YEREL HABERLER - 06 Nisan 2012 Cuma 11:00

ÜNİVERSİTELİLERİN BU SEFERKİ KONUОU GAZETECİLER OLDU

A
A
A
ÜNİVERSİTELİLERİN BU SEFERKİ KONUОU GAZETECİLER OLDU

Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bayburt Üniversitesi`nde ``Sosyal Dayanışma ve Dönüşüm Faaliyetleri`` kapsamında gerçekleştirilen Öğrenci Forumu`nun konuğu oldu.
Foruma konuşmacı olarak katılan Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Sadık Yavuz ve Anadolu Ajansı (AA) Muhabiri Fatih Mehmed Özcan, gazetecilik özgeçmişlerini anlatarak başladıkları konuşmalarında gazetecilik mesleği ve etiği, gazetecilik mesleğinin geçmişi, Anadolu basınının durumu, ajans haberciliği, Türkiye`deki haber ajansları konularına değindi.
Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız, konuşmasında gazetecilik etiğine değinerek; teknik olarak haber yazımında tarafsızlık ilkesinin önemli olduğunu, fakat gazetecinin de bir insan olarak, yetiştiği kültür ve hayata bakış açısı gereği tam anlamıyla tarafsız olmasının mümkün olamayacağını savundu. Başkan Yıldız, haber metinlerinde yapılan ifade yanlışlarına da değinerek, medya kuruluşları için yapılan ``yerel`` ve ``ulusal`` ayırımını eleştirdi. Yıldız, yerel basının bu ayrımla ``ulusal basın kuruluşu`` tanımının dışında tutulduğunu öne sürerek, ``ulusal`` yerine ``yaygın`` ifadesinin kullanılmasını önerdi ve bu tür yanlışların zaman içinde düzeleceğine inandıklarını ifade etti. Basın kuruluşlarında eğitimli, kalifiye çalışana ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Yıldız, ``Bugün herkes gazete çıkarıyor, bugün herkes gazeteci!.. Bugün, bir haber metni yazıp bir kare fotoğraf çeken herkes kendisi için ``˜Gazeteci oldum` diyor, ama ``˜gazeteci` olur mu, o tartışılır`` dedi.
Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Sadık Yavuz, ``˜Anadolu Basını`nın geçmişteki durumunu anlatarak, gazetecilik mesleğinin birçok zorluklardan geçtiğini, günümüzde ise artık bu zorlukların hepsinin aşıldığını söyledi.
``Ajans haberciliği``, ``haber ajanslarının işlevi`` ve ``Türkiye`deki haber ajansları`` hakkında bilgi veren Anadolu Ajansı Muhabiri Fatih Mehmed Özcan ise, ``toptancı medya`` olarak tanımlanan haber ajanslarının günümüzde hızlı ve kaliteli haber akışı konusunda çok önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çekti. UNESCO tarafından yapılan ``Haber ajansı`` tanımını aktaran Özcan, konuşmasında şu bilgilere yer verdi: ``Haber ajansları, kitle iletişim araçlarının temel haber kaynakları olduklarından, kuruluşlarından bu yana bunlara haber bulma, haber üretme ve haber ulaştırma görevini üstlenmişlerdir. Çünkü haber ajansları, sahip oldukları olanaklar ve devamlı geliştirdikleri teknolojileri sayesinde haber alma ve yayma işlevlerini öteki kitle iletişim araçlarına oranla daha çabuk yerine getirmektedirler.``
Özcan, son olarak, Türkiye`nin ilk ve tek resmi haber ajansı olan ve Atatürk tarafından kurulan Anadolu Ajansı hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, Türkiye`de faaliyet gösteren haber ajanslarını, yayın hayatına atıldıkları tarihleri de belirterek sıraladı.
Soru ve cevaplarla sona eren forumda üniversitelilerin sorusu üzerine konuşmacılar, bütün zorluklarına rağmen meslek tercihlerinin yine gazetecilikten yana olacağını dile getirerek, gazetecilik mesleğinin büyüsüne kapıldıktan sonra vazgeçilememesinde hemfikir olduklarını ifade etti. Gazetecilik mesleğine olan sevgisini bir benzetmeyle dile getiren AA Muhabiri Özcan, ``Nasıl ki; virüs kapan bir bilgisayar programına ne kadar format atarsanız atın yine aynı programı kullandıysanız, gazetecilik mesleğinin mikrobunu bir kez bile kapsanız yine bu mesleği yapmaya devam edersiniz. Ben de (gazeteciliğin) virüsünü kapsam da yine aynı program olmak isterim`` diye konuştu.
Forumun sonunda kısa bir konuşma yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, gazeteciliğin saygın bir meslek ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirterek, ``Ancak bu görevi yaparken hukukun dışına çıkmamak, gazetecilik mesleği ile bağdaşmayan işlerden imtina etmek gerek. Bugün Türkiye`de cezaevinde bulunan gazetecilerin görevleri dolayısıyla mı yoksa başka suçlardan dolayı mı tutuklu olduklarını iyi tespit etmek gerekir. Bunun cevabını da hukuk verecektir. Dolayısıyla herkesin hukuka güvenmesi ve çıkacak kararlara saygı göstermesi gerekir`` dedi.
Forumun ardından konuk basın mensuplarına üniversiteyi tanıtıcı hediye takdim edildi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çok Amaçlı Salonu`nda düzenlenen foruma Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra Bayburt`ta faaliyet gösteren yerel ve yaygın medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Fenomen çaycı kendi düğününde çay dağıttı Şırnak’ta düğünlerin vazgeçilmezi çaycı Nizam Enç kendi düğününde davetlilere şov yaptı. Çay dağıtma şekliyle sosyal medyada tanınan çaycının düğününe 4 bin davetli katıldı. Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde yaşayan Nizam Enç isimli vatandaş yıllardır bölgede düğün ve taziyelerde binlerce insana tek başına çay dağıtmasıyla biliniyor. Düğün alanlarında koşarak çay dağıtarak geçimini sağlayan vatandaş kendi düğününde mesleğine devam etti. Esmer Enç ile dünya evine giren çaycı Nizam Enç 2 gün iki gece süren düğünde çay dağıtarak gelen davetlilerine şov yaptı. Meşhur çaycı Nizam olarak bilinen vatandaş kısa sürede sosyal medyada ünlü olunca yurt içinden binlerce insan düğününe gelerek takı taktı. Gelin ve damada takılan 500 bin liralık takının yanı sıra ilginç taraf ise damadın gelen misafirlere takım elbiseyle çay dağıtması oldu. Çaycı Nizam Enç düğününe gelen misafirlere teşekkür ederek, ’’Bölgede tanınan biriyim. Herkesin düğününde çay dağıtıyorum bu gün benim düğünüm ben kendi düğünümde de dağıttım. Düğünüme gelen herkese çok teşekkür ederim" dedi. Damadın ağabeyi Ekrem Enç, davetlilere teşekkür ederek, "Yağmurlu bir günde bizleri yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ederim. Yağmur altında halay çektik. Kardeşimize ağabeyleri olarak biz sürekli destek çıktık. Herkes tarafından sevilen biri bu yüzden kalabalık geçti. Kendi düğününde çay dağıtmak istedi ve herkese çay dağıttı" diye konuştu.