YEREL HABERLER - 18 Ağustos 2017 Cuma 11:23

Göz protezinde bilinmesi gerekenler

A
A
A
Göz protezinde bilinmesi gerekenler

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ümit Beden, göz protezi konusunda bilinmesi gereken hususlar konusunda uyardı.


Göz protezinin, gözü doğuştan olmayan veya sonradan gözünü kaybetmiş olan hastalara kozmetik amaçla uygulanan protezler olduğunu kaydeden Prof.Dr.Ümit Beden, “Bu protezlerin görme fonksiyonuna katkısı yoktur. Sadece kozmetik olarak kabul edilebilir bir yüz görüntüsü sağlamak için kullanılırlar” dedi.


Protez göz takılmasının aşamaları hakkında da bilgiler veren Prof.Dr.Ümit Beden, “Gözün küçülmüş olduğu durumlarda göz küresi ile göz kapakları arasındaki boşluğun silikon ile kalıbı çıkarılarak akrilik protez kişiye göre üretilir. Gözün küçülmemiş ve deforme olduğu durumlarda ise öncelikle fonksiyonunu kaybetmiş olan göz küresinin bir bilye ile değiştirilmesi veya küçültülmesi gerekecektir. Bu şekilde göz yuvası proteze hazırlanmış olur. Birkaç hafta sonra göz protezi için göz yuvasının kalıbı alınarak protez hazırlanır ve beyaz ile renkli kısımları diğer göze uygun olarak tamamlanır. Ardından, protez göz, göz yuvasına yerleştirilir ve protezin duruşuna göre üzerindeki son rötuşlar yapılır.


Göz yuvasının kalıbı alındıktan sonra, birkaç gün içinde protez göz hazırlanır. Bu aşamadan sonra protez son halini alana kadar birkaç kez randevulu olarak protez uygulamasına gelmek gerekli olacaktır.


Doğuştan gözü olmayanlarda da göz protezi takılabilir mi?


Doğuştan gözün olmaması veya gözün çok küçük olması (görme fonksiyonu yok ise) protez takmayı özellikle gerektirir. Bu hastalarda göz hacmi eksik olduğu için yüz kemiklerinin gelişimi eksik kalabilir. Bu nedenle bu hastalara zaman kaybedilmeden protez takılmalı ve bu protezler düzenli aralıklar ile daha büyüğü ile değiştirilerek simetrik yüz gelişimi sağlanmaya çalışılmalıdır.”


Protezin kendisinin takılması için ameliyata gerek olmadığını fakat öncesinde göz çukuruna hacim ve hareket sağlayan bir bilyenin konulmuş olması gerektiğini dile getiren Prof.Dr.Ümit Beden, “Göz kaybının telafisi için gözün yerine bilye konulur. Bu bilye üzeri doku ile örtülen ve konulduğu yerde sürekli kalacak olan bilyedir. Göz protezi ise, daha sonraki süreçte (2-4 hafta), göz yuvasına takılıp çıkarılabilir. Protez takılması ve çıkarılması sırasında fazla bir ağrı duyulmayacak, sadece kapaklarda biraz gerilme hissedilecektir.


Gözün kaybı, göz çukurunda bir hacim kaybına neden olur. Buraya yerleştirilen bilyenin amacı, bu hacim kaybının telafi edilmesi ve iyi bir protez hareketi için göz yuvasının hazır hale getirilmesidir.


Gözün yerine yerleştirilen bilye, ileride kullanılacak protez açısından son derece önemlidir. Bu bilyeler silikon, plastik, akrilik veya vücut ile bütünleşebilen farklı maddelerden imal edilebilirler. Bilyenin çevre dokularla olan uyumu ve hareket yeteneği, üzerine konulacak protezin görüntüsünü ve hareketlerini direkt olarak etkileyecektir. Bu aşamada, kaliteli bilyelerin ve uygun cerrahi tekniklerin kullanılması, protez ile alınacak kozmetik sonuç için son derece önemlidir.” dedi.


Göz protezleri akrilik yapıda olduğunu belirten Prof.Dr.Ümit Beden, “Bu madde cam benzeri bir madde olup, nispeten daha hafif ve kırılmayan bir maddedir. Ayrıca cam protezler de üretilebilmektedir fakat kırılma riskine karşı dikkatli olunması gerekir.


Göz protezleri kişinin gözüne göre mi yapılmalıdır, hazır protezleri kullanmanın bir zararı var mıdır?


Protezin kişinin gözüne göre yapılması daha sağlıklıdır. Bunun nedeni, hem protez renginin diğer gözün rengine uygun işlenmesi, hem de protez şeklinin kişinin göz yuvasının kalıbı alınarak ve göz kapaklarının yapısına uygun olarak hazırlanmasıdır. Bu durumda protezin görünümü ve hareketleri diğer göze daha uyumlu olacaktır ve ağrı ile rahatsızlık vermeyecektir. Ek olarak, kişiye göre hazırlanan protezlerin yapısı ve malzemesi, çapaklanma ve alerji oluşumu açısından hazır protezlere göre daha güvenlidir, kırılmaya daha dayanıklıdır ve kullanım ömrü daha uzundur.


Göze uygun olmayan protez kullanımının zararları var mıdır?


Göz yuvasına ve diğer gözün görünümüne uygun olmayan protezler, kozmetik olarak iyi görünmediği için tercih edilmemelidirler. Göz yuvasında daha büyük protezlerin takılması, kapaklarda gerilmeye ve özellikle alt göz kapağında şekil bozukluğuna (ektropiona) neden olabilirler. Küçük protezlerin takılması ise, göz yuvasında zamanla küçülmeye ve uygun protezin takılamamasına neden olabilir. Ayrıca küçük protezler, üst göz kapağının düşmesine ve kozmetik sorunlara da neden olabilirler.


Protezin hareketleri ideal şartlarda diğer gözün hareketlerine yakındır. Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; göz kaslarının durumu, gözün alındığı ameliyatın özellikleri, gözün yerine konulan bilyenin özellikleri, göz yuvasının durumu ve kullanılan protezin kişiye özel yapılıp yapılmadığıdır. Göz kaslarının iyi çalıştığı ve gözün yerine konulan bilyenin iyi hareket ettiği, göz yuvasının uygun olduğu ve kişiye özel protez hazırlandığı hastalarda iyi bir protez hareketi sağlamak mümkündür” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Alkollü olduğu iddia edilen sürücü aynı aileden 2 kişiyi hayattan kopardı Ankara-Eskişehir Yolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında aynı aileden 2 kişi yaşamını yitirirken, 3 kişi yaralandı. Kazaya neden olduğu öne sürülen sürücü tutuklandı. Ankara-Eskişehir karayolunda, Polatlı-Sivrihisar sınırında meydana gelen trafik kazası faciaya dönüştü. Edinilen bilgilere göre, Cemalettin Gencer yönetimindeki otomobil, Isparta’dan Ankara istikametine seyir halindeyken başka bir aracın çarpması sonucu kontrolden çıkarak orta refüjdeki bariyerlere çarptı. Çarpmanın şiddetiyle araçta bulunan Cemalettin Gencer ile eşi Hanife Gencer, oğlu Emir Gencer ve kayınvalidesi Kadriye Özdalmaz araçtan savruldu. Kazada, Cemalettin Gencer ve Kadriye Özdalmaz olay yerinde hayatını kaybetti. Ağır yaralanan Emir Gencer, önce Polatlı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, burada yapılan ilk müdahalenin ardından durumu kritik olduğu için Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Hanife Gencer ise Polatlı Devlet Hastanesi’ndeki tedavisinin ardından taburcu edildi. Kazaya karışan diğer aracın sürücüsü, tedavisinin tamamlanmasının ardından Sivrihisar Devlet Hastanesi’nden çıkarılarak gözaltına alındı. Şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Cemalettin Gencer’in kuzeni Melek Karataş, Gencer’in şehir dışındaki kızını okula bıraktıktan sonra dönüş yolunda kazanın yaşandığını belirterek, "Çarpan alkollüymüş. Ne diyeceğimizi bilmiyoruz, acımız büyük, bayramımızı zehir etti. Kelimeler kifayetsiz kalıyor. Alkollü araç kullanımı, artık bunun önüne bir geçilmesi mi gerekiyor ne yapılması gerekiyor?" dedi. Karataş, yaşanan kazadan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek "Aracı kullanan kuzenim, kesinlikle hız yapan, ya da böyle tehlikeli araç kullanan bir insan değildi. Mekanı cennet olsun" diye konuştu.
Gaziantep AK Parti Gaziantep Milletvekili Bozgeyik’ten Nevruz mesajı AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Nevruz Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, Nevruz’un köklü medeniyetimizin birlik, diriliş ve kardeşlik ruhunu yansıtan önemli bir gün olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Nevruz Yenigün Kutlama Programına katılan AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, "Birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi hedef alan her türlü girişime karşı, Nevruz’un temsil ettiği dayanışma ruhuyla kenetlenmeye devam edeceğiz" dedi. "Birlik ve beraberliğin güç kazandığı gün" Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Nevruz Bayramı mesajında, "Nevruz; baharın gelişiyle birlikte gönüllerimizin tazelendiği, umutlarımızın yeşerdiği, birlik ve beraberliğimizin güç kazandığı anlamlı bir gündür. Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, ortak tarihimizin ve kadim kültürümüzün en önemli nişanelerinden biridir" ifadelerine yer verdi. "Kardeşlik hukukunu pekiştiren bir değer" Nevruz’un, kardeşlik hukukunu pekiştiren bir değer olduğuna dikkat çeken Bozgeyik, Türkiye’nin bu ortak miras etrafında daha da kenetlendiğini ifade ederek, "Millet olarak geçmişten aldığımız güçle, geleceğe daha sağlam adımlarla ilerliyoruz. Birliğimizi, dirliğimizi ve kardeşliğimizi hedef alan her türlü girişime karşı, Nevruz’un temsil ettiği dayanışma ruhuyla kenetlenmeye devam edeceğiz" dedi. "Diriliş ve yenilenme ruhu önemli" Cumhurbaşkanının liderliğinde Türkiye’nin her alanda önemli mesafeler kat ettiğini belirten Bünyamin Bozgeyik, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu güçlü liderlik ve vizyon doğrultusunda ülkemizi bölgesinde söz sahibi, dünyada itibarı yüksek bir konuma taşımak için kararlılıkla çalışıyoruz. Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda; milli birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirerek, istikrar ve kalkınma hamlelerimizi kesintisiz sürdüreceğiz. Nevruz’un taşıdığı diriliş ve yenilenme ruhu, bu yürüyüşümüzde en önemli ilham kaynaklarımızdan biri olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. "Nevruz kutlu olsun" Mesajının sonunda tüm vatandaşların Nevruz Bayramı’nı tebrik eden AK Parti Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, "Bu anlamlı gün vesilesiyle aziz milletimizin ve gönül coğrafyamızdaki tüm kardeşlerimizin Nevruz Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyorum. Nevruz’un; birliğimizi pekiştiren, kardeşliğimizi güçlendiren ve ortak geleceğimize umut olan bir vesile olmasını temenni ediyorum. Baharın müjdecisi olan bu kadim bayramın; ülkemize huzur, milletimize refah ve tüm insanlığa barış getirmesini diliyorum" diye konuştu.