SAĞLIK - 04 Ekim 2017 Çarşamba 11:04

Lösemi kanserlerinde beslenmeye dikkat

A
A
A
Lösemi kanserlerinde beslenmeye dikkat

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, lösemi hastalarında beslenmenin önemine değindi.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, lösemi hastalarında beslenmenin önemine değindi.


Kandıralı şu açıklamayı yaptı:


“İyi bir beslenme alışkanlığı, kanser ile yaşayan bireylerin kanserle mücadele esnasında ve tedavi sonrasında daha iyi ve daha güçlü hissetmelerine yardımcı olur. Yeterli ve dengeli beslenip, sağlıklı bir ağırlıktaysanız tedavinin yan etkilerini daha iyi yönetirsiniz. İyi beslenmek kanser tedavisi sırasında zarar gören kan hücreleri ve sağlıklı dokuların yeniden yapılanmalarına da yardımcı olur. Sağlıklı bir diyet meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve kurubaklagiller, az yağlı proteinli besinler (balık,yağsız et, tavuk) ve az yağlı süt ürünlerini içerir. İyi beslenmenin yanı sıra yeterince sıvı alımı, alkol veya sigara kullanılmaması, stresle mücadele dinlenme, günlük aktivite (yürüyüş) ve yeterli uyku alımı önemlidir. Besinler kanseri tedavi etmek için kullanılamaz ancak aldığınız ilaçlarla hangi besinlerin kötü reaksiyona gireceğini ve sağlıklı hayati fonksiyonların devamı ile sağlıklı bir kiloda olmak için ne kadar yemeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.


* Her gün 5-10 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye çalışın. 1 porsiyon çoğu meyve ve sebze için ½ su bardağı kadardır. 1 porsiyon aynı zamanda 1 su bardağı yeşil yapraklılar, kavun ve böğürtlengillerdir.


* Hemen hemen hergün 1 veya 2 porsiyon brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, tere, turp, kıvırcık lahana vb. besinlerden tüketmeye çalışın.


* Etleri daha yumuşak hale getirmek için marine edin. Kırmızı etin tadı iyi gelmiyorsa tavuk, balık, yumurta veya peynir gibi alternatifler deneyin.


* Kızarmış, baharatlı veya aşırı tatlı besinlerden kaçının.


* Gün içinde sık sık küçük öğünler veya atıştırmalıklar tüketin. Önceden küçük küçük paketlerinizi hazırlayın, dışarı çıkarken yanınıza alabilmeniz için gözünüze çarpacak bir yere koyun.


* Katı besinleri tüketmek bir sorunsa meyve suları, çorbalar veya koyu kıvamlı içecekler gibi yüksek kalorili sıvıları tercih edin. Ekstra kalori için sos, süt, tereyağ, krema vb. ekleyin.


* Yumuşak besinleri ya da yumuşayana kadar pişen besinleri tercih edin.


* Tat ve kokudaki değişikliklere uyum sağlamak için farklı besinler ve tarifler deneyin. Kavun, üzüm, portakal, karpuz gibi meyveler dondurulabilir veya dondurulmuş yaban mersini, çilek, vişne vb. tercih edilebilir. Taze meyveler yoğurt, dondurma veya içeceklere eklenebilir.


* Mümkün oldukça iştahı arttırmak için yemek öncesi bir yürüyüş yapın. Yemeyi imkan varsa arkadaş veya aile üyeleri ile almaya çalışın.


* En sevdiğiniz yiyeceklerin bir listesini yapın ve bu besinleri hep el altınızda bulundurun.


* Gün içinde susuzluğu önlemek için yanınızda bir su şişesi bulundurun.


* Besinleri soğuk veya oda sıcaklığında tercih edin. Bu sayede besinlerin tat ve kokuları azaldığından tolere edilmeleri daha kolay hale gelir.


* Ağızda metalik bir tat varsa bardak, çatal, bıçak vb. plastik tercih edin.


* Ağız yaraları veya boğaz ağrısı vb. bir rahatsızlık var ise ekşi veya asitli besinler, tuzlu besinler, turunçgiller (limon, portakal, greyfurt vb.), turşu, sirkeli besinler, domates bazlı besinler ve bazı konserve et sularından uzak durun. Fındık, granola, kızarmış ekmek, çiğ meyve-sebze, cips vb. sert besinlerden kaçının.


* Ağız kuruluğu ya da tükürükle ilgili bir sorun varsa küçük ısırıklarla besinlerin iyi çiğnenmesi sağlanmalıdır. Serin veya oda sıcaklığında yumuşak ve nemli besinler tercih edilmelidir. Blendirize meyve ve sebze, yumuşak pişmiş tavuk ve balık gibi besinler ağırlıklı olarak alınabilir. Fıstık ezmesi ve yumuşak ekmek gibi damağa yapışan besinlerden kaçınılmalıdır. Besinleri çorba, et suyu, soslar, yoğurt vekrema ile yumuşatın. Tükürüğü uyarmak için şekersiz sakız ya da şekerlemeler alınabilir. Limon damlaları da eğer ağızda yara yok ise kullanılabilir. Kafein içeren çay, kahve, kola, çikolata sınırlandırılmalıdır. Gargara ve asitli içeceklerden kaçının. İçecekler pipet yardımı ile alınabilir.


Kanser ve tedavisi hastalık ve mikroplara karşı koruyan beyaz kan hücrelerini etkileyerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Bunun sonucunda vücut enfeksiyonlara, yabancı maddelere veya hastalıklara karşı sağlıklı bir bireyin savaştığı gibi savaşamaz. Bağışıklık sisteminin kendisini yeniden toparlamaya başladığı bu zamanlarda enfeksiyon oluşumuna neden olan mikropları veya yüksek seviyedeki bakteri alımını önlemek için nötropenik diyet adllı bir diyet takibi gerekir. Tüm sebze ve meyveler pişmiş olarak tüketilmelidir. Çiğ besinler, yağlı, acı, ekşi ve tatlı besinler, baharat, bal, çay, kahve, portakal suyu gibi asitli ve ekşi içecekler, kızartmalar, ekşi meyve ve sebzeler (domates, mandalina vb.) ve sindirimi zor olan besinlerin (soğan, sarımsak, lahana, karnabahar, salatalık, bakla, kurubaklagiller, bezelye, havuç, turp, fasülye vb.) tüketilmesi sakıncalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.
Antalya Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortaya çıktı Antalya’da kontrolden çıkıp su kanalına uçan otomobildeki sürücü, kanaldan yüzerek çıkıp olay yerinden kaçtı. Aracın yaklaşık 1 buçuk ay önce satışını yapıp devrinin henüz alınmadığını belirten ruhsat sahibi kadın ise olay yerine geldiğindeki ilk sözü, “Allah’tan içinde kimse yok” oldu. Kazanın görgü şahidi bir genç ise, “Sürücü çok paniklemişti, yüzerek kanaldan çıktı, ardından kaçtı” dedi. Kaza, saat 22.00 sıralarında Kepez ilçesine bağlı Göksu Mahallesi’ndeki Nene Hatun Caddesi ile İbn-i Sinan Sokak kesişiminde meydana geldi. Henüz sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 16 LUB 73 plakalı otomobilin önce kaldırıma çarpıp ardından su kanalına uçtuğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, araçta yaptıkları kontrolde herhangi bir kişinin olmadığını tespit etti. Bunun üzerine görgü şahitlerinin ifadesine başvuran polis, sürücünün araçtan çıktıktan sonra yüzerek kanaldan çıktığını ve ardından panikleyerek kaçtığını belirledi. Trafik polisinin araç plakasından yaptığı sorgulamada, aracın Gülfer Hanedar adına kayıtlı olduğu belirlendi. “Arabayı sattım, parasını aldım ama devrini almadı” Ekiplerin haber vermesiyle kaza yerine gelen Hanedar, aracı Halil isminde bir galerice yaklaşık 1 buçuk ay önce sattığını, parasını almasına rağmen karşı tarafın devrini henüz üzerine almadığını söyledi. Gazetecilere de açıklamada bulunan Hanedar, “Arabayı satmıştım, parasını aldım ancak devrini henüz üzerine almadı. Kaza olunca beni aradılar. Allah’tan içinde kimse yok, ona sevindik. Galericiye satmıştım. Onun sürüp sürmediği de belli değil, ulaşamıyorum da” diye konuştu. Kazayı görenlerden Musa Kont isimli genç ise “Araba aniden fren yaptı ve kanala uçtuktan sonra sürücü yüzerek çıktı. Adam çok panik yapıyordu, sakinleştirmeye çalıştık ama kaçtı gitti” dedi. Polis ekipleri sürücüyü bulmak için çalışma başlatırken, araç çekiciyle su kanalından çıkartılarak otoparka götürüldü.