GENEL - 18 Kasım 2017 Cumartesi 10:03

Şavak Aşireti mensupları buluştu

A
A
A
Şavak Aşireti mensupları buluştu

Şavak Aşireti mensupları Erzincan’ın Tercan ilçesinde "8.

Şavak Aşireti mensupları Erzincan’ın Tercan ilçesinde "8. Barav Buluşması" adı altında etkinlik düzenledi. Aşiretin geçmişten bugüne aşama aşama yaşam tarzının anlatıldığı video gösterimi ile başlayan program, yaşlı aşiret mensuplarının Osmanlı döneminde yaşanmış hikayeleri anlatmaları ile devam etti. Etkinlikte sergilenen orta oyunlar büyük ilgi gördü.


Tercan ilçesinde aşiret mensubu Cihan Boz tarafından organize edilen programa yaklaşık 800 kişi katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Cihan Boz, Erzincan’a gelmeden önce doğdukları Barav köyünün bakımsızlığına değinerek, özellikle köyde bulunan caminin onarılmasının gerekliliğinden bahsetti. Boz "Bu yıl 8’incisini düzenlemiş olduğumuz Baravlılar gecesini Tercan’da düzenlemiş olmaktan ve sizleri aramızda görmekten onur duyuyorum. Yunus’un dediği gibi, ’Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için.’ Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik. Dayanışma ruhu ile hareket ederek birlik ve beraberliğini sağlayan toplumlar, giriştikleri her mücadelede sosyal, ekonomik, eğitim gibi her alanda başarıya ulaşmışlardır. 1980’li yıllardan itibaren göç ile geldiğimiz Erzincan bölgesinde maddi ve kültürel anlamda entegrasyon sorunları yaşamış olsak da, geçmişten gelen kadim ve zengin kültürümüz ile uyum sağlayarak birlik ve beraberlik içinde, Erzincan’daki kardeşlerimizle birlikte yaşamaya başladık. Buradan tabii ki Erzincanlı kardeşlerimizi de unutmuyoruz onlara da teşekkürü borç biliyoruz. En büyük hedefimiz sahip olduğumuz bu kadim kültürel mirası geleceğe taşımaktır. İnşallah sahip olduğumuz bu büyük kültürel mirası, böyle birlik beraberliğimizi sağlayacak etkinlikler düzenleyerek geçmişten geleceğe taşımaya vesile oluruz. Barav’a gidenleriniz bilir, köyümüzün camisi gerçekten bize yakışmayacak derecede hasarlı ve birçok eksiği bulunmakta. Buradan bismillah deyip Barav’a cami ve taziye yeri yapılması için girişimde bulunalım. İnşallah bu girişim ’Baravlılar Gecesine ne gerek var’ diyenlere güzel bir cevap olacaktır. Böylelikle bu dayanışma gecesinin en büyük meyvelerinden biri olacaktır" dedi.


Konuşmaların ardından, Elazığ ve Erzincan yöresine ait oyun havaları gösterimi yapıldı. Yöresel müzikleri seslendiren aşiret mensupları, kendilerine özgü yöresel orta oyunları ile büyük beğeni topladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.