GENEL - 15 Mart 2018 Perşembe 13:12

Atatürk Üniversitesi Öğrencilerinden Dönüşüm Manifestosu

A
A
A
Atatürk Üniversitesi Öğrencilerinden Dönüşüm Manifestosu

Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm projesi kapsamında 2-4 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen Vizyon Arama Konferansının hemen arkasından öğrenci bakış açısıyla Atatürk Üniversitesini ele almak için benzer bir arama konferansı düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm projesi kapsamında 2-4 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen Vizyon Arama Konferansının hemen arkasından öğrenci bakış açısıyla Atatürk Üniversitesini ele almak için benzer bir arama konferansı düzenlendi.


10-11 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen ‘Öğrenci Arama Konferansı’na, Atatürk Üniversitesinin farklı fakülte ve enstitülerinden öğretim üyeleri, öğrenci ve mezunlarının yanı sıra, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile girişimci öğrencilerin de yer aldığı 60 davetli katıldı.


Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve üniversite üst yönetiminin de tam kadro olarak katılım sağladığı program; Atatürk Üniversitesini toplum odaklı, etkili bir üniversite olarak tasarlamak, öğrencilere farklı bakış açıları kazandırmak, eğitim ve araştırma yöntemleriyle toplumsal etki sağlayarak deneyim kazanmalarına yol açmak ve startup ekosisteminin oluşturulabilmesi için atılacak adımları ortak akılla belirlemek amacıyla düzenlendi.


Rektör Çomaklı, öğrenci odaklı bir üniversite olmayı istediklerini, bu kapsamda öğrencilerin düşüncelerini ve önerilerini önemsediğini belirterek, gerçekleştirilen çalışma ile önemli kazanımların ortaya çıkmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Alınan kararların uygulama adımlarının takipçisi olacağını ifade eden Prof. Dr. Çomaklı, gerek vizyon belirlemesinde gerekse eğitim, araştırma ve toplumsal katkı düzeyinde tasarlanacak sistemlerde öğrenci taleplerinin mutlaka dikkate alınacağına vurgu yaptı.


Çalışma gruplarında öğrenciler ile birlikte aktif olarak rol alan, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik, Sabancı Üniversitesi Mezunlarla İlişkiler ve Kariyer Geliştirme Müdürü Şule Yalçın, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Eğitim Ofisi Koordinatörü Ekin Burak Akıkan, Endeavor Etkin Girişimci Destekleme Derneği Yöneticisi Hande Didem Altop ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, Toplum Gönüllüleri Vakfı, İnovatim, Imece ve Atölye gibi sivil toplum örgütlerinden öğrenci çalışmaları ve girişimcilik ile ilgili uzmanlar, deneyimlerini ve yürütmekte oldukları projeleri ile örgütlenme yapılarını anlatarak çeşitli önerilerde bulundular.


Öğrencilerin değişimden yana olduklarını ve üniversite yönetiminin başlatmış olduğu dönüşüm projesini desteklediklerini belirtikleri çalışmada, bir dönüşüm manifestosu ortaya koydular.


Bu manifestoda öne çıkan başlıklar şu şekilde ifade edildi:


Öğrencilere karar oluşturma mekanizmalarında yer veren,


Öğrencilerin fikirlerine saygılı,


Yabancı dil eğitiminin yaygın ve etkin olduğu,


Toplumsal sorunlara çözüm üretebilen,


Fikir üretebilen ve özgür düşünen bireyler yetiştirebilen,


Yaşamın hizmetinde, toplumla bütünleşik,


Bilim ve sanatı birleştirip estetik ürünler ortaya çıkaran,


Esnek, değişen ve dönüşen müfredatların olduğu,


Eğitim teknolojilerinin kullanıldığı, uygulamalı derslerin sayısının arttığı,


Öğrencilere psikolojik destek veren,


Rol model öğretim üyelerinin sayısının arttığı,


Akademik yapıda liyakate önem veren bir üniversite olmak.


Arama Konferansı Nedir?


Arama Konferansı “ortak akıl” yaratmayı amaçlayan katımlı bir planlama yöntemidir. Arama Konferansı, dünyada ve Türkiye’de katılımlı yöntemler konusunda 1000’i aşkın uygulama gerçekleştirmiş olan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştiriliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, binlerce yıllık tarihi vesikalardan oluşan 2 bine yakın Hitit tabletinin yapay zeka yöntemiyle okunduğunu açıkladı. Dünyada bir ilk olarak hayata geçirilen projeyle binlerce yıllık geçmişe sahip olan Hitit tabletleri yapay zeka yöntemiyle okunmaya devam ediyor. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çorum Müzesi envanterinde bulunan Hitit çivi yazılı tabletlerin yapay zeka kullanılarak okunması, taranması ve dijital ortama aktarılması amacıyla başlatılan projenin ilk aşaması geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Ankara Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde, Hititlerin başkenti Hattuşa’da bulunan binlerce yıllık tabletler yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflanarak 3 boyutlu taranarak yapay zekaya öğretildi. Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak Proje çerçevesinde ilk etapta çivi yazılı 500 Hititçe tabletin yapay zeka ile öğrenme süreci tamamlanmış, yapay zeka çalışmasında yüzde 75,66 başarı sağlanmıştı. Proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin tabet yapay zeka yöntemiyle okundu. Okumalardan elde edilen veriler Hititologlar tarafından yapılacak çalışma ile bilim dünyasıyla paylaşılacak. Tarihi vesikalardan oluşan Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak. Çorum’da düzenlenen "Hititlerin İzinde: Yeni Bilgiler ve Perspektifler" konulu sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Hitit uygarlığının daha anlaşılması için teknolojiyi kullanma noktasında büyük bir emek harcadıklarını belirterek, “Tüm tabletlerin 3 boyutlu taramak suretiyle yapay zekayı da bunun içerisine katmayı düşündük. Ankara Üniversitemiz ile birlikte bugüne kadar bulunmuş tabletlerimizi tarama yoluyla eşleştirdik. Yapay zeka ile buradaki parçaların kırılmış olan tabletlerin yapay zeka ile birlikte tamamlanmasını sağladık. Bugüne kadar 2 bine yakın tablet taranarak okumaları yapıldı. Ve Hitit Kültürü ile uygarlığı ile ilgili birçok veriye bu sayede güvenilir bilgiye ulaşılması noktasında büyük bir adım attık. Bundan sonraki hem kazı çalışmalarında hem restorasyon çalışmalarında bu buluntuların değerlendirilmesi, raporlandırılması Hitit uygarlığının dünyaya daha iyi tanıtabilmesi için bakanlık olarak üniversitelerimizle birlikte daha yoğun çalışacağız” dedi. Yazgın, tabletlerden elde edilen veriler bilimsel bir çalışma ile Ankara Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Denizli Başkan Kasapoğlu: “Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması” DENİZLİ (İHA) – Denizli Sanayi Odası (DSO) Verimlilik Komisyonu koordinasyonunda meslek komiteleri toplantısı gerçekleştirildi. DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya DSO Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu, DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ile Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ve Verimlilik Komisyonu Üyeleri Metin Okan, Enis Emre Boz, Özge Çerezci ve Aslı Öztürk katılım sağladı. 17 Meslek Grubu ve ayrıca Bilişim Komisyonu yetkilileri gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. Verimlilik Komisyonu Üyesi İbrahim Onur Yıldırım’ın sunumu ile başlayan toplantıda, yapılması planlanan Verimlilik Çalıştayı ile ilgili detaylar ele alındı, çalıştayın amacı ve yol haritası görüşüldü. Toplantının devamında, DSO Meclis Üyesi Mehmet Akgün, verimlilik ve sektörlerdeki verimliliği artırmak adına gerçekleştirilebilecek olan önerileri ile ilgili paylaşımda bulundu. Katılımcılara hitap eden DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, “Verimlilik Komisyonumuzun yürüttüğü çalışmaları çok önemsiyoruz. Ancak yapılan işlerin sanayiciye aktarılması oldukça önemli. Bizlerin amacı buradaki çıktıların, yapılan çalışmaların sonuçlarının üyelere aktarılması. Üyelerimizin bu çalışmalardan faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Denizli Sanayisini daha verimli hale getirmek için uğraşıyoruz. Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması.” dedi. Başkan Kasapoğlu, yürütülen çalışmalar için katılımcılara ve Verimlilik Komisyonu’na teşekkürlerini sundu. “İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ise “Doğru planlamalar, doğru adımlar ve doğru iş birlikleriyle yürütülen çalışmaların sonucunda karlılıklarımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Komisyonlara doğru firmayı seçmenizi önemsiyoruz. Gerçekleştirmeyi planladığımız çalıştaydaki soru-cevaplarda çıkarılacak sonuçlarla eylem planının doğru hazırlanması önemli. İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” dedi.