YEREL HABERLER - 30 Aralık 2011 Cuma 15:42

KÜÇÜKLER 2011’İ İHA’YA DEĞERLENDİRDİ...

A
A
A
KÜÇÜKLER 2011’İ İHA’YA DEĞERLENDİRDİ...

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 2011 yılının belediyecilik hizmetleri bakımından Erzurum’da oldukça verimli geçtiğini söyledi.
Alt ve üstyapı çalışmalarından sosyal, kültürel ve ticari yatırımlara varıncaya kadar büyük hamlelerin yapıldığı 2011 yılının, Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları ile taçlandırıldığını ifade eden Başkan Küçükler, “2011 yılı Erzurum için hayli uğurlu ve bereketli bir yıl oldu. 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın coşku ve heyecanıyla girilen 2011 yılı, ardından Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım seferberliğine şahitlik etti. Alt ve üstyapı çalışmalarından sosyal, kültürel ve ticari alanlarda birçok atılımı bu yıl içerisinde gerçekleştirdik. Erzurum’da başlayan gelişim ve değişim dönemi, 2011’de büyük bir hız kazandı” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin adaylık başvurusu ve hükümetin garantörlüğüyle Erzurum’a kazandırılan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın kente yepyeni bir vizyon kazandırdığını kaydeden Başkan Küçükler, bu organizasyonla Erzurum’un önünde yeni ufuklar oluşturulduğunu ifade etti.
Küçükler, “2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları, Erzurum’un adını bir marka haline getirdi. Kış oyunları ile tüm dünyanın gözü Erzurum’a çevrildi. Kış oyunları için Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız adaylık başvurusu ve hükümetimizin garantörlüğüyle ilimiz büyük bir sıçrama yaptı. Oyunlara hazırlık sürecinde ilimize yaklaşık 700 milyon liralık fiziki yatırım yapıldı. Bugün Türkiye’nin hiçbir yerinde Curling salonu yokken, Erzurum’da artık bu spor dalında şampiyonalar yapılıyor. Buna ek olarak atlama kulelerimiz oldu, buz hokey salonlarına sahip olduk. Palandöken Kayak Merkezi zaten marka bir değerimizdi, kış oyunları ile birlikte bu gerçek daha da perçinlendi. Erzurum artık bir marka, bir cazibe ve çekim merkezi.” diye konuştu.
2011 YILINA OLDUKÇA HIZLI BİR GİRİŞ YAPTIK…
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 2011’in daha başında çok hızlı bir çıkış yapan Erzurum’da bu kez belediyecilik anlamında yatırım ve hizmet yağmuru yağdırmaya başladıklarının altını çizerek, “Geride bırakmaya hazırlandığımız 2011 yılı gerçekten dolu dolu geçti. Önceki yıllardan devam eden çalışmalara ivme kazandırılırken, Erzurum’a yeni değerler kazandırıldı. Yatırım temelleri attık, yeni yatırım projelerini planladık.” dedi.
Başkan Küçükler, “Kış oyunlarının ardından çalışma sezonuna açılışlarla girdik. Gençlik Merkezimiz, Şükrüpaşa Semt Garajımız, bahar aylarıyla birlikte hizmete sunduğumuz önemli yatırımlarımızdandı. Semt garajımızla ilçelere yönelik olarak yürütülen ulaşım hizmetlerine yepyeni bir çehre kazandırdık. Son derece modern bir tesisle ulaşımı kontrol altına aldık. Semt garajımız birçok şehrin terminalinden hem hizmet kalitesi, hem de fiziki anlamda yüksek değere sahip. Gençlik Merkezimiz sayesinde de yüzlerce gencimiz kahve köşelerinden kurtarıldı. Her birine güzel sanatlar alanında eğitimler veriyoruz, yanı sıra mesleki donanım kazandırıyoruz” şeklinde konuştu.
İLKBAHARI AÇILIŞLARLA, YAZ SEZONUNU HUMMALI ÇALIŞMALARLA GEÇİRDİK…
İlkbaharda hizmete sunulan bu yatırımların ardından yaz sezonuna hızlı bir giriş yaptıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Fen İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekiplerinin dört bir yandan Erzurum’da çalışma yaptıklarını belirtti. Asfalt çalışmalarından kaldırımlar, ağaçlandırmadan peyzaj ve çevre düzenlemelerine varıncaya kadar birçok alanda çalışmalar yaptık. Şehir merkezinde bizim sorumluluğumuzda bulunan ana arterleri modifiye asfaltla kaplarken, yaya kaldırımlarını ise andezitle döşedik. Hizmete bir süre önce soktuğumuz Dadaşkent-Yıldızkent bağlantı yolumuza yüksek kalite standartlarına asfalt döktük. Merkez ilçelerimizdeki sorumluluk bölgelerimizi de unutmadık. Alparslan Türkeş Bulvarı, Dadaşkent’teki Milli Egemenlik Caddesi, 2011 yıl içerisinde çehresi değişen ana arterler oldu. Bölgemizdeki ilk görme engelli yürüme parkuru projesini Alparslan Türkeş Bulvarı’nda uyguluyoruz. Bu gibi önemli çalışmalara ek olarak, ekiplerimiz rutin belediyecilik hizmetleri için yaz boyunca seferber oldular” dedi.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN PROJELER İÇİN YAZ SEZONUNU DEĞERLENDİRDİK
Büyükşehir Belediyesi’nin, yaz sezonunda alt ve üstyapı çalışmalarına ek olarak Erzurum için hayati önem taşıyan projeler için de düğmeye bastığını dile getiren Başkan Küçükler, Üç Kümbetler civarı ve Palandöken (Gavurboğan) Caddesi’ndeki kamulaştırma çalışmalarının, kentsel dönüşüm noktasında atılan önemli adımlardan birisi olduğunu belirtti.
Küçükler, “Kamulaştırma çalışmalarına geçtiğimiz yıllarda başladığımız Mal Meydanı’nda 2011 yılında çok hızlı bir dönüşüm süreci yaşandı. Burada yüzlerce gecekonduyu yıktık, bu projenin bize maliyeti 40 milyon lirayı buldu. Bu bölgede TOKİ ile ortaklaşa yeni konutlar inşa edecek ve burasını Erzurum’un en modern yerleşim birimlerinden birisi haline getireceğiz. Bu projeye ek olarak Palandöken Caddesi’nde 55 dönümlük alanda kamulaştırma çalışması yaptık. Hak sahiplerine yine belediyemizin kendi öz kaynaklarıyla tam 16 milyon lira kamulaştırma bedeli ödedik. Burada ikinci etap için düğmeye bastık ve sezon kapanıncaya kadar da yıkım çalışmalarını sürdürdük. 2011 yaz sezonunda yılların hayalini de gerçeğe dönüştürdük. Şehitler ve dağ Mahallesi’ndeki gecekonduların yıkımına yönelik olarak senelerden beri verilmiş sözler vardı. Biz göreve gelirken bu bölgelere mutlaka el atacağımız taahhüdünde bulunmuştuk. Bu vaadimizi de yerine getiriyoruz. Şehitler Mahallesi’nde sosyal konut üretimi için de 2011’de düğmeye bastık. Bu bölgede 4 blok halinde tam 128 konut üreteceğiz. Konutlar tamamlanınca da, mahalledeki hak sahipleriyle görüşecek ve çok geniş kapsamlı kamulaştırmalara başlayacağız. Yine bu yıl içerisinde Yenişehir’deki İmar İskan bloklarının yıkımına başladık. Depreme dayanıksız olan bu binaların yerinde oldukça modern konutlar inşa edilecek. Yeni sezon başlangıcıyla birlikte inşaat çalışmaları başlayacak.” şeklinde konuştu.
TİCARİ YATIRIMLARA ÖNCELİK VERDİK…
Erzurum’da 2011 yılında ticari yatırım noktasında da çalışmalar yapıldığını belirten Başkan Küçükler, “Yıllardan beri kamu adına tek bir çivinin dahi çakılmadığı Mahallebaşı’nda Modern Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı’nın temelini attık ve inşaatını yüzde 75 oranında tamamladık. Allah kısmet ederse 2012 yılının ortasında bu kompleksimizi de hizmete sunmuş olacağız. Çarşımızda süt ve yağ imalatçılarının yanı sıra, eğitim hizmetlerine elverişli fiziki ortamlar da bulunacak. Böylece Mahallebaşı’na hem ticari bir canlılık, hem de sosyal ve kültürel anlamda hareketlilik kazandırmış olacağız” dedi.
Erzurum’daki ticari yatırımlara Kamyon-Tır Parkı ve Nakliyeciler Sitesi ile Hurdacılar Sitesi7ni de eklediklerini belirten Küçükler, “2011 yılı içerisinde Kamyon-Tır Parkı ve Nakliyeciler Sitesi’ni tamamladık, inşallah önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Buna ek olarak Hurdacılar Sitesi’nin temelini attık ve inşaatını büyük ölçüde tamamladık. Sebze halinin bulunduğu Ilıca yolu üzerinde şekillendirdiğimiz bu ticari kompleksler, şehrin muhtelif yerlerinde dağınık halde bulunan iş kollarını tek bir çatı altında toplamış olacak. Yine bu yıl projelendirdiğimiz yatırımlar içerisinde Mahrukatçılar Sitesi de var. Onun yapımını da, 2012 yılında başlatacağız” diye konuştu.
İKİZ KULELER, ŞEHİR OTELİ VE EĞLENCE MERKEZİ…
2011 yılında Erzurum için müjde niteliği taşıyan bir başka yatırım projesine ise, İkiz Kuleler’le imza attıklarını ifade eden Başkan Küçükler, “Bu yatırımımız, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları tesislerinden sonra Erzurum’a yönelik olarak yapılmış en büyük ikinci yatırım olacak. Toplam maliyeti 350 milyon liralık bu yatırım sayesinde Erzurum’un çehresi değişecek. Mevcut Erzurum otogarının bulunduğu bölgede 25’er katlı İkiz Kuleler, yanı sıra şehir oteli ve eğlence merkezi yapılacak. MNG Holding tarafından Erzurum’a kazandırılacak olan bu yatırımın bir ayağı da, şehirlerarası otobüs terminali olacak. Önce otobüs terminalini inşa edecek, seyahat acentelerini yeni otogara taşıdıktan sonra mevcut otogarı yıkacak ve yerinde ikiz kulelerin inşasına başlayacağız” diye konuştu.
Söz konusu yatırımın bir parçası olan Yeni Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde yapım çalışmalarına başladıkları bilgisini veren Küçükler, “Kuzey Çevre Yolu üzerinde çalışmalara başladık. Otogar inşaatımızı temel aşamasına getirdik. 120 gün gibi kısa bir sürede 10 milyon lira değerindeki bu yatırımı tamamlamış ve Erzurum’un hizmetine sunmuş olacağız.” dedi.
ATIK SU ARITMA TESİSİ İHALE SÜRECİ BAŞLADI, NİSAN’DA KOLLAR SIVANIYOR
Erzurum’da eksikliği hissedilen önemli bir altyapı yatırımının ise, Atık Su Arıtma Tesisi olduğunun altını çizen Başkan Küçükler, bu yönde hazırladıkları projeyle aynı zamanda şehir içme suyu şebekesinin de baştan sona değiştirileceğini kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Bu projeyle Erzurum’a hem Atık Su Arıtma Tesisi kazandırmış olacağız, hem de şehir içme suyu şebekesini baştan sona yenilemiş olacağız. Projemizin maliyeti toplam 64 milyon Euro’ya tekabül ediyor. Projemizi bu yıl içerisinde ihaleye çıkardık, yerli ve yabancı yüklenicilerden büyük ilgi gördük. Dünya Bankası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hibe kaynaklarıyla hayata geçirilecek olan bu proje için her şey hazır durumda. Atık Su Arıtma Tesisi’nin inşaatına Allah kısmet ederse 15 Nisan 2012 tarihi itibariyle başlayacağız. Yine bu projenin bir parçası olan şehir şebekesi yenileme çalışması için de, 2012 yılı içinde tüm hazırlıkları tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu.
Başkan Küçükler, Erzurum’da kaynak sularının değerlendirilmesi noktasında da önemli adımlar attıklarını belirterek, şehrin neredeyse dört bir yanında sokak çeşmeleri ihdas ettiklerini dile getirdi. Küçükler, Cennet Çeşmesi’nin suyunun Hilalkent’e kadar ulaştırıldığını anımsatarak, ‘su şehri’ olarak adlandırılan Erzurum’da, çeşme kültürünü yaygılaştırmaya devam edeceklerini söyledi.
ERZURUM’DA SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞANTIYA AYRI BİR RENK KAZANDIRDIK
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’da bu yıl Ramazan ayının da dolu dolu geçirildiğini belirtti. Küçükler, trafiğe kapatılarak yepyeni bir görsel güzellik kazandırılan Taşmağazalar’da Ramazan boyunca iftar çadırları kurduklarını hatırlatarak, “Ramazan ayı boyunca bu çarşımızda yaklaşık 50 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuldu. Yine Erzurum’da bir ilke imza atarak, Ramazan ayının son haftasında Mahallebaşı’nda iftar sofraları kurduk, Ramazan akşamlarına kültürel zenginlik kazandırdık, programlar düzenledik, konserler organize ettik. Halkımızla iç içe olduk, esnaf gezileri yaptık, ev toplantıları gerçekleştirdik. Erzurum’a sığının Afganlı mültecileri Ramazan ayında da unutmadık. Vatandaşlarımıza yönelik olarak yaptığımız yardımlara onları da dahil ettik. Çocuklarına Türkçe okuma ve yazmayı öğrettik, gençlerine kurslarımızda mesleki eğitimler verdik. 2011 yılı içerisinde İran’ın Tebriz kentiyle kardeş şehir protokolü imzaladık. Şu anda bile iki şehir arasında karşılıklı temaslar gerçekleştiriliyor. Tebriz kentinde Erzurum çarşısı, Erzurum’da da Tebriz çarşısı oluşturacağız. Karşılıklı kültür alışverişinde bulunacağız” dedi.
OLİMPİYAT PARKI ERZURUM’UN GÜLEN YÜZÜ OLACAK…
Erzurum’da mesire alanları, eğlence dinlence merkezleri oluşturma noktasında da önemli adımlar attıklarını söyleyen Başkan Küçükler, “Eski fuar alanında Olimpiyat Parkı adını verdiğimiz eğlence dinlence merkezi oluşturuyoruz. İhalesini bu yıl içerisinde yaptık ve hemen ardından çalışmalara başladık. Bu bölgede hayvanat bahçesinden lunaparka, eğlence amaçlı sosyal donatılardan haralara varıncaya kadar halkımıza birçok hizmet alternatifi sunulacak. Yine Numune Hastanesi’nin yerinde hayata geçireceğimiz bir projeyle şehir merkezine rahat bir nefes aldıracağız. Hastane binasının yıkımı bu yıl tamamlandı, burada engelli yaşam alanı oluşturacağız ve altındaki otoparkıyla Erzurum’un hizmetine sunacağız.” dedi.
Şehrin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkarılması noktasında yürütülen bir başka çalışmanın ise, Kültür Yolu Projesi olduğunu anlatan Küçükler, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilecek olan projeyle Erzurum Kalesi etrafının açılacağını, burada Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve Üç Kümbetler’in iç içe bulunduğu büyük bir kent meydanı oluşturacağını kaydetti. 2011 yılında bu proje bağlamında önemli mesafeler alındığını dile getiren Küçükler, 2012 yılında da, bu projeyle ilgili olarak çalışmaların devam edeceğini söyledi.
2012 YILINDA HAYATA GEÇİRİLECEK OLAN PROJELER…
Başkan Küçükler, 2012 yılında Erzurum’da hayata geçirilecek olan belediye yatırımları hakkında bilgiler de verdi. Küçükler, söz konusu yatırımları ise, şöyle sıraladı: “2012 yılında Erzurum’a yine birçok yatırım kazandıracağız. Aziziye Çok Katlı Otopark, Kayakyolu Spor Kompleksi, Mahrukatçılar Sitesi, Semt Pazarları, Müzik Folklor ve Engelli Eğitim Merkezi, Ulaşım Sevk ve İdare Merkezi, Modern Et Entegre Tesisi, Kongre, Fuar ve Kültür Merkezi, Et ve Balık Kurumu’nun bulunduğu bölgede Dadarium konut projesi, Pirali Baba Çevre Düzenlemesi Projesi, çat Yolu’nda hayata geçireceğimiz Mevlana Vadisi Projesi.”
“ERZURUM’UN POTANSİYELLERİNİN FARKINDALIĞIYLA HAREKET EDİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’un marka kent vizyonuna ilişkin olarak ise, şunları sıraladı: “Erzurum, Türkiye’de en yüksekte kurulmuş en büyük kent olmasının yanında, Orta ve Kuzey Amerika, Orta ve Kuzey Afrika ile Avrupa ve Asya’nın da en yüksekte kurulu şehri. Rakımı itibariyle spor turizmi açısından oldukça elverişli. Sporcuların kamp yapabilecekleri en ideal rakım değeri bin 950 metre iken, Erzurum’da rakım ideal değerin bile üzerinde bulunuyor. İklimi ve klimatize özelliği sayesinde özellikle yaz mevsimlerinde Ege ve Akdeniz bölgelerinin çekim merkezi olan Erzurum, yayla turizmi başta olmak üzere doğa sporları için oldukça uygun serinlikte ve fiziki güzellikler taşıyor. Erzurum, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki kar kalınlığı, kar kalitesi, pistlerin sahip olduğu doğal nitelikleriyle dünyanın sayılı kayak merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk ve Avrupa’nın da en yüksek atlama kulelerine sahip oluşuyla, kış sporları alanında eşsiz imkanları barındıran kentimiz, sahip olduğu tam teşekküllü kamu ve özel hastaneleriyle bölgenin de sağlık merkezi durumunda. Ekilebilir tarım arazilerinin büyüklüğü, küçük ve büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önde gelen tarım ve hayvancılık kentlerinden birisi olmakla birlikte tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli bir potansiyele de sahip. Tarihi camileri başta olmak üzere, bazı ilçelerindeki kilise ve manastırlarıyla da, inanç turizminin gözde merkezlerinden birisi olan Erzurum, jeotermal kaynaklarıyla, termal turizmi için de sayılı bir adres olma özelliği taşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu potansiyellerin farkındayız; yol haritamızı, proje ve yatırım planlarımızı da, işte bu yol haritasına göre oluşturuyoruz”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır DTSO Başkanı Kaya: "2026’da en büyük beklenti kredi faiz oranlarının düşmesi ve krediye erişimin kolaylaşması" Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, 2025 yılının hem ticaret hem de imalat ve sanayi sektörü açısından istedikleri düzeyde geçmediğini ifade ederek, 2026’ya yönelik en büyük beklentilerinin kredi faiz oranlarının düşmesi ve krediye erişimin kolaylaşması olduğunu belirtti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, 2025 yılını değerlendirdi. Kaya, "Doğrusu 2025 yılı, hem ticaret hem de imalat ve sanayi sektörü açısından istediğimiz düzeyde geçti diyemeyiz. Bu süreci olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri, banka faiz oranlarının oldukça yüksek olmasıdır. Yüksek faiz oranları, işletmelerin büyümesini neredeyse imkansız hale getirmiştir. Burada iki durumu birlikte değerlendirmek gerekir. Birincisi, kredi kullanmış olan işletmeler, faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle büyüme hedeflerinden vazgeçerek kredilerini kapatma yoluna gitmişlerdir. Bu durum, işletmelerin öz kaynaklarını nakde çevirmelerine ve dolayısıyla faaliyetlerini yavaşlatmalarına, hatta durma noktasına getirmelerine neden olmuştur. İkinci olarak ise büyümeyi hedefleyen işletmelerin, yalnızca öz kaynaklarıyla büyümelerinin mümkün olmaması ve krediye erişimde yaşanan zorluklar öne çıkmaktadır. Krediye ulaşabilen işletmeler ise yüksek faiz oranları ve düşük karlılık nedeniyle bu yoldan vazgeçmiş, bu da büyümeyi engellemiştir. Bu sürecin sonucu olarak özellikle istihdam kaybı yaşanmıştır. Diyarbakır için istihdam açısından büyük önem taşıyan, yoğun bir sektör olan hazır giyim ve tekstil sektöründe yaklaşık yüzde 30’a varan istihdam kaybı meydana gelmiştir. Bununla birlikte yalnızca istihdam değil, işletmelerin yaklaşık yüzde 30’unun faaliyetlerini durdurması gibi ciddi sonuçlar da ortaya çıkmıştır" dedi. 2026’da beklenti kredi faiz oranlarının düşmesi ve krediye kolay erişim 2026 yılına yönelik en büyük beklentilerinin kredi faiz oranlarının düşmesi ve krediye erişimin kolaylaşması olduğunu ifade eden Kaya, şu ifadeleri kullandı: "Kredi oranlarının düşmesi, bölgede sektörlerin hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır. İlimizin sanayi altyapısı bu açıdan güçlüdür. Her türlü sanayi ürününü üretebilecek kapasitemiz, alanlarımız, altyapımız, beşeri sermayemiz ve genç nüfusumuz bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliklerinden biri, komşularıyla yaptıkları ticaretin yüksekliğidir. Barış süreci de tam olarak bunu etkileyecek bir unsurdur. Türkiye’nin güney komşularıyla yakalayacağı bir barış ortamı, en fazla sınır ve komşu illerin ticaretini ve ekonomisini olumlu yönde etkileyecektir. İhracat rakamlarına baktığımızda Irak’ın bu anlamda önemli bir örnek olduğunu görüyoruz. Irak, en çok ticaret yaptığımız ülkeler arasında hızla üst sıralara çıkmıştır. Aynı süreci Suriye için de yakalayabiliriz. Suriye’nin yeniden imarı ve kalkınmasında itici güç Türkiye, özellikle de bölge illeri olacaktır. Bu nedenle barış sürecinin en olumlu etkileyeceği alan ekonomidir. Bu süreç, hem Türkiye hem de güney komşularımız için önemli bir kalkınma modeli oluşturacaktır." 2026 yılı özellikle tüccarların, sanayicilerin ve imalatçıların arzu ettiği performansın yakalandığı bir yıl olmasını dileyen Kaya, "Barış sürecinin gelişmesi ve güney komşularımızla ilişkilerin güçlenmesi, hem ekonomimizin gelişmesine hem de yaşam kalitemizin artmasına katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle hem üyelerimizin hem de halkımızın yeni yıla barış, huzur ve mutluluk içinde girmesini temenni ediyorum" diye konuştu.
Gaziantep Baba-oğul kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor Gaziantep’te kalaycılık mesleğinin son temsilcilerinden Ömer Çetinkaya, oğlu Halil İbrahim Çetinkaya ile birlikte mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Kentte yaşayan 59 yaşındaki Ömer Çetinkaya, son yıllarda az sayıda ustanın ayakta tutmaya çalıştığı kalaycılık mesleğini 23 yaşındaki oğlu Halil İbrahim Çetinkaya ile birlikte sürdürüyor. Çelik mutfak eşyalarının kullanımının yaygınlaşması ve teknolojik yenilikler karşısında çok az kişinin yaptığı meslekler arasında yer alan kalaycılığa çocuk yaşında 45 yıl önce Şahinbey ilçesindeki tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda çırak olarak adım atan Ömer Çetinkaya, kalfalık ve ustalık sürecinin ardından kendi iş yerini açtı. Mesleğini oğlu Halil İbrahim Çetinkaya’ya öğreten Ömer Çetinkaya, oğlu ile birlikte kale altındaki iş yerinde mesleğini yaşatmaya çalışıyor. İlkokul öğrencisi olduğu dönemden bu yana babasına destek olan ve okuldan arta kalan zamanlarda da iş yerinde çıraklık yapan Halil İbrahim Çetinkaya, babasından mesleğin tüm inceliklerini öğrendi. Oğluna mesleği yaşatmaları için nasihatler veren ve aynı zamanda da mesleği her yönüyle uygulamalı olarak öğreten Çetinkaya, oğlu ile birlikte müşterilerden gelen bakır eşyaları kalaylıyor. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerini yaşatmaya çalışan baba-oğul, birlikte hem ekmek paralarını kazanıyor hem de mesleklerini ayakta tutup gelecek nesillere aktarmanın mücadelesini veriyor. Yıllardır aynı çatı altında omuz omuza ocak başında bakır eşyaları kalaylayan baba-oğul, mesleklerini geleceğe taşımak için adeta bir köprü görevi görüyor. 45 yıldır mesleğini severek yapan Çetinkaya, çocuğuna adeta miras olarak bıraktığı mesleğini 15 yıldır oğluyla beraber devam ettiriyor. Mesleğinde çırak bulamazken oğluyla aynı işi yapıyor olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Ömer Çetinkaya, başkalarının çocuklarına miras olarak para bıraktığı bir devirde kendisinin oğluna meslek bıraktığını söyledi. 45 yıl önce kendi iş yerini açtığı mesleğe aralıksız devam ettiğini belirten Ömer Çetinkaya, "1980’de bu mesleğe başladım. Bu meslekte çok değerli bir ustam vardı, mesleğimi ustamdan öğrendim. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın. Ustamın benim üzerimde büyük emeği var. Mesleğimiz kalaycılık ve bakır eşyaları kalaylıyoruz. Meslekte 40-45 yıl geride kaldı. İlkokulu bitirdim, 1980 yılında başladığım mesleğimi yıllardır severek yapıyorum. 1980 yılından beri Allah’a çok şükür başka bir meslek yapmadım. Bu meslekte bir çırağın yetişmesi için 15-20 yıl geçmesi lazım. Eleman sıkıntısı olduğundan dolayı ben de oğlumu getiriyordum. Yıllardan beri oğlumla beri beraber çalışıp mesleğimize devam ediyoruz" dedi. Babasının yetiştirdiği Halil İbrahim Çetinkaya da ilkokul öğrencisi olduğu dönemden beri babasının yanında çalıştığını belirterek, "Ben 8-9 yaşından beri bu meslekteyim. Okuldan sonra gelir babamın yanında çalışırdım. Tatillerde babamın yanında çalışırdım. Mesleği babamdan öğrendim. Babamın bana öğrettiği mesleği devam ettiriyorum. Eleman yoktu. Bende babamı yalnız bırakmak istemedim. Liseye kadar okudum. Lisedeyken okulu bıraktım. Babamla birlikte mesleğimize devam ediyoruz. Çok şükür bir ekmeğimizi yiyoruz. Kalay yapıyoruz. Çaydanlık, sürahi ve eski bakırları kalaylıyoruz. Baba mesleğini yapmak güzel. Babama yardımcı olduğum için çok mutluyum. Babamla birlikte güzel bir şekilde çalışıyoruz. Mesleğimiz çok güzel" diye konuştu.
Eskişehir Huzurevinde kalan yaşlılar için etkinlik Eskişehir’deki Fethi Yılmaz Sezer Huzurevi’nde kalan yaşlı bireylerin keyifli vakit geçirebilmeleri adına bir etkinlik düzenlendi. Odunpazarı ilçesi Orhangazi Mahallesi’nde bulunan Fethi Yılmaz Sezer Huzurevi’nde kalan yaşlı bireyler için etkinlik düzenlendi, Huzurevi sakinlerinin keyifli vakit geçirebilmesi adına düzenlenen program kapsamında sanatçı Yaşar Aydın huzurevinde sahne aldı. Söylenen şarkılar esliğinde dans edip vakit geçiren yaşlı bireyler bir yandan sosyalleşirken bir yandan ise stres attı. Ayrıca etkinliğe Orhangazi Mahalle Muhtarı Hüseyin Erdemir ve mahalle sakinleri de katılım gösterdi. "İnşallah bunun devamı gelir" Orhangazi Mahalle Muhtarı Hüseyin Erdemir etkinlikle ilgili şunları söyledi: "Yaşlı Çınarlarımız da burada sevinçlidir. Hepsi güzel, vakti güzel seviniyorlar. İnşallah bunun devamı gelir." "Her ay bir mahallemizi buraya getireceğiz" Sanatçı Yaşar Aydın, "İlk programımızda demiştik ki Orhan Gazi mahallemizin sakinleri, muhtarımız bugün Fethi Yılmaz Sezer Huzurevi bütün Huzurevleri bir yerde toplandı efendim. Çok da güzel bir bina oldu. Her şeyiyle mükemmel. Her ay bir mahallemizi buraya getireceğiz. Derneklerimiz, sivil toplum kuruluşları, organizedeki büyük fabrika sahiplerimiz ve çalışanları, ilçelerimiz, büyük köylerimiz örnek veriyorum; Ayvalı, Bardakçı, Cevizi gibi köylerimiz de buraya otobüslerle getirip bu güzel insanlarla buluşturacağız" dedi.
Erzurum ER-VAK Başkanı Güzel; "Sarıkamış Harekâtı yüce Türk milletinin hafızasında hüzünlü bir sayfadır" Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel, Sarıkamış Harekatı’nın 111. yıl dönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada Türk tarihinin en trajik sahnelerinin yaşandığı bu savaş sırasında, beyaz karları kefenleri yapan Allahuekber şehitlerini unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını ifade etti. Güzel, çok uzun yıllar ülke gündeminden uzak tutulan ve karlar altında saklı kalan Allahuekber Şehitlerini 2003 yılında yaptıkları "Allahuekber şehitleri torunlarıyla buluşuyor" etkinliği ile gündeme taşıdıklarını ve uzun yıllar konunun takipçileri olduklarını belirterek ER-VAK’ın bu konuda büyük bir tarihi sorumluluğu yerine getirmenin haklı gururunu yaşadığını ifade etti. Sarıkamış Harekatı anma proğramlarıyla ilgili açıklamalarda da bulununan Güzel, tarihin seyri ve gerçekliği içerisinde bu proğramların yapılması gerektiğine dikkat çekerek Sarıkamış’ın o tarihlerde düşman işgalinde olduğınu, harekatın Erzurum’da planlandığını ve başlatıldığını, 3.Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa’nın mezarının Erzurum’da bulunduğunu hatırlatarak anma merasimlernin Kars Kapı Şehitliğin’den başlatılmasını arzu ettiklerini söyledi. Güzel onbinlerce Mehmetçiğin, toprağı vatan yapmak uğruna soğuğa, tifüse ve Ruslara karşı vermiş olduğu ve sonu hüzünle biten şanlı mücadelenin yıl dönümünde Allahuekber ve Soğanlı dağlarında bir hilal uğruna canlarını veren şühedayı saygı, rahmet ve minnetle andıklarını ifade etti.