EĞİTİM - 07 Nisan 2018 Cumartesi 14:53

Erzincan Üniversitesi’nde robotlar yarıştı

A
A
A
Erzincan Üniversitesi’nde robotlar yarıştı

Erzincan Üniversitesi Robot Teknolojiler ve Kullanım Kulübü tarafından "ROTEK Roboteam Robot Yarışları" geniş katılım ile yapıldı.

Erzincan Üniversitesi Robot Teknolojiler ve Kullanım Kulübü tarafından "ROTEK Roboteam Robot Yarışları" geniş katılım ile yapıldı.


Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü tarafından organize edilen etkinlikte 300 robot yarıştı.


Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap kongre ve kültür Merkezinde düzenlenen yarışmaların açılış programına Erzincan Valisi Ali Arslantaş, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Aksoylu, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, öğretim görevlileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Programda ilk olarak Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşınım okunmasının ardından Erzincan Ünivesitesi Güzel Sanatlar Eğitim bölümü, müzik eğitimi çok sesli korusunun sahne alması ile devam eti.


Programda açılış konuşması yapan Erzincan Üniversitesi Robot Teknolojiler ve Kullanım Kulübü Kurucusu Öğretim Görevlisi Önder Yıldırım, kulübün kurulması amacı hakkında bilgiler verdi.


Yıldırım açıklamasında; “2015 yılında kurulan kulübümüzü amacı, teknolojik gelişmeleri ve robot bilimini tanıtmak, sevdirmek ve bilim ve teknolojinin imkanlarını daha da ileriye taşıyarak bireyler yetiştirmektir. Bu şekilde ülkemizin ihtiyacı olan yüksek teknolojinin gelişimine küçükte olsa bir katkı sağlayabiliyorsak bu bizi mutlu edecektir. Askeri ve sivil alanında kullanılan ve genellikle ithal edilen teknolojilerin ülkemizde üretilmesi için gençlerimizin bu gibi etkinliklere katılmasını ufuklara açacağını ve vizyonlarını geliştireceği düşüncesi ile bu yarışmayı düzenledik. Yarışmamıza Türkiye’mizin farklı illerinden katılım oldu” dedi.


Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ise açıklamasında; “Bazı fırsatlar var ki onlar kaçırılınca çok şeyi kaybediyorsunuz. Bu güne kadar birçok fırsatı ülkemiz kaçırmıştır. Ama bir sonraki fırsat için emek ve gayret sarf etmiştir. Günümüzde çok konuşulan bir şey endüstri 4. Bu endüstri 4 devrimini biz kaçırmamalıyız. Endüstri 1 devriminde sanayide buharın kullanılması üstünlük sağlamıştır, daha sonra yine sanayide elektrik kullanılmıştır. Bu devrimleri biz çok geç yakaladık. Daha sonra 3. Endüstri devrimi de bilgi kullanıldı, elektronikleşme ortaya çıktı burada da geri kaldık. Bunları yakalayamadığımız ah vah ederek konuştuk. Şimdi diyoruz ki endüstri 4’de geri kalmayalım. Bilgi ve elektroniğin daha bir arada kullanıldığı robot teknolojisinin farklı sistemleri birlikte çalıştıran bir teknolojiyi yakalayalım. Onun içinde biz var olalım istiyoruz. Bununla ilgili çeşitli çalışmaları görmekten memnuniyet duyuyoruz. Dün üniversitemizin önderliğinde Avustralya Ankara Büyükelçiliğinin de kısmi destekleri ile benzer bir aktivite gerçekleştirdik. Logolarla değişik sanayi ürünleri, hayatımızı kolaylaştıran teknolojileri öğrencilerin geliştirmesini ve bizzat çalıştırmasını sağlayan bir aktiviteydi. 4 okulda bu gerçekleştirildi, ben oradaki çalışmaların hepsini gezerek gördüm, daha küçük yaştaki çocuklar günlük hayatta kullandıkları cihazların nasıl yapıldığını bizzat yaparak görmüş oldular. Biz bu teknolojileri bu yaşa gelene kadar hep hayal boyu gördük. 8-9-10 yaşındaki çocuklar bu teknolojileri bizzat dokunarak bunu yapabiliyor ve bundan daha farklı şeyler yapılabileceğini söylüyorlar. Bu bahsettiğim sanayi 4 devrimi için çok önemli bir adımdır” diye konuştu.


Teknolojinin öneminden bahseden Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise açıklamasında; “Robot ve teknoloji bilincinin ülkemizin teminatı çocuklarımızda ve gençlerimizde oluşması ve milli teknolojilerimizde üretimde çocuklarımızın ve gençlerimizin kültür kazanmasını sağlamak amacıyla ile düzenlenen bu yarışmanın şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum, düzenleyenleri ayrı ayrı tebrik ediyorum. İnternetin ve mobil bilgisayarların ortaya çıkması ile beraber günümüzde özellikle ileri teknoloji ürünlerinin üretimi sürecine yavaş yavaş değişmeye başladı. Akıllı cihaz uygulamaları ile artık insanların yaşamlarını paylaştıran teknolojik ürünler dünya genelinde büyük rağbet görüyor. Uzmanlar endüstri 4 sıfır devrimi yani 4’üncü sanayi devrimini yakın zamanda robotların yaşamın her alanında olacağını belirtiyor. Ülkemiz bu anlamda eskinden olduğu gibi sadece dünyada ki gelişmeleri izleyen, bu ürünlerin sadece tüketicisi olma noktasında değil artık. Özellikle son 15 yıldır eğitimde yapılan yenilikler, AR-GE ve inovasyon eğitimleri ve çalışmaları bizleri hamdolsun tüketimden üretim noktasına taşıdı. Özellikle askeri alanda ve sanayi alanında yerli üretimde sadece üretimde kullanılmayan birçok ülkede satılan ürünlerin patentine sahibiz. Aselsan çalışmalarının ürettikleri bugün dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen fuarlarda yoğun ilgi görüyor. Yine TÜBİTAK’ın uzun yılladır düzenlediği ama çok rağbet görmeyen yarışmaları günümüzde özellikle ortaöğretim çağında ki öğrencilerimizin ve eğitimcilerimizin yoğun katılımları ile düzenleniyor. Bizimde gayretlerimiz özellikle Erzincan’da geçmiş yıllarda kıyaslanmayacak büyük başarılara imza attık projelerimizle. Tabi bizim burada temel amacımız öğrencilerimizin hayat kurmasını düşünmesini üretmenin verdiği hazzı yaşamasına zemin hazırlamaktı” diye konuştu.


Yapılan konuşmaların ardından yarışmalara katkı verenlere Vali Arslantaş tarafından plaketleri verildi. Son olarak 1’inci Rotek Roboteam’18 Robot yarışmasında sergilenen projeler katılımcılar tarafından gezilerek bilgiler alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Adalet Bakanı Tunç, çocuklarla birlikte tezahürat yaptı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da AK Partili belediye başkanlarını ziyaretti. Bakan Tunç, kendisini karşılayan sporcu çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaptı. Bakan Tunç’a futbolcu olmak istediklerini söyleyen çocuklardan bazıları Kerem Aktürkoğlu, bazısı da irfan Can gibi futbolcu olmak istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulus ilçesini ziyaretinin ardından önce Abdipaşa beldesine ardından Kumluca beldesine geçti. Tunç, Abdipaşa Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yaşar Dönmez ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt’u makamında ziyaret etti. Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini tebrik eden Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla da tek tek tokalaşarak, destekleri nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra ise Kozcağız beldesine geçen Yılmaz Tunç, burada meşalelerle karşılandı. Tunç, kendisini karşılamaya gelen Kozcağız Belediyespor Futbol Okulu oyuncuları ile de bir süre sohbet etti. Çocuklarla sohbet eden Tunç, sporculara taleplerini sordu. Bakan Tunç’un, "Neye ihtiyacınız var" sorusuna ise bir çocuk ise "Her şeye" cevabını verdi. Bu cevap Bakan Tunç’u, beraberindekileri güldürdü. Bakan Tunç, çocuklara yapmak istedikleri meslekleri de sordu. Bakan’ın, "Futbolcu olmak isteyen var mı" sorusuna ise tüm çocuklar el kaldırdı. Bir çocuk, "Kerem Aktürkoğlu gibi olacağım", başka bir çocuk da ’’Ben de İrfan Can" dedi. Zonguldakspor’un lisanslı futbolcusu olan bir çocuğu örnek gösteren Bakan Tunç, "Olmaz, öncelikle okulunuzu bitirmelisiniz. Okulu bitirip meslek sahibi olmak lazım, ayrıca sporcu da olursunuz" şeklinde konuştu. Tunç, çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaparak, onlara hem derslerini çalışmaları hem de spor yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada destekler için teşekkür ederek, Kozcağız Beldesi’ne ilçe belediyelerinden daha fazla hizmet gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, seçilen tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlara görevinde başarılar dileyerek, "Zorlu bir seçim süreci, büyük bir rekabet içerisinde Kozcağız’da bu Ak Partili belediyecilik anlayışı devam etsin dediniz. Buradaki ışık hiç sönmesin dediniz. Biz de sizin o güven layık olabilmek için gece gündüz çalışacağız inşallah" diye konuştu
Ankara TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" dedi. Türkiye Kreatif Ekonomi Zirvesi, Ankara’da gerçekleştirildi. TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Ticaret Bakanı Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Başkanı Ali Ata Kavame ve Meclis Başkan Yardımcısı Berat Kuzu katıldı. Zirvede konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki dizi sektörü potansiyelinin ekonomiye katkısı için harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti. Konuşmasında, "Kreatif endüstriler sadece dizi ve film sektöründen ibaret değil. Diğer 15 alt sektörü de aynı önemle dikkate almalı ve desteklemeliyiz" diyen Hisarcıklıoğlu, küratörler, sanatçılar ve içerik üreticiler gibi alanlarda da Türkiye’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşmenin iş yapma şekillerini tamamen değiştirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, yenilikçi endüstrilerin bu dönüşümün merkezinde yer aldığını söyledi. Yenilikçi endüstrilerin ihracatının 30 milyar dolar seviyesine taşınması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, hedefin oyun ve yazılım sektörüyle birlikte kreatif endüstrilerin ihracatını 30 milyar dolar seviyesine taşımak olmasını gerektiğini vurguladı. "Eğitim ve destek programları ön planda" Yenilikçi endüstrilerin gelişmesi için eğitim ve destek programlarının ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu potansiyeli daha da yukarı taşımak için eğitim ve destek programlarını ön plana çıkarmalıyız. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla, dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için, eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız." "Türkiye’de üretilen diziler, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" Devletin öncülük ettiği ve desteklediği dizi ve sinema sektörlerindeki projelerin başarılı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye’de üretilen diziler, Yeni Zelanda’dan Brezilya’ya kadar 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor" diye konuştu. Dizi ve filmlerin, dünyanın en büyük platformlarında rahatlıkla kendine yer bulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Hızla gelişen teknoloji ve yapay zeka, kreatif endüstrilerin değer zincirini önemli ölçüde farklılaştırdı. Diğer bir ifadeyle, yeni ürün ve iş modeli geliştirme, yeni dağıtım kanalı, pazar fırsatları keşfetme ve daha düşük maliyetle üretim için kullanılan dijital teknolojiler, kreatif endüstriler sektörümüze çok önemli fırsatlar sunmaya başladı. Dünyanın her yerinde Türk küratörler, sanatçılar, içerik üreticiler görüyoruz. Kreatif endüstrilerin alt sektörlerin tamamına devlet desteklerini yönlendirerek, sektörün ürettiği katma değeri artırmalıyız. Zira bu sektörler, soyut varlıklardan elde edilen katkıyla ekonomimizi çeşitlendiriyor" dedi. Küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen ve katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan, fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bakın dünya genelinde sektörün toplam büyüklüğü 2 trilyon doları geçiyor. Türkiye kreatif endüstriler sektörü ise büyüklük olarak gelişmekte olan ülkeler arasında 8. Sırada yer alıyor. Yani bizim dünya pazarından aldığımız pay, okyanusta bir damla. Bir diğer önemli husus da şu. Pandemiyle birlikte hızlanan dijitalleşme, iş yapma şekillerimizi tamamen değiştirdi. Ne yapıyorsak yapalım, işimizi mutlaka dijitale taşımak zorundayız. Bütün şirketler artık dijitalde var olmak zorunda" ifadelerini kullandı. Bu zirvenin her girişim gibi bir hayalle başladığını söyleyen TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ali Ata Kavame, "Biz inandığımız bir hikaye anlatmaya karar verdik. Hikaye anlatıcılığı ne kadar güzel şey. ’Hikaye anlatma bana’ diye başlayan cümleler duyarsınız hayatınızda. Bu kürsü bugün hikayeni anlat diyenlerin. Bu salon bu hayatta bir hikayesi olanların. En ön sıradan son koltukta oturana kadar sorsak neler anlatır. Bizim hikayemiz bu ülkenin geleceği ile ilgili. Bu kadar kreatif zekanın buraya toplanmasının sebebi bu. Türkiye’nin iş dünyasının kalbinde bize burayı açmalarının sebebi bu, devletin en önemli kurumlarının zamanlarını ayırıp bize kıymet vermelerinin sebebi bu. Tek bir hikayeyi beraber örmek için birlikteyiz" dedi.