POLİTİKA - 15 Kasım 2017 Çarşamba 10:08

Aydemir: ‘Biz büyük bir millet ve büyük bir aileyiz’

A
A
A
Aydemir: ‘Biz büyük bir millet ve büyük bir aileyiz’

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Sivas’ta yiğido, Elâzığ’da gakkoş, Erzurum’da dadaşız, aynı canız, aynı vicdanız ve kardeşiz.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Sivas’ta yiğido, Elâzığ’da gakkoş, Erzurum’da dadaşız, aynı canız, aynı vicdanız ve kardeşiz. Biz büyük bir millet ve büyük bir aileyiz. ‘ dedi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2018 yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu etabında bakanlıkla ilgili tespit ve tariflerini paylaşan AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, aile mefhumunun önemine değindi, muhteşem ecdadımıza ufuk çizen değerin aile mefhumu ve kutsallığı olduğunu kaydetti.


AYDEMİR’DEN AİLE TARİFİ


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ana tema’sını Ailenin oluşturduğunu belirten Milletvekili Aydemir, aile kavramının çağrıştırdığı iki temel değere işaret ederek‘Bir olmak, iri olmak, diri olmak. Bu ak anlayışın her zeminde dillendirdiği kavramlar mefhumlar, konseptler. Ölümüne kardeşlik, ölümüne beraberlik. Biz Anadolu, biz Trakya, biz Türkiye; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet inancında birleşmiş tek bir aileyiz aslında ve hepimiz kardeşimiz. Bir kardeşimiz Urfalıdır, bir kardeşimiz Edirneli, bir kardeşimiz Trabzonlu. Biz Erzurumluların ifadesiyle gardaşız, bir ailenin parçalarıyız. Diyarbakırlıdır bir yanımız, Burdurludur öbür yanımız, Ardahanlıdır diğer yanımız. Sivas’ta yiğido, Elâzığ’da gakkoş, Erzurum’da dadaşız, aynı canız, aynı vicdanız ve kardeşiz. Biz büyük bir millet ve büyük bir aileyiz. Bu özel hassasiyet ve dikkat gerektiren kavram etrafında şekillenmiş Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını o yüzden özel bir manayla karşılıyoruz. ‘ diye konuştu.


MİLLİ ŞAİRİMİZ AKİF’İN TESPİTİ


Konuşmasında Milli şairimiz merhum Akif’in tespitlerini aktaran Milletvekili Aydemir, ‘Millî şairimiz Mehmet Akif “Üç sınıf halka içim parçalanır, hem ne kadar! / İhtiyarlar, kadınlar, bir de küçükler; bunlar / Merhamet görmeli, yüz görmeli insanlardan / Yoksa, insanlığı bilmem nasıl anlar insan?” dizeleriyle tarif ediyor toplumsal hassasiyetimizi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını bu hassasiyetin bir ifadesi olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. ‘ ifadesine yer verdi.


ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE DESTEK


Bakanlığın Şehit ve Gazi Ailelerine verdiği özel desteğe değinen Milletvekili Aydemir, ‘Aile ve toplum, çocuk, engelli ve yaşlı, kadın ve sosyal yardımlaşma ekseninde hizmet ve değer üreten Bakanlığımızın bir diğer manalı yaklaşımı şehit ve gazi ailelerine destektir. Bu babta en sonu 15 Temmuz ihaneti karşısında millî irade ruhuyla bayraklaşarak karşı duran ve Çanakkale duruşuyla yeni bir destan yazan şehitlerimizi, kadın şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. ‘ kaydını düştü.


TOPLUMSAL HAYATIMIZIN ÖNCELİKLERİ


AK Davanın aile yaklaşımını dile getiren Milletvekili Aydemir, ‘Bakanlığımızın hizmet odağında aile var dedik. Merhum Akif “Hayatı aile” isminde bir maişet var / Saadet ancak odur Dense hangimiz anlar? / Hayatı aile dünyada en safalı hayat / Fakat o âlemi bizler tanır mıyız? Heyhat!” kaydını düşüyor. Toplumsal yaşamımızın öncelikleri bunlar. Ak iktidarın özel dikkatleri, ak davanın aileye özel yaklaşımının umdeleri. Bu alan ak davanın en mükemmel, en seçkin hizmet verdiği bir alandır. Bakanlığın AK PARTİ’yle değişen hedef ve görev anlayışıyla aileye, kadına, yaşlıya, çocuğa özel bir saygı geliştirilmiş ve bu hürmet kurumsallaştırılmıştır. ‘ dedi.


‘KÜLTÜRÜMÜZDE, İRFANIMIZDA VE VİCDANIMIZDA KADIN AİLE DEMEKTİR’


Milletvekili Aydemir, ‘Zirve bir mütefekkirin, “Ne hisli validelerdir bizim kadınlarımız.” diye tarif ettiği kadına önce saygı, sonra saygı ve hep saygı ekseninde hizmet politikaları üretilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımızın, “Kadın demek, insanlığın yarısı demektir. Hatta kadın demek, insanın bizatihi kendisi demektir.” kaydı noktasında bir düşünce sergilenmiştir. Çünkü kültürümüzde, irfanımızda ve vicdanımızda kadın aile demektir. Anadolu’da kadın kelimesi yerine ailem kavramı, ailem mefhumu kullanılır. Bu bahsettiğim inceliğin dışa vurumudur. Her biri iffet, ismet ve izzet sahibi kadının hakkına sahip çıkmak aileye sahip çıkmaktır. Aileye sahip çıkmak milli iradeye sahip çıkmaktır bize göre. On altı yıllık süreçte de bu anlayış hâkim olmuş, bilgi ahlakına dayanan bir yaklaşımla, kadın gerek ekonomi gerek sanat gerekse hayatın diğer alanlarında toplumumuzun ana önderi kılınmıştır. Kökü vatan ve iman topraklarında olan ak dava çerçevesinde, manevi gücümüz olan ailemize milli irade vicdanıyla yaklaşılmıştır. ‘ ifadesini kullandı.


‘KADIN VE AİLENİN YERİ MÜBAREKTİR’


‘Bu mübarek coğrafyada kadın ve ailenin yeri mübarektir.’ Diyen Milletvekili Aydemir sözlerini şöyle sürdürdü: ‘ İşte bizim, ak iktidarın bu Bakanlığımız odağında kaydettiği felsefe budur. Hazreti Peygamber’in “Cennet anaların ayakları altındadır.” ifadesiyle övdüğü kadını, olması gereken yere çıkarmada başarılı bir sınav verilmiştir. Burada, Sayın Cumhurbaşkanımızın, “Bizim kadınlarımızın haklarını, hukuklarını korumak için dışarıdan model almaya, tercüme yapmaya, kopya çekmeye ihtiyacımız yoktur. Medeniyetimizde ve kültürümüzde kadın haklarını istediğimiz istikamette geliştirmeye yönelik felsefi ve fiilî her türlü örnek mevcuttur.” tespitini paylaşmak istiyorum. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki başarımızın sırrı da bu tespitte yatıyor. ‘


KADINA ŞİDDETE HAYIR


Konuşmasında ‘Kadına Şiddete Hayır’ vurgusu yapan Milletvekili Aydemir, ‘Kadına şiddete hayır, kadının yaşlı ve kimsesizin ötekileştirilmesine hayır, engellimizin ötekileştirilmesine hayır dedik ve on altı yıl boyunca bu hakikati vurguladık. Kadına şiddet bir insanlık suçudur, yapan -amiyane ifadesiyle- beni bağışlayın alçaktır. Bu alanda ak bir tarih yazdık, kadına saygıyı kurumsal yatırımlarla esas kıldık, dezavantajlı kesimimize sahip çıktık, onları spordan ticarete her alanda destekleyerek toplumumuzun ayrılmaz parçaları olduklarını ortaya koyduk. Kimsesizlerin kimsesi olduk, yaşlılarımıza sağlıktan eğitime her alanda özel hizmetler üreterek onların engin tecrübelerinden yararlanmayı esas bildik. Çalışan kadınların anneliğini teşvik için tarihî düzenlemeler yaptık. Birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi borçlu olduğumuz şehit ve gazilerimizin aileleri ve yakınları için özel birimler oluşturarak onlara olan minnet ve şükran hislerimizi kurumsallaştırdık. ‘dedi.


‘DEVLETİN SAHİBİ MİLLETTİR’


Cumhurbaşkanımızın ‘Devletin Sahibi Millettir’ tespitini aktaran Milletvekili Aydemir, ‘Bakanlığımızın tarifiyle, zamanın ruhunu kaydeden, millî vicdan ve haysiyetimizin gereği olan yatırım, yaptırımlarla ak bir dönem başlattık ve ak bir tarih yazdık. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin, iki yüz yıldır “Devletin sahibi kimdir?” ve “Türkiye nasıl kurtulur?” sorularını soran, bu sorulara cevap arayan bir ülke olduğumuzu kaydederek “15 Temmuz’da bu soruya kati bir cevap bulduk: Devletin sahibi millettir, Türkiye’yi kurtaracak yegâne güç de milletin bizatihi kendisidir. FETÖ ihanet çetesi, millete ait olan devleti gasbederek millete karşı kullanmaya çalıştığı için başarısız olmuştur. Millete rağmen olmaz.” diyor. Ve beliğ, somut, net, berrak bir vurgu: “Kalpleri bir, hedefleri bir, inançları, umut ve sevdaları bir olan toplulukların aşamayacağı engel yoktur.” İşte, ak iktidarlar on altı yılda yaratılmışların en şereflisi olan insana böyle bakmış ve üstün hizmetler üretmiştir. Bizim meselemiz bir olmaktır, bütün olmaktır. 80 milyonu aşkın insanımızla aile olmaktır ve aile kalmaktır. Bu yolda ufuk açanlara minnettarız, medyunu şükranız. ‘ diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.