POLİTİKA - 16 Aralık 2011 Cuma 14:59

DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER: "TÜRKİYE`DE SAĞLIK SİSTEMİ YENİDEN ORGANİZE EDİLMELİ"

A
A
A
DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER: "TÜRKİYE`DE SAĞLIK SİSTEMİ YENİDEN ORGANİZE EDİLMELİ"

DSP Genel Başkanı Masum Türker, son bir ay içinde kolesterol tedavisiyle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan tartışmaların, sağlık sektörünün neden pahalılaştığını, bunun arkasında nelerin yattığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
DSP Genel Başkanı Türker, parti Genel Merkezi’nde Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Tüm Sağlık-Sen) Genel Başkanı Okay Erözgün ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Erözgen, iş güvencesi korkusu yaşadıklarını belirterek, maaşlarının artırılmasını istediklerini söyledi.
DSP Genel Başkanı Türker ise sağlık sektörünün önemine işaret ederek, devletlerin olmazsa olmaz temel işlevlerinden birisinin sağlık hizmeti olduğunu vurguladı. Türker, "Sağlık, adalet gibi, güvenlik gibi, kamu hizmeti niteliği taşır. Sağlık hizmeti, ister özel sektörde olsun isterse devlette, aynı amaca, yani kamuya, kamunun yararına yönelik bir hizmetidir. Bu nedenle sağlık hizmetinin, herhangi bir tartışmaya mahal vermeden çok ciddi bir şekilde planlanması gerekir. Bu planlama yapılırken, sektörde
hizmet verenlerin hakları, geçimlerini sağlayabilecek düzeyde gelir almaları sağlanmalı, bu konudaki iş gücünün aktif olarak kullanılması zorunludur. Bu sağlandığı takdirde, Türkiye’de hem sağlık hizmeti ucuzlar ve hem de bu hizmet topluma maliyeti daha düşük bir değerle sunacağı için insanlar mutlu olur. Ama ne yazık ki ülkemizde farklılaştırmaya yönelik ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. Bu farklılaştırmada hedeflenen şey, sağlık sektöründe yıllardın çalışanları gözetmek değil, belirli düşüncede olanların
hedeflerini gerçekleştirmektir" diye konuştu.
Sağlık sektörünün yeniden düzenlemesine ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Türker, bunun yapılması halinde maliyetin düşeceğini ifade etti. Türker şunları kaydetti:
"Çünkü bu sektörde sırf bireylerin puan almasına yönelik olarak düzenlenmiş sağlık hizmetinin maliyeti sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmekte, bu da halkın cebinden çıkmaktadır. Bunun önüne geçmenin yolu, planlı bir şekilde ücretsiz sağlık hizmetini devreye sokmaktır. Vatandaş her türlü sağlık hizmetini parasız olarak alabilmelidir. Böyle bir sağlık sistemine ihtiyacımız var. Ancak daha ekstra hizmet almak isteyen varsa, parasını ödeyerek gücüne göre farklı hizmetleri de satın alabilir. Buna bir engel
yok. Devlet bunu planlarsa bütçede tasarruf eder, özellikle gereksiz ilaç harcamaları kendiliğinden düşer."
Son bir ay içinde kolesterol tedavisiyle ilgili olarak kamuoyuna yansıyan tartışmaların, sağlık sektörünün neden pahalılaştığını, bunun arkasında nelerin yattığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Türker, o tartışmaların bilimsel açıdan doğru olup olmadığını yine bilim adamlarının söylemesi gerektiğini bildirdi. Türker şöyle konuştu:
"Ama işe maliyet açısından baktığımız zaman gerçeklerin hiç de iç açıcı nitelikte olmadığını görüyoruz. Ülkemizde sağlık çalışanlarının ihmal edilmiş olması üzüntü vericidir. Çünkü sağlık çalışanlarının sayısı çok fazladır. Bir doktora karşılık daha fazla sayıda hemşire, sağlık memuru, ebe ve diğer destek hizmetlerini yapan işçiler vardır. Bunların haklarının çok ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Hafız öğrenciler finalde yarıştı Kırıkkale’de düzenlenen Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması 1. Bölge Finali’ne katılan hafız öğrenciler, Kur’an-ı Kerim’i en iyi şekilde ezbere okumak için yarıştı. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından İmam Hatip Okulları Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması 1. Bölge Finali, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yapıldı. İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen finale, Kırıkkale, Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’tan 10 lise, 11’de ortaokul öğrencisi katıldı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yarışmaya katılan hafızlar, jüri üyelerince hazırlanan kapalı zarflardaki sorularını çekilişle belirledi. Hafızlar, Kur’an-ı Kerimi en iyi şekilde ezbere okumak için çaba sarf etti. Jüri üyeleri, öğrencileri puanlama sistemine göre değerlendirdi. Lise kategorisinde, Ankara Sincan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Mustafa Salih Avcı birinci, Ankara Çankaya Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hasan Enes Kocabaş ikinci ve Çankırı Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Imran Abdul Samad ise üçüncü oldu. Ortaokul kategorisinde de, Kastamonu Seydiler Seyid Zülfikar Vakfı M. Naim Karaman İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Ali Sarıkaş birinci olurken, Çankırı Merkez Hacı Murad-ı Veli İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Muhammed Emir Kaya ikinci, Ankara Keçiören İmam Buhari Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdulmelik Ünsal’da üçüncülüğü elde etti. İl Milli Eğitim Müdürü Rıza Aydın, programda yaptığı konuşmada, "İmam Hatip Ortaokullarından 11, liselerden de 10 olmak üzere yarışmaya toplamda 21 kişi katıldı. Onlar yarışırken biz de Kur’an-ı Kerim tilavetiyle huzur bulacağız" dedi. Lise kategorisinde bölge birincisi olan Mustafa Salih Avcı, çekişmeli bir yarışın olduğunu belirterek, yarışmaya katılanların kaliteli olduğunu ve başarılarının da devamını diledi. Ortaokul kategorinde birincisi olan Muhammed Ali Sarıkaş ise, "Çorumluyum buraya Kastamonu’yu temsilen geldim. Bugün burada 2.5 yıllık çalışmamın sonucunda bölge birincisi oldum" dedi. Yarışmanın ardından öğrenciler tarafından hazırlanan semazen gösterileri ile "tasavvuf musikisi" konseri yapıldı. Programın son bölümünde de dereceye giren öğrencilere ödüllerini, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Erten ve protokol üyeleri verdi. Final yarışmasında dereceye girerek kategorilerinde birinci olan hafızlar, daha sonraki bir tarihte düzenlenecek Türkiye finali yarışmasına hak kazandı.