YEREL HABERLER - 02 Nisan 2012 Pazartesi 19:32

GESİAD`DAN İHRACAT AÇIKLAMASI

A
A
A
GESİAD`DAN İHRACAT AÇIKLAMASI

Genç İş Adamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Varlık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mart ayı ihracatı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 8,1 artarak 12 milyar 608 milyon dolar oldu. Türkiye`nin dış satımı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yüzde 3,5 azalırken; Afrika ülkelerine arttı.
Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Genç İş Adamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Varlık, mart ayında aylık bazda da en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaşıldığını ifade etti. Varlık, ihracatta önemli pazarlar olan Suriye`de yaşanan gelişmeler ve AB`nin içinde bulunduğu durum nedeniyle ilk çeyrekte ihracat kaybının yaklaşık 450 milyon dolar olduğunu, ihracatçıların ise bu daralmayı uzak pazar ülkelere ihracatla telafi ettiğini dile getirdi. TİM `den alınan bilgiye göre alternatif pazar arayışlarının da sonuç verdiğini belirten Varlık "İhracat rakamlarının artışında en büyük etken bu oldu. Geçen yıl yaşanan Arap Baharı nedeniyle gerileyen ihracatta şimdi astronomik artışlar söz konusu. Libya`ya yapılan ihracat yüzde 658, Yemen`e yüzde 480, Etiyopya`ya yüzde 424, Bahreyn`e yüzde 193, Nijerya`ya yüzde 155, Mısır`a yüzde 102, Gana`ya yüzde 93, Senegal`e yüzde 67, Irak`a yüzde 44, Fas`a yüzde 31 arttı. Afrika ülkelerine ihracat yüzde 59, Bağımsız Devletler Topluluğu`na yüzde 22, Ortadoğu Bölgesi`ne yüzde 16 artış oldu. Özellikle BRIC adı verilen ülkelere ihracatımız artıyor. Çin`e olan ihracatımız yüzde 18, Rusya`ya yüzde 19, Brezilya`ya yüzde 14, Hindistan`a yüzde 43 yükseldi." dedi.
Mart ayında da 1 milyar 916 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün, ihracat lideri sektör olduğunun altını çizen GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Varlık , ``Bursa otomotiv sektöründe büyük kent konumunda. Yerli otomobil projeleriyle Türkiye`nin dünya arenasındaki yeri genişleyecek ve böylece dünyadaki ilk 10 ekonomi arasındaki yerini alma hedefine bir adım daha yaklaştıracaktır`` diye konuştu.
Türkiye`nin dünya ekonomisinde her gün biraz daha fazla söz sahibi olduğunu ve mart ayı ihracat rakamlarında bunun açıkça görüldüğünü söyleyen GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Varlık, ``Son 12 aylık döneme bakıldığında Mart ayında en fazla ihracatı 1 milyar 916 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 650 milyon dolar ile ikinci, hazır giyim sektörü ise 1 milyar 489 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı`` dedi.
TİM`in verilerine göre iller bazında, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 32 ile Gaziantep oldu. Gaziantep`i yüzde 23 ile Manisa ve Kocaeli, yüzde 15 ile İzmir, yüzde 14 ile Ankara, yüzde 5 ile İstanbul izledi. Hatay`ın ihracatı yüzde 13, Sakarya`nın yüzde 4,5, Bursa`nın yüzde 3,5 Denizli`nin ise yüzde 2 azaldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir