YEREL HABERLER - 23 Aralık 2011 Cuma 11:44

2011 YILI AĞAÇLANDIRMA REHABİLİTASYON PROJESİ ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

A
A
A
2011 YILI AĞAÇLANDIRMA REHABİLİTASYON PROJESİ ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Kilis Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan 2011 yılı Rehabilitasyon Projesi Ağaçlandırma Çalışmaları Acar Dağı’nda başlatıldı.
Başlatılan ağaçlandırma çalışmalarına Vali Yusuf Odabaş, Kilis Defterdarı Bayram Yıldız, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Ali Eryılmaz, Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Metin Karakuş, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Orman İşletme Müdürü Köksal Kaya, proje ile ilgili yaptığı konuşmasında, "2011 yılı rehabilitasyon programında olan Acar Dağı’nda 369 hektarlık olan sahada Kilis’te ilk defa ekskavatörle çalışma yapıldı. Ekskavatörle açılan çukurlara 30 bin adet tüplü
fıstıkçamı fidanı ile 2 bin 500 adet servi dikiminin büyük bir bölümü yapıldı. Ayrıca ekskavatörle toprak işlemesi yapılamayan kayalık ve sarp yerlere ise 30 bin adet badem ekimi ve 3 bin adet akasya dikimi yapılarak toplamda 65 bin 500 adet fidan ekim ve dikimi gerçekleştirilecektir. Acar, Topdağı ve civar köylere iş imkanı sağlanmış olup, bunun yanı sıra köylülerimiz arıcılığa teşvik edilerek ekolojik denge korunup sosyal ormancılık yerine getirilmiş olacaktır" dedi.
Proje çalışmaları sırasında ağaç dikimi yapan Vali Yusuf Odabaş, her vatandaşı en az bir fidan dikmeye davet ettiğini belirterek, "Doğadaki canlıların ve insanların daha sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri, hava kirliliğinin önüne geçilmesi, tabii afetlerin ve erozyonun önlenmesi ile sağlıklı bir doğal dengenin oluşması için ağaçlandırmaya gerçek anlamda ihtiyaç duyulmaktadır. Ağaçlandırma çalışmalarımız daha geniş alanlara yayılarak sürecektir" diye konuştu. Acar köyünde yapılan ağaçlandırma
çalışmalarının ardından Seve Barajı yanında çalışmaları yapılan ağaçlandırma alanında inceleme yapan Vali Yusuf Odabaş, Karacaören köyünü ziyaret ederek, vatandaşların sorunlarını dinledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt 3. Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yarıştı Siirt Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya ev hanımları yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya 27 ev hanımı, yöresel yemekler olan "perde pilav", "kitel" ve "dolma" 15 ev hanımı ise yöresel tatlılar olan "aside", "varak keak" ve "imçerket" ile yarıştığı yarışmada birinci, ev hanımı Demet Yüksekli Obay oldu. Programın açılış konuşmasında konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Türk mutfağı etkinliği Siirt ve Siirtliler için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik, şu anda 81 vilayetimizde düzenleniyor. Ancak bu etkinlik bence bizim için anlamlı kılan alanlardan birisi şüphesiz bu etkinliğin düzenlenmesinde fikir annesi olan değerli hanımefendi Cumhurbaşkanlığımızın eşi saygı değer hanımefendi Emine Erdoğan’ın Siirtli olması bizim için anlamlı. Siirt yemekleriyle mutfağıyla Türkiye’mizin gerçekten çok müstesna bir yeri bulunmaktadır. Burada 3’üncüsü düzenlenen Türk mutfağı günleriyle bunun altını bir kez daha çizmiş oluyoruz. Bu vesileyle emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi. Siirt 3. yöresel yemek yarışmasında birinci olan Demet Yüksekli Obay, "Siirt yöresel yemek yarışmasına, yemek tatlı kategorisi olarak katıldım. Yemekte dolma yapmıştık kuru dolma. Tatlıda ise imçerket tatlısı yapmıştık. İkisinde de birinci oldum. Çok mutluyum. Hediyeler ve puanlar için herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Jüri üyesi ve büryan ustası olan Murat Kayaalp ise, "Bugün jüri üyesiydim ve akşamüzeri de yemek yarışması vardı. Birbirinden güzel yemekler vardı. Perde pilav, içli köftemiz ve dolma yemeklerimiz. Biz puanlamaya geçerken inanın ki birbirinden o kadar güzel yemekler yapılmıştı ki, hamaratlı kardeşlerimiz bunları çok güzel yapmışlardı. Puanlamada birbirine yakın puanlama verdik. Hiç kimse birinci gelmedim diye üzülmesi. Neticede bu bir kültür haftasıdır, yemek haftasıdır. O yüzden teselli yani sonuncuya dahi teselli armağanlarımız oluyor. Teşekkür ediyorum" dedi.