KÜLTÜR SANAT - 15 Aralık 2023 Cuma 09:45

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

A
A
A

Dünya Lezzetleri Listesi’nde Türkiye’nin en iyisi coğrafi işaret tescili bulunan Cağ Kebabı oldu.

Dünya yemek sektörünün ansiklopedisi olan TasteAtlas tarafından 2023 Dünya’nın En İyi 100 Lezzeti açıklandı. Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen Taste Atlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek dünyanın en çok beğenilen 100 mutfağını ve yemeğini seçti. Türk Mutfağı dünyanın en iyi 15’inci mutfağı olurken, TasteAtlas tarafından her yıl açıklanan dünya çapındaki lezzetler sıralamasında bu yıl listenin 20. sırasında coğrafi işaret tescili bulunan Cağ Kebabı yer aldı. Araştırmaya göre; İtalya mutfağı listenin ilk sırasında yer alırken yemek kategorisinde Brezilya mutfağının "Picanha"sı yer aldı.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

Türkiye’den listeye 8 yemek girdi

Ülkemiz lezzetleri içinde Cağ Kebap ile birlikte İskender Kebap, Döner, Mantı, Adana Kebap, Mercimek Çorbası, Hünkar Beğendi ve Tombik Döner dünyanın en iyi 100 lezzeti sıralamasında yer aldı. 2007 yılında coğrafi işaret için başvurusu yapılan ve 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alan cağ kebap ya da tescilli adıyla Oltu Cağ Kebap Yaklaşık 12 saat soğan, tuz ve karabiberle marine edilmiş kuzu ile yapılır ve et daha sonra büyük bir yatay şiş üzerine konur ve odun ateşinde pişirilir.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

İlk çıktığı yer Oltu olarak kabul edildi

Oltu Cağ Kebabı’nı diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik söz konusu kebabın üretiminde kullanılan etin bölgeye ait doğal ortamda veya yaylalarda doğal besinlerle beslenerek yetiştirilen koyunlardan elde edilmiş olması ve üretim tekniği olarak, odun ateşinde, yatay olarak pişirilmesi ve “cağ” adı verilen küçük şişle ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilmesidir. Oltu Cağ Kebabı hazırlanırken üretim şeklinde belirtilenler dışında hiç bir madde katılmamaktadır.

“Cağ kebapta bitmeyen bir rekabet”

Cağ kebabın lezzeti dünyada konuşulurken adı ile alakalı da devam eden bir tartışma bulunuyor. Özellikle Erzurum’un Oltu ve Tortum ilçeleri cağ kebabın kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Ancak tescil aşamasında, Erzurum’un Oltu ilçesindeki ustalara has üretim şekli ve usulü ile hazırlandığı için tüm Türkiye’de Oltu cağ kebabı şeklinde tanındığına karar verildi. Oltu ilçesine ait üretim tekniği zaman içerisinde devlet ve kamuoyu tarafından kabul edilmiş ve ilgili kebap üretim şekli ile 1.baskısı 1945 yılında Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte “Oltu Kebabı” şeklinde tanımlanmıştır.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

Hazırlık aşamasında önemli detaylar var

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki koyunlardan elde edilen et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır. Etin yağ oranının %25-%30 arasında olması gerekmektedir. Etin yağ oranı fazla ise alınır. Ayıklanan et, şişe takılmaya uygun şekilde hazırlanır. Et parçalarının belirli bir ölçüsü olmamakla birlikte şişin boyu ve kalınlığı ile orantılı olacak şekilde et parçalara ayrılmalıdır. Örneğin şişin çapı 30 cm ise şişe dizilecek etin uzunluğu 60 cm yani 2 katı kadar olmalıdır. Et tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır. Kullanılan şiş kromdan yapılmış ve et takılan bölgesinin 2X2 cm ebadında dört köşe olması önemlidir.

Ustaların ellerinde lezzete dönüşüyor

Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Ocağın taş ya da tuğladan yapılması Oltu Cağ Kebabının kendine has lezzeti için önemlidir. Şiş ateşe konulmadan yarım saat önce ateş yakılmalı ve ocağın tamamen kızması sağlanmalıdır. Şiş durgun ateşe tabladan 15cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Etin renginin kırmızıdan kahverengine dönme seviyesi uygun pişme durumudur.

Dünyanın en iyi 100 lezzeti belli oldu, Cağ Kebabı 20’inci sırada

80 ya da 100 gram porsiyonlarda servis ediliyor

Pişen Oltu Cağ Kebabı geleneksel olarak “cağ” adı verilen küçük şişle ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilir. Cağ adı verilen küçük şişin et takılan bölümü kromdan yapılmış 20cm uzunluğunda, 2mm kalınlığında ve 3 mm genişliğinde ucu sivri olarak imal edilir. Geleneksel olarak ahşap saplı olması tercih edilir. Cağ kullanılması durumunda, özel cağlar şişteki ete geçirilir ve kebap bıçağı olarak tabir edilen bıçakla kalınlığı 4-7 mm olacak şekilde kesilir. Cağın alt tarafı, ocağın yanında hazırlanan ızgarada isteğe göre kızartılır ve porselen veya krom tabakta servis edilir. Bir Cağ Oltu Kebabı ortalama 80 gr. olarak sunulur. Cağsız tabakla servis durumunda ise bir porsiyon diye tabir edilen servis 100 gr. olarak sunulur. Oltu Cağ Kebabı, mevsimine göre ayrı bir tabakta da söğüş kuru soğan ve mevsimine göre söğüş domatesle servis edilir. Erzurum cağ kebap salonu işleten Fırat Nezih, dünya mutfakları ve yemekleri içinde cağ kebabın ön sıralarda olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “İnşallah ürünümüzü dünyanın en lezzetli tatları arasında ilk sırada görmeyi umut ediyoruz. Cağ kebabımızı herkesin tatmasını ve tanımasını istiyoruz. ” dedi.

Nihat Kılıçoğulları - Mehmet Emin Kızılca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de güneş enerjisiyle çalışan minyatür araçlara yoğun ilgi İzmir Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile yurt dışından gelen öğrencilerin “Solar Car Presentations” projesi kapsamında güneş enerjisiyle ürettikleri minyatür araçlara yoğun ilgi. “Bilgi birikimlerini birbirlerine aktararak çalışma yürüttüler” Karabağlar Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile yurt dışından gelen öğrencilerin “Solar Car Presentations” projesi kapsamında güneş enerjisiyle ürettikleri minyatür araçlar, Konak Meydanı’nda kurulan alanda sergilendi. Proje hakkında bilgiler veren Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Uğur Çelik, “Proje, öğrencilerimizin kendi tasarımlarıyla ürettikleri güneş enerjisiyle çalışan minyatür arabalar yapmak üzere. Çocukların hem hayal hem de teknik becerilerini geliştirmek üzere yapılmış bir proje. Öğrenciler, temel düzeyde elektrik-elektronik temel kodlama, malzeme ve teknik hesaplama bilgisini beraber kullanmak zorundalar. Buradaki çalışmalarımızın en önemli hedeflerinden biri rekabetçi değil iş birlikçi olarak çalışmaları. Bir bilişim alanı öğrencisi ile makine alanı öğrencisi birlikte çalışarak araba ürettiler. Hiçbiri birbiriyle yarışmadı, bilgi birikimlerini birbirlerine aktararak çalışma yürüttüler” dedi. “30 kilometre hızla 6 saat hareket edebiliyor” Okuldaki atıl malzemeler kullanılarak bir ay içerisinde öğreniciler tarafından yapılan güneş enerjisi ile çalışan araçla ilgili bilgiler veren Kınık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve Proje Koordinatörü Alptekin Tez, “Tamamen kendi ürettiğimiz bir araç. Güneşten aldığı elektrikle pili şarj ediyor ve 30 kilometre hızla 6 saat boyuna hareket edebiliyor” ifadelerini kullandı. Yerli ve yabancı öğrenciler ürettikleri araçları tanıttılar Proje kapsamında Romanya’dan İzmir’e gelen ve yaptığı güneş enerjisiyle çalışan mini aracı tanıtan Pietra Neamt meslek okulu öğrencisi 17 yaşındaki Cintitâ Mateo Marian, “Bu prototip bir araç. Güneş panelini istediğim yere yönlendirebiliyorum ve arkasında bulunan şarj ünitesini ile pili şarj ederek çalıştırıyor” diye konuştu. Atık malzemelerden yaptıkları güneş enerjisiyle çalışan aracı tanıtan 11. Sınıf öğrencisi Alperen Egen ise “Atık malzemelerden yaptığımız ürünün üzerindeki işlemeler ve kesimler tamamen lazer CNC’den yapılmıştır. Lastikleri ve pilleri kendi oluşturduğumuz sisteme oturttuk. Güneş paneliyle o sistemin elektrik ihtiyacını sağlıyoruz. Motorlarla da etki kuvvetini sağlıyoruz ve bu sayede bir araba üretmiş olduk” bilgisini verdi. Projeye Romanya ve Bulgaristan’da 42 öğrenci ve 8 teknik öğretmen katıldı.
İstanbul Eski hakim ve savcının oğlu yine bir olaya karıştı Bakırköy’de vatandaşların üzerine otomobilini sürerek yaralanmasına neden olan ve çeşitli diğer suçlardan 9 adet hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen annesi eski hakim babası ise eski cumhuriyet savcısı Görkem Sertaç Göçmen’in yeni bir olaya karıştığı ortaya çıktı. İstanbul’dan ayrılan Göçmen’in bu kez Sinop’ta bir vatandaşı silahla tehdit ettiği ve bu nedenle 6 ay 22 gün hapisle cezalandırılmasına hükmedildiği öğrenildi. Öte yandan Göçmen’e verilen ceza ertelendi. Bakırköy’de kız arkadaşını darp ederken tepki gösteren vatandaşların üzerine otomobilini sürerek yaralanmasına neden olan ve çeşitli diğer suçlardan 9 adet hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen annesi eski hakim babası ise eski cumhuriyet savcısı Görkem Sertaç Göçmen bu kez de ‘silahla tehdit’ suçundan yargılanarak ceza aldı. Göçmen’e verilen ceza ertelendi. Boyabat Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beyanda bulunan müşteki Soner Başak sanıktan şikayetçi olduğunu söyleyerek, “Olay nedeniyle manevi olarak zarar gördüm. Olay günü ağabeyimin tırının içerisinde otururken, karşıdan tanımadığım bir araç geldi. İlk önce tırın benim oturduğum tarafına torpil attı. Başta tepki vermedim. Daha sonra gidip evimin önüne torpil attı. Şahsın yanında bir kadın vardı. Daha sonra şahıs aracı ile tırın yanında durdu. Kendisini daha önceden tanımıyorum. Kendisine ‘yaptığın ayıp değil mi?’ dedim. Yüzüme baktı ‘bir sorun mu var?’ dedi. Ben de ‘evet var’ dedim. Sonra bana ‘karıyı bırakıp geleyim’ dedi. Daha sonra ben binanın önünde bekledim. Tırın olduğu yerden bağırtı sesi geldi. Şahsı görmedim ancak aracı gördüm. Sesinden tanıdığım kadarıyla sanıktı. Daha sonra benim tırın içerisinde olduğumu düşünerek tıra doğru 4-5 el ateş etti. Ardından aracına binerek olay yerinden uzaklaştı. Atış sesini duyunca üzerimde bir korku oluştu. Hala daha korkuyorum. Gece sokağa çıkamıyorum” dedi. Sanık Görkem Sertaç Göçmen ise savunmasında, “Olay günü kız arkadaşım B.N.S. ile maytap patlatıyorduk. Müşteki evinin önündeki tırın içerisinden çıkarak ‘burada maytap patlatamazsınız’ şeklinde sözler söyledi. Ben de bu şekilde konuşamayacağını bize karışmaması gerektiğini söyledim. Bunun üzerine bana küfürlü konuşmaya başladı. Biz kız arkadaşım B.N.S. ile olay yerinden uzaklaşarak eve gittik. Sonra sigara almak için dışarı çıktık. Polisler durdurarak üzerimizde silah olup olmadığını sordular. Biz de sadece maytap patlattığımızı silah olmadığını söyledik. Benden el svap örnekleri alındı ve herhangi bir atış artığına rastlanmadı” dedi. Mahkeme kararında Görkem Sertaç Göçmen’in ‘silahla tehdit’ suçundan önce 2 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Hakim, haksız tahrik ve takdiri indirim uygulayarak cezanın 6 ay 22 güne düşürülmesine hükmetti. Sanık Göçmen’e verilen ceza ertelenerek 1 yıl 6 ay 22 gün süreyle denetim altında bulundurulmasına da karar verildi. Öte yandan Görkem Sertaç Göçmen’in davası görülen bu olaydan 1 ay önce başka bir olay nedeniyle yargılandığı ve ‘silahla tehdit’ suçundan 2 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildiği de öğrenildi. Göçmen’in ayrıca Bakırköy Adliyesi’nde görülen davalarda çeşitli suçlardan 9 adet hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği tespit edildi. Mütalaadan Boyabat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklanan mütalaada, 28 Temmuz 2021 günü meydana gelen olay anlatıldı. Mütalaada, müşteki Soner Başak’ın tırının içindeyken, sanık Görkem Sertaç Göçmen’in aracı ile yanında kız arkadaşı B.N.S. ile olay yeri olan Sinop Saraydüzü Elecek Yolu Caddesi’ne geldiği kaydedildi. Sanık ve kız arkadaşı B.N.S. burada maytap patlatmaya başladıkları da kaydedilen mütalaada, bundan rahatsızlık duyan müşteki Başak’ın uyarıda bulunduğu aktarıldı. Sanığın kız arkadaşını bırakıp geri geleceğini söyleyerek olay yerinden ayrıldığı ve bir süre sonra tekrar olay yerine gelerek tıra doğru ‘çıkın lan dışarı’ diye bağırdığı mütalaada kaydedildi. Görkem Sertaç Göçmen’in yanında getirdiği silah ile havaya 4-5 el ateş ettiği de belirtilen mütalaada, sanığın kastının müştekiyi tehdit etmek ve korkutmak olduğu ifade edildi. Mütalaada Görkem Sertaç Göçmen’in ‘silahla tehdit’ suçundan cezalandırılması talep edildi.
Denizli Başkan Boyacı; “34 yıldır üyelerimizden aldığımız güç ve tecrübeyle yolumuza devam ediyoruz” MÜSİAD’ın kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Denizli Şube Başkanı Engin Boyacı, "34 yıl önce başlayan yolculuğumuz, kurulduğumuz gündeki gibi taşıdığımız şevk ve heyecanla şehrimiz için çalışmaya devam edeceğiz" dedi. MÜSİAD’ın kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Denizli Şube Başkanı Engin Boyacı, "1990 yılında MÜSİAD, vizyoner, samimi ve halis niyetleriyle yolculuğuna başladı. Daha adil ve müreffeh bir dünyanın var olabileceğine inanan, milletiyle el ele üreten ve gelişen, dünyanın dört bir tarafına yayılmış büyük MÜSİAD’tan gurur duyuyoruz" dedi. Köklerine ve medeniyet değerlerine bağlı kalırken, attığı her adımı dünyadaki hızlı değişim ve dönüşümü doğru okuyarak atan MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Engin Boyacı, "34 yıldır MÜSİAD, üyelerinden aldığı güç ve mazimizden aldığımız tecrübe ile yolumuza devam ediyoruz. MÜSİAD Denizli Şubesi olarak şehrimizi ekonomik ve sosyal anlamda geliştirmek için uğraş veriyoruz. Yeni projeler üretmeye ve girişimcileri desteklemeye gayret gösteriyoruz. Bu yolda geçmişten bugüne MÜSİAD Denizli Şubemize emek vermiş olan Şube Başkanlarımız Arif Gören, Mehmet Gökçe, Ali Filiz, Şahin Tin, Mehmet Eyüpoğlu, Fevzi Özdemir, Ayhan Doğruyol, Necip Filiz, İsmail Biltekin ve Mehmet Akgün’e şükranlarımızı sunuyor, aramızdan ayrılan ebediyete intikal etmiş tüm üyelerimize Allah’tan rahmet dilerim. Ayrıca Yönetim Kurulu üyelerimize ve tüm üyelerimize teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.
Eskişehir Han İlçesi’nde arıcılığın geliştirilmesine yönelik yatırımlar devam ediyor Eskişehir’in Han İlçesi’nde, ’Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor’ projesi çerçevesinde ayni desteklerin teslimi ile Arıcılık Mesleğini Öğrenme ve İcra Etme Eğitim Alanı’nın açılışı için tören düzenlendi. Han İlçesi’nin Gökçekuyu Mahallesi’nde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, ’Aile Çiftçiliğinin Geliştirilmesi Programı’ ve ’Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi’nin arıcılık bileşeninin hayata geçirilmesi amacıyla hazırlanan ’Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor’ projesi çerçevesinde üreticilere verilecek ayni destekler, düzenlenen törenle teslim edilerek yine proje çerçevesinde tesis edilen Arıcılık Mesleğini Öğrenme ve İcra Etme Eğitim Alanı’nın açılışı gerçekleştirildi. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Han Kaymakamı Osman Türk, Han Belediye Başkanı Bekir Belceli, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Eskişehir DSİ 3’üncü Bölge Müdürü Kağan Şan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ve çiftçilerin katılımıyla düzenlenen törende 19 arıcı adayına 125 adet Çift Katlı Arılı Hibe Kovan teslim edildi. Ayrıca Arıcılık Mesleğini Öğrenme ve İcra Etme Eğitim Alanı’nın açılışı yapıldı. Kırsal yaşam alanı oluşturmak amaçlanıyor ’Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor Projesi’, ’Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi’nin bir bileşeni olan arıcılık faaliyetlerinin desteklenerek hedef bölgede yaygınlaştırılması, doğal kaynakların doğru yönetilmesi, genetik kaynakların, biyoçeşitliliğin ve kültürel değerlerinkorunmasıvedevamlılığınınsağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, kadın çiftçiler ve eğitimli genç çiftçilerin üretime yönlendirilerek aile çiftçiliğinin desteklenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı’nca yürütülen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi; Aile Çiftçiliğinin Geliştirilmesi Programı çerçevesinde bakanlık, Eti Maden Genel Müdürlüğü ve Baytemiz Enerji Elektrik Üretim İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş. tarafından destekleniyor. Ana proje olan ’Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi’ çerçevesinde ise genel olarak pilot köy olarak seçilerek yeniden dizayn edilen ve ’Ekolojik Köy Gökçekuyu’ olarak tanımlanan Gökçekuyu Mahallesi’nde, tarım ve turizmin entegre edilip geliştirilmesi ile yöre halkının sosyoekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlamak ve bu sayede hedef bölgede kırsal yaşamı sürdürülebilir kılarak başta Frig Vadisi’nde bulunan Han, Seyitgazi ve Çifteler İlçesi2nin kırsal mahalleleri olmak üzere, Eskişehir ve Türkiye’nin diğer kırsal yaşam alanlarına rol model olacak, refah seviyesi artmış, istihdam problemi çözülmüş, köyden kente göçün önüne geçmiş ve hatta köye tersine göçü başlatarak her açıdan gelişmiş ekolojik yaşamaya imkan sağlayan bir kırsal yaşam alanı oluşturmak amaçlanıyor. Projede 5 yıllık süre içerisinde 60 milyon TL yatırım yapılması hedefleniyor 21 adet kamu-özel kurumu ve kuruluşunca desteklenen ve 9 milyon TL yatırım yapılarak hayata geçirilen projede 5 yıllık süre içerisinde 60 milyon TL yatırım yapılması hedefleniyor. Projede an itibariyle 590 bin adet yüzde 100 hibe fide desteği ile çiftçi elinde 590 dekar lavanta bahçesi oluşturuldu. Çiftlik Hayvanı Ziyaret Durakları (Mutlu Buzağı Kampı, Arkadaşım Eşek Diyarı, İnatçı Arkadaşlardan Süt İkram Noktası, Yaramaz Oğlakların Seyir Tepesi, Frig Kuzu Kreşi, Koyun Kuzu Kavuşma Alanı, Midas Tavuk Krallığı), Dört Mevsim Çilek Serası, Frig Cafe (Yörük Çadırı), Gözleme Evi ve Frig Standı tesis edildi. Yönlendirme ve Tanıtım tabelaları yerleştirildi. Proje uygulama alanı olarak kullanılan eski köy okulunun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden tahsisi yapılarak tadilatı gerçekleştirildi. 1-3 Yıl içerisinde Frig Vadisi Tur Otobüsü Temini, Frig Evleri Konaklama Tesisleri, Kulapa Mandırası Tesisi ve Lavanta Yağı Distilasyon Tesisi’nin kurulması planlanıyor.