Spor Kulüpleri’nin sayısı hızla artmış, mahallelerimizin yanı sıra ilçelerimizde de açılarak gençlerimizin hizmetine sunulmuştur. Sevgili gençler; Sizler ülkemizin geleceğisiniz. Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma hedefine doğru ilerlemek için sizlere büyük görevler düşmektedir. Vatanımızı canından üstün tutan ecdadımızın verdiği büyük mücadeleler ve fedakârlıklar sonucu kurulan Cumhuriyetimiz, sizlere emanettir. Bu emaneti korumak, daha ileri noktalara taşımak, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak için her zamankinden çok çalışmalısınız. Bu duygu ve düşüncelerle; bütün vatandaşlarımızın, gençlerimizin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşı’nın bütün kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle yad ediyorum.”