YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 17:31

DÜNYA KANSER HAFTASI

A
A
A
DÜNYA KANSER HAFTASI

Adıyaman İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanser hastalığının dünyanın en önemli sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Kutlu, açıklamasında kanser hastalığı hakkında detaylı bilgi verdi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, kanserin günümüzün en tehlikeli hastalığı olduğuna dikkat çekti.
Kanserin bir hücre hastalığı olduğunu, hücrenin ise canlıların yapı taşı olduğunu kaydeden Kutlu, "Yapıları ve işlevleri birbirine benzeyen hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular birleşerek organları ve sistemleri oluşturur. Hücrenin ana özelliği bölünüp çoğalmasıdır. Kanser, hücrenin olağan dışı bölünüp çoğalmasıdır. Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalarak, organların işlevlerini yapmalarını engeller" dedi.
Kanserin öldürücü ve gittikçe artan sıklıkta görülmesinden dolayı kanser hastalığının dünyanın en önemli sağlık sorunu olduğunu belirten Kutlu, şunları söyledi: "Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini, erken tanı ile tedavideki başarı oranının artırılabileceğini ve kanserle savaş yollarını anlatmak gerekir. Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe hastalık hakkındaki bilgi
düzeyi artacak ve kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır. Günümüzün en büyük tehlikesi olan kansere dikkat çekmek ve hastalık hakkında farkındalık oluşturmak ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir."
Kanser hastalığının gerçek nedeninin tam olarak bilinmediğini belirten Kutlu, şöyle konuştu: "Ancak, çok alkol ve sigara içenlerde, dengesiz ve düzensiz beslenenlerde, uçucu özellikteki kimyasal maddeleri devamlı soluyanlarda, boya işlerinde çalışanlarda, kimyasal maddelerle uğraşanlarda, güneş ve röntgen ışınları altında uzun süre kalanlarda hastalık daha çok görülmektedir."
Kutlu, kanserin ön belirtilerinin, "vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişkinlik, sertlikler, iyileşmeyen yara, vücudun çeşitli yerlerindeki benler ve siğillerde renk ve büyüklük değişmeleri, durdurulamayan kanama, ses kısıklığı, geçmeyen öksürük, nedeni anlaşılamayan ateş ve zayıflama, büyük abdest alışkanlıklarındaki değişiklikler" olduğunu anlattı.
Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesinin önemli olduğunu anlatan Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır."
Kutlu, açıklamasında, kanserden korunma yollarını şöyle anlattı: "sigara ve tütün kullanmayın, alkollü içeceklerden uzak durun,
yeterli ve dengeli beslenin, düzenli olarak spor ve egzersiz yapın, güneş altında korunmasız kalmayın, kimyasal işlerde çalışıyorsanız mutlaka kişisel koruyucu önlemlerinizi alın, hızlı kilo alma, ani kilo verme, travma olmaksızın gerçekleşen kanamalarda en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurun."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir